Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Folat Tahlili Nedir? Folat Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Folat Tahlili Nedir? Folat Düşüklüğü, Yüksekliği!

Folat nedir kan tahlili nasıl yaptırılır, gibi sorular bireylerin aklına takılan sorulardan bazılarıdır. Folat, B9 vitamini olarak bilinen bir maddedir. DNA ve RNA sentezi, hücre bölünmesi ve hücresel büyüme süreçlerinde kritik bir öneme sahip olan folat seviyelerinin ölçülmesi, vücudun bu vitamini yeterince alıp almadığını belirlemek için yapılmalıdır. Folat düşüklüğü yorgunluk, zayıflık, anemi ve sinir sistemi bozuklukları gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Folat Kan Tahlili Nedir?

Kan tahlili folat nedir, sorusu test sonuçlarında folat değerinin olması gerekenden yüksek veya düşük olduğunu gören bireylerin araştırdığı bir konudur. Kan tahlilinde folat nedir, sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz: Kan tahlilinde folat düzeylerinin ölçülmesi, vücutta yeterli miktarda folik asit olup olmadığını belirlemek için yapılan bir testtir. Folat nedir kan tahlili hangi durumlarda istenir, sorusunun cevabı da merak konusu olabilir. Folat kan tahlili; ishal, mide bulantısı gibi sindirim sorunları görüldüğünde, soluk cilt, halsizlik, yorgunluk gibi  belirtisi olabilecek durumlar görüldüğünde veya gebelik döneminde istenebilir. 

Folat Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

Folat nedir kan tahlili sonuçlarında bu değerlerin normal olduğunu nasıl anlarız sorularına cevap olarak ise şunu söyleyebiliriz: Folat kaç olmalı, arayışına girenler vücuttaki  (B9 vitamini) seviyelerini ölçmek için belirli bir referans aralığını değerlendirebilir. 

Normal folat seviyeleri laboratuvara göre farklılık gösterse de genel kabul gören ve normal kabul edilen aralık 3-17 ng/mL'dir. Bazı laboratuvarlar ise bu aralığı 2.7-17.0 ng/mL olarak da belirleyebilir. 

Folat Kan Tahlili Nedir?

Folat Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

Folat düşüklüğü vücudun folik asit ihtiyacını karşılayamaması durumunda ortaya çıkar ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Folat düşüklüğü birçok sebeple ortaya çıkabilir. Bu sebeplerin başında yetersiz beslenme gelir. Folat açısından zengin besinlerin yeterince tüketilmemesi folat seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bu yüzden bireyler yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, narenciye, tam tahıllar gibi besinlere günlük beslenme düzenlerinin içinde sıklıkla yer vermesi gerekir. Aşırı  tüketimi, folat emilimini ve metabolizmasını olumsuz yönde etkiler. Alkol, folatın bağırsaklardan emilimini azaltır ve karaciğerdeki depolarını tüketir, bu durum sonucunda da folat eksikliği görülebilir. 

Gebelik sırasında vücudun folat ihtiyacı artar. Yeterli folat alınmaması durumunda anne ve bebek için sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Folat eksikliği, fetüste nöral tüp defektleri gibi doğum kusurlarına yol açabilir. Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve ince bağırsaklarda yapılan cerrahi müdahaleler gibi durumlar, bağırsakların folat emilimini engelleyebilirken bazı ilaçlar da folat emilimini azaltabilir. Antikonvülsanlar, metotreksat, trimetoprim ve sulfasalazin gibi ilaçlar vücuttaki folat kullanımını etkileyebilir. Folat ve B12 vitamini metabolik süreçlerde birlikte çalışan iki vitamindir. B12 vitamini eksik olduğunda, folatın aktif formuna dönüşümünü engellenir ve bu da fonksiyonel folat eksikliği görülme olasılığını artırır. 

Folat Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Kan tahlilinde folat yüksekliği nedir, sorusu tahlil sonucunda folat değerinin yüksek olduğunu düşünen bireylerin aklına takılan sorulardan bir tanesidir. Folat yüksekliği vücuttaki folik asit seviyelerinin normalin üzerinde seyretmesi durumudur. Tahlil sonuçlarında folat yüksekliği çok sık rastlanılan bir durum değildir. Ama folat yüksekliği bazı nedenler ile ortaya çıkabilir. 

En sık rastlanılan nedenlerinden biri aşırı miktarda folik asit takviyesi alınmasıdır. Bir başka neden ise nadiren de olsa folat açısından zengin içeriklerin aşırı tüketilmesinden kaynaklanabilir. Karaciğer, folat metabolizmasında önemli rolü olan bir organdır. Karaciğer fonksiyonlarının bozulması, folatın kanda birikmesine yol açabilir. Bu durum sonucunda folat değerleri yükselebilir. 

Folat yüksekliği genellikle zararsızdır ve önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak aşırı folik asit alımı, B12 vitamini eksikliğinin maskelenmesine neden olabili ve bu da sinir hasarı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden folat takviyeleri kullanırken dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Şüpheli bir durum ile karşılaşıldığında ise uzman sağlık personellerinden yardım alınmalıdır. 

Folat Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Folat nedir kan tahlili randevusu nasıl alınır, soruları kan testi yaptırmak isteyenlerin araştırdığı bir konudur. İlk adım bir sağlık profesyoneli ile görüşmektir. Belirtileri anlatarak folat seviyelerinizin kontrol edilmesi gerektiğini belirtin. Doktorunuz belirtilerinizden yola çıkarak folat testinin yapılasını uygun görebilir. Doktorun uygun görmesi halinde dilediğiniz laboratuvardan veya hastaneden  alarak kan testi verebilirsiniz. 

Folat Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Folat Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Folat nedir kan tahlili sonucu nasıl öğrenilir sorusuna ise şu şekilde yanıt verebiliriz: Kan tahlili sonucunuz laboratuvarda analiz edildikten sonra ve sonuçlarınız hazır olduğunda, bu durumu size bildirmek için çeşitli yollar kullanılabilir. Bazı , sonuçların hazır olduğunu belirtmek için size SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapabilir. Alternatif olarak, laboratuvarı veya doktorunuzun ofisini arayarak test sonuçlarınızın hazır olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Test sonuçlarınız doğrudan doktorunuza iletildiği için doktorunuzdan randevu alarak sonuçları değerlendirip folat seviyenizin normal olup olmadığını ve herhangi bir tedaviye gerek olup olmadığını öğrenmek önemlidir. 

Folat Kan Tahlili hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Folat Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Kan tahlili folat nedir, nasıl yapılır soruları merak edilebilir. Folat kan tahlili testi, kolunuzdaki bir damardan kan örneği alınarak yapılır. Ama kan örneği alınmadan önce dikkat edilmesi gereken özel bir hazırlık evresi olup olmadığı doktorunuz tarafından bildirilmesi gerekir. Çünkü bazı durumlarda testin aç karnına yapılması gerekebilir. Kan örneği alınırken kolunuzun üst kısmına bir turnike yerleştirilir. Bu, kan alınacak damarın belirginleşmesine yardımcı olur. Alkol ile temizlenen bölgeye steril bir iğne ile girilerek kan örneği alınır. İğne çıkarıldıktan sonra, delik bir pamuk veya bandaj ile kapatılır. 

Folat Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Folat kan tahlili sonuçlarının çıkma süresi, laboratuvarın çalışma hızına ve testin yapıldığı sağlık kuruluşunun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak folat testi basit bir test olduğu için sonuçlar 1 ila 3 iş günü içinde hazırlanmış olur. Belli dönemlerde laboratuvarın yoğunluğu veya teknik aksaklıklar nedeniyle sonuçların çıkma süresi uzayabilir. Bu durumda, sağlık kuruluşu genellikle test sonucu bekleyen hastayı bilgilendirir ve sonuçların ne zaman çıkacağına dair yeni bir tarih verir. Sonuçların gecikmesi durumunda, doktorunuz veya laboratuvarla iletişime geçerek durum hakkında bilgi almayı ihmal etmemeniz sağlığınızı korumanızı sağlar. Sonuçları zamanında almak, olası sağlık sorunlarının erken teşhisi ve tedavisi açısından önemlidir. 

Folik asit eksikliği ve yüksekliği nasıl tedavi edilir? 

Folik asit testi yapıldıktan sonra tedavi için izlenecek yol test sonuçlarının düşük, normal veya yüksek olmasına göre değişiklik gösterecektir. Folik asit düşüklüğü tespit edildiğinde doktor önerisiyle diyet programına başlanabilir. Bu diyet programında folik asit açısından zengin gıdalar tüketilir.  alışkanlığı değiştirilerek folik asit değerlerinin normal düzeylere çıkarılmasına destek olunur. 

Daha etkili bir yöntem olarak ise folik asit takviyeleri doktor tarafından reçete edilir. Folik asit düşüklüğünün düzeyine göre genellikle 400-800 mikrogram folik asit takviyesi önerilir.  kadınlara önerilen dozlar ise genellikle 600-1000 mikrogram arasındadır. Folik asit yüksekliğinde ise genellikle tedavi planı uygulamaya gerek görülmez. Çünkü fazla folik asidi vücut idrar yoluyla atabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.