Wbc terimi ile kan tahlili sonuçlarında sıklıkla karşılaşılır. Bu tıbbi terimleri anlayabilmek için ilk olarak sağlık alanında bazı bilgilere sahip olmak gerekir. değerlerinizi kan tahlil sonuçlarınıza bakarak rahatlıkla anlamanız mümkün.
Fakat wbc gibi değerlerin anlaşılması biraz daha zordur. Bunun nedeni ise bu terimlere alışık olmamamızdır. Bu nedenle kan tahlilinde wbc nedir anlayabilmek için ilk olarak bu kelimeyi tanımakta fayda vardır.
Wbc, white blood cell ifadesinin kısaltması olarak kullanılır. Bu ifade ise direkt olarak beyaz kan hücreleri ile ilgilidir. Wbc nedir kan tahlili sonuçlarında anlaşılır. Vücudumuzdaki beyaz kan hücrelerinin değerleri bu tahlil ile anlaşılır. ya da yüksekliği bu test yardımı ile ortaya çıkar.
Beyaz kan hücreleri, lökosit ismi ile de bilinir. İnsan vücudunun mikroplar ile ve toksinler ile savaşabilmesi için vücutta belirli bir miktarda beyaz kan hücresinin bulunması gerekir. Beyaz kan hücrelerinin görevi kişinin sağlığını korumaktır.
Wbc nedir kan tahlili yapılarak öğrenilir. Böylece kişinin sağlık durumu kontrol edilir ve beyaz kan hücrelerinin gerekli referans aralığında olup olmadığına bakılır. Bu aşamalar doğrultusunda kişide wbc yüksekliği olup olmadığına dair de bilgi sahibi olunur.
Kişinin kan tahlili sonuçlarına bağlı olarak bazı kontroller yapılır. Bu kontroller sonucunda gerekli olması halinde kişinin tedavi sürecine başlanır. Kan tahlili wbc nedir sorusuna kısaca kişinin beyaz kan hücrelerinin kontrolünün sağlanması için yapılan bir testtir yanıtını vermek mümkündür.
Kan tahlili wbc nedir ve değerleri nedir sorusunun yanıtını bizlere verir. İnsan vücudunun sağlığının korunabilmesi ve vücudun bakteriler ile savaşabilmesi için beyaz kan hücrelerine ihtiyaç duyulur. Kan tahlili yapıldığı zaman sağlıklı bir insan vücudunda ne kadar beyaz kan hücresi olması gerektiği öğrenilir.
Bu bilgiye ek olarak da test yaptıran kişinin vücudunda ne kadar beyaz kan hücresi olduğu görülür. Kan tahlili sonuçlarının olması gereken aralıkta olmaması ise sağlık problemlerinin bir işareti olarak bilinir.
Sağlıklı bireylerin wbc değerlerinin belirli bir referans aralığında olması gerekir. Bu referans aralığının ölçümü mikrolitre olarak baz alınır. Tahlilin yapıldığı laboratuvarlara göre bu referans aralığı değişiklik gösterebilir. Genel olarak sağlıklı bir yetişkinde wbc kaç olmalı sorusuna şu yanıtı vermek mümkündür. Sağlık problemi bulunmayan ve yetişkinlik çağında olan kişilerin wbc değerlerinin 4 bin 500 ila 11 bin mikrolitre aralığında bulunması gerekir.
Ortalama olarak belirtilmiş olan bu referans aralığı göz önüne alındığında, 11 bin mikrolitrenin üzerinde bir değere sahip olunması wbc yüksekliği olduğu anlamına gelir. Kişinin wbc değerlerinin 4 bin 500 mikrolitrenin altında olması ise wbc düşüklüğü olarak bilinir. Yenidoğan bebeklerde ise bu referans aralığının 9 bin ila 30 bin mikrolitre aralığında olması normal kabul edilir. Bu kan değerlerinin iki yaşından küçük çocuklarda ise 6 bin 200 ila 17 bin mikrolitre aralığında olması gerektiği bilinir.
Wbc yüksekliği, yapılan kan tahlili sonucunda ortaya çıkar. Değerlerin normalden daha yüksek olması halinde kişide wbc yüksekliği olduğu söylenebilir. Peki wbc yüksekliği neden olur? Bu değerlerin yükselmesinin temel nedenlerinden birisi . Bunun haricinde ise hastalarında wbc değerlerinin normalden daha yüksek olabileceği de bilinir.
Wbc nedir kan tahlili sonuçlarına göre hastaya bildirilir. Bu sonuçlarda değerlerinizin yüksek çıkmasına neden olabilecek sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bunların haricinde de wbc değerlerinin yükselmesine neden olan bazı etkenler bulunur. Kullanılan bazı ilaçlara ya da hormonal bozukluklara bağlı olarak bu değerin yükselmesi mümkündür. Kişinin ateşlenmesi halinde, yaralanmasında ya da ameliyat geçirmesi halinde de yine wbc kan değerleri yükselebilir. , bağışıklık sistemi bozuklukları ve miyeloproliferatif bozukluklar kan değerlerinin yükselmesine neden olur. Kişinin dalağının alınmış ise bu değerin yüksek çıkması normal kabul edilebilir.
Aşırı egzersiz yapan kişilerin wbc değerleri, egzersizin ritmine göre artmaya meyillidir. Aynı zamanda kronik de yine wbc değerleri yükselişe geçer. Bunların haricinde ise; , bağışıklık sisteminin çökmüş olması, ve tiroid hastalıkları da wbc değerlerini yükseltir.
Wbc nedir kan tahlili sonuçlarının değerlendirilmesi ile birlikte ortaya çıkar. Wbc düşüklüğünde kişinin değerler 4 bin mikrolitrenin altındadır. Bu değerin düşük olması, vücudun yeteri miktarda beyaz kan hücresi üretemediğini gösterir. Bu durumda da vücut mikroplarla savaşamaz hale gelir. Bu değerlerin düşük olması ile birlikte kişinin vücudu hastalıklara karşı savunmasız hale gelir.
Beyaz kan hücresinin yeteri miktarda üretilememesinin sebepleri arasında şu maddelere yer verilir:
Wbc kan tahlili randevusu alabilmek için öncelikle bazı belirtiler doğrultusunda muayene olmanız gerekir. Wbc değerleriniz düşük ise yüksek ateş ve öksürük görülür. Aynı zamanda bu değerin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler arasında; ishal, yorgunluk, deri döküntüsü ve idrar yaparken ağrı hissi oluşumu da bulunur. Titreme, boğaz ağrısı, nefes darlığı ve ağız yaraları da kan değerinde düşüklük olabileceğinin göstergesidir.
Wbc kan değeri yüksekliği belirtileri arasında ise; yüksek ateş, gece terlemeleri, anksiyete atakları ve ani kilo kaybı yer alır. Wbc değerlerinin düşmesi ya da yükselmesi halinde kişide yorgunluk hali ve ishal oluşumu başlar. Bu belirtiler doğrultusunda hastaneden randevu alarak alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmeniz gerekir.
Yapılan muayene sonucunda ise gerekli olması halinde doktorunuz sizlerden wbc kan tahlili ister. Bu işlem için hastanenin kan verme bölümüne yönlendirilirsiniz. Kan tahlili yaptırmak için ekstra randevu alımına gerek yoktur.
Wbc nedir kan tahlili sonucunda ortaya çıkar. Bu sonuçların ne anlama geldiğini öğrenmek için ise doktorunuza başvurmanız gerekir. Kan verdikten sonrasında sonuçların çıkmasını beklemeniz gerekir. Sonuçlar çıktıktan sonra ise doktorunuzdan tekrar randevu almalısınız.
Doktorunuz çıkan tahlil sonuçlarınızı inceler. Yapılan inceleme sonucunda da sizlere hastalığınız olup olmadığı hakkında bilgi verir. Eğer kan değerleriniz normal değilse hastalık riskiniz artar. Bu gibi durumlarda da doktorunuzun önermiş olduğu tedavi yöntemine başlanır.
Wbc kan tahlili testi yapılabilmesi için kişilerin kan vermesi gerekir. Doktorunuzun yönlendirmesi ile tahlil yaptırmalısınız. Bu süreç oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Hastanenin ilgili alanını ziyaret ederek doktorunuzun wbc kan tahlili talep ettiğini bildirmeniz gerekir. Böylelikle sağlık personelleri sizden kan alarak tahlil yapar.
Wbc kan tahlili genellikle hemogram testinin içerisinde yer alır. Detaylı kan sayımının sonuçları bir ila iki iş günü içerisinde çıkmış olur. Fakat kan vermiş olduğunuz hastanenin laboratuvarlarının yoğunluğuna göre bu süre değişiklik gösterebilir. Kan sonuçlarınızın ne zaman çıkacağı ile ilgili net bir bilgi almak için kan vermiş olduğunuz alanda hizmet veren sağlık personellerine danışabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.