RBC, kırmızı kan hücrelerinin sayısının belirlenmesine yardımcıdır. RBC nedir kan tahlili sonuçlarına göre belirlenir. Bazı durumlarda kişinin kan tahlilinde RBC değerleri düşük ya da yüksek olabilir. Bu durum kişide sağlık problemlerinin olabileceğini gösterir. RBC nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır sorusu da bu noktada büyük önem taşır. İlk olarak RBCden kısaca bahsedelim. RBC bilimsel ismi ile "red blood cell" olarak bilinir.
Kısaca kırmızı kan hücresi olarak da bilinen RBC'nin testi ile değerleri ölçülür. Yapılan test sonucunda kişinin vücudunda ne kadar kırmızı kan hücresi olduğu ortaya çıkar. RBC diğer bir ismi ile eristrosit olarak da bilinir. Eritrositler insan vücudunda fazla miktarda bulunan kan hücreleridir. Disk şeklinde bir görünüme sahip olan , vücudun oksijen ve karbondioksit alışverişinin yapılmasına yardımcıdır.
Red blood cell değerlerinin normalden yüksek ya da düşük olması ise bu alışverişin yapılamamasına sebebiyet verir. İnsan vücudunda oksijen ve karbondioksit alışverişinin doğru bir şekilde gerçekleşememiş olması da farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarır.
RBC kısaca insan vücudundaki kırmızı kan hücreleridir demek mümkün. Kişinin vücudunda yer alan bu kırmızı kan hücrelerinin birçok farklı görevi vardır. Bu görevlerin yerine getirilebilmesi için ise RBC değerlerinin normal olması gerekir. Kişilerin sağlıklı olup olmadığını öğrenebilmek için ise kan tahlili yaptırılması gerekir. RBC değerleri kan tahlilinde çıkan sonuçlardan birisidir.
Detaylı kan tahlili yaptırıldığında RBC değeri görülür. RBC ibaresinin hemen yanında ise sağlıklı bir bireyin sahip olması gereken RBC değeri yazar. Bu bilginin yanında ise kan tahlili veren kişinin RBC değeri yer alır. Bu değerler karşılaştırıldığı zaman değerin düşük ya da yüksek olup olmadığı anlaşılır.
RBC nedir kan tahlili sonuçlarına bağlı olarak değerlendirilir. Fakat sağlıklı bireylerin sahip olması gereken RBC değerlerinin normal kabul edildiği sınırlar vardır. Yeni doğan bebeklerin RBC değerinin ortalama olarak 4,8 ila 7,1 milyon hücre/mcL değerleri arasında olması gerekir.
Genel olarak sağlıklı bireylerin RBC değerleri şu şekilde bilinir:
RBC kan değerleri belirli durumlarda düşüş gösterir. Bu durumlar bir hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Genellikle sahip olan kişilerin RBC değerleri düşük olur. Kansızlık, bu değerin düşmesinin temel sebebi olarak dahi kabul edilebilir. Demir eksikliği de değerlerin düşmesine sebebiyet verir. Bazı kronik hastalıklara bağlı olarak RBC değerleri düşer. Aynı zamanda sağlıksız ve yetersiz beslenen kişilerin tahlil sonuçlarında da bu değerin düşük olduğu gözlemlenir.
Bunların haricinde ise RBC kan değerlerinin düşme nedenleri şu şekildedir:
Kan tahlili RBC nedir ve normal değerler ne kadar olmalıdır bizlere gösterir. RBC değerlerinin normal kabul edildiği belirli bir referans aralığı vardır. Kişilerin değerlerinin bu aralığın üzerinde çıkması ise RBC yüksekliği olarak bilinir. Doku oksijeninde azalmaya bağlı olarak kişinin RBC değerlerinin yükselmesi mümkündür. Bu değerlerin yükselmesine neden olan birçok farklı etken bulunur. Bu etkenler şu şekildedir;
bağlı olarak da RBC değerleri yükselir. Sigara tüketen kişilerde de bu değerin yüksek çıkma riski vardır. Protein arttırıcı özelliğe sahip ürünleri tüketmek ve dobing de yine RBC değerlerini yükselten etkenler arasında yer alır. Karbonmonoksit zehirlenmesinde de kan değerlerinin yükseldiğine dair bazı bilgiler bulunur.
Kan tahlili vermek için randevu alınmasına gerek yoktur. Sağlık problemlerinize bağlı olarak alanında uzman hekimlere danışmanız gerekir. Bu süreçte sadece doktor randevusu almanız yeterlidir. Doktorunuz ilk olarak problemlerinizi dinler. Ortaya çıkan herhangi bir semptom varsa bunları doktorunuz ile paylaşmanız gerekir.
Daha sonrasında ise fiziksel muayene gerçekleşir. Yapılan fiziksel muayene sonrasında da gerekli görülmesi halinde doktorunuz sizden hemogram testi talep eder. Hemogram testi sonuçlarında RBC değerleriniz görülür. Kan tahlili verilmesi için doktor randevusu yeterlidir.
Kan tahlili RBC nedir öğrenilmesi için yapılır. Özellikle bazı belirtilere bağlı olarak hastalardan kan tahlili vermeleri talep edilir. Kişiyi muayene eden doktorlar tarafından özel olarak bu tahliller istenebilir. Bu durumda hastalar kan verme alanlarını ziyaret ederek tahlil işlemlerini yaptırır. Daha sonrasında ise kişiler muayene oldukları doktordan tekrar randevu almalıdır. Böylelikle rdc nedir kan tahlili sonucunda öğrenilebilir.
Hastaların çıkan sonuçları kendileri yorumlarsa yanlış bilgiler ortaya çıkar. Bu nedenle de sonuçları mutlaka doktorun görmesi gerekir. Doktorunuzun tahlilinizi incelemesi halinde sonuçlarınızı doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz.
RBC nedir kan tahlili sonuçlarınızda öğrenebilirsiniz. Bu kan değerinin gerekli referans aralığından yüksek ya da düşük olmaması gerekir. Bu durumu öğrenebilmeniz için ise ilk olarak sağlık kuruluşlarından randevu almanız gerekir. Genellikle bu değerlerin değişmesine bağlı olarak kişilerde birtakım semptomlar ortaya çıkar. Örnek vermek gerekir ise RBC düşüklüğü olması halinde kişilerde yorgunluk ve halsizlik görülür. Aynı zamanda kişinin cilt rengi soluklaşmaya başlar, kişi nefes alıp vermekte zorlanır ve şiddetli bir göğüs ağrısı başlar.
Bu belirtilere çoğu zaman uykusuzluk, sinirlilik hali ve kramplar da eşlik eder. oluşumu özellikle bacak bölgesinde görülür. Kişinin RBC düşüklüğü olması halinde baş ağrısı ve baş dönmesi gibi problemler de ortaya çıkar. Bunların haricinde ise kişide kalp ritim bozukluğu görülebilir.
Bu tarz belirtiler RBC değerinin yüksek olmasına bağlı olarak da ortaya çıkar. Bu belirtiler ile birlikte sağlık kuruluşlarından randevu almanız ve uzman hekimler tarafından muayene edilmeniz gerekir. Yapılan fiziksel muayene sonucunda doktorlar RBC testi talep edebilir. RBC nedir kan tahlili yapılarak öğrenilir. Kan tahlilinin yapılabilmesi için kişilerin hastanedeki kan alım alanlarına giderek kan tam sayımı talep etmeleri gerekir. Birkaç tüp kan vererek bu işlem hızlı bir şekilde tamamlanır.
RBC nedir kan tahlili yaptırılarak öğrenilir. Fakat değerleriniz ne olduğunu, RBC düşüklüğüne ya da yüksekliğine sahip olup olmadığınızı öğrenmek için sonuçların çıkmasını beklemeniz gerekir. RBC değerleri hemogram testi yaptırmanız halinde ortaya çıkar. Kan vererek kolaylıkla tahlil yaptırabilirsiniz. Sağlık personellerinden kan tahlil sonuçlarınızın ne zaman çıkacağı hakkında da bilgi almanız mümkündür. RBC kan tahlili sonuçlarının çıkması genel olarak 1 ila 3 iş günü sürer.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.