RDW SD, kırmızı kan hücrelerinin boyut dağılımının ölçülmesini sağlayan bir kan testidir. Kan tahlili RDW SD nedir sorusuna kısaca kan hücrelerinin dağılımının ölçümüdür denilmesi doğru olur.
Red Cell Distribution Width - Standart Deviation ismi ile de bilinen RDW SD, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının ne kadar değişken olduğunu görmeye yarar.
RDW SD nedir kan tahlilinde incelenir. RDW SD değerlerinin yüksekliği ya da düşüklüğü bu test ile anlaşılır.
ve diğer hematolojik rahatsızlıkların tespitinde RDW SD kan tahlilinden faydalanır.
Özellikle demir eksikliği anemisi gibi rahatsızlıklar bu kan testinde ortaya çıkar. Kişinin vücudundaki kan hücrelerinin birbirleri ile benzer boyutlara sahip olması gerekir.
Bu kan hücrelerinin boyutlarında bir farklılık olması halinde ise kişinin anemi gibi bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkma riski bulunur.
RDW SD değerleri nedir kan tahlili sonucunda ortaya çıkar. Yapılan kan tahlili sonucunda kişinin RDW SD yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunur. Kişide kalp hastalıklarının olup olmadığı da yine RDW SD kan tahlili ile ortaya çıkar.
Aynı zamanda de bu şekilde tespit edilmesi mümkündür.RDW SD ölçümleri nedir kan tahlili yaptırarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Ayrıca; baş dönmesi, , cilt solgunluğu ve anemi semptomlarınız varsa doktorunuzdan RDW SD kan tahlili testi yapılmasını talep edebilirsiniz.
Kan tahlili RDW SD nedir? gibi sorular bu belirtilere sahip olan kişilerin en merak ettikleri noktalardan birisidir.
RDW SD bazı semptomlara bağlı olarak hastalardan talep edilen bir kan testidir. Bu kan testi yapıldığında tahlil sonuçları ortaya çıkar.
Çıkan sonuçlarda kan hücrelerinin dağılımı görülür. Böylelikle kan hücrelerinin boyutlarının ne kadar değişken olduğu ortaya çıkar.
Bu değişkenlik boyutu ve farkı göz önüne alınarak hastada herhangi bir hematolojik rahatsızlık olup olmadığı tespit edilir.
Kişinin hastalığına bağlı olarak da belirli aralıklarda kan tahlili talep edilir.
Düzenli kan tahlillerinde kişide RDW SD düşüklüğü ya da yüksekliği olup olmadığı kontrol edilir.
Bu değerlerin düşmesi ya da yükselmesi farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yapılan düzenli kontroller sayesinde kişide ortaya çıkabilecek zararlı semptomların önüne geçilir.
RDW SD kan tahlilinin sonuçları göz önüne alındığında, kişinin normal rdw değerlerinin kaç olması gerektiğini net olarak belirtmek mümkün değildir.
Kişinin RDW SD değerleri; kişinin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna ve hatta laboratuvarlarda kullanılan genel referans aralığına göre dahi değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle de net bir yanıt vermek doğru olmaz.
Fakat kırmızı kan hücrelerinin çapının ortalama olarak 6 ila 8 mikrometre arasında olması gerektiği bilinir.
Ortalama olarak bilgi vermek gerekirse RDW SD değerlerinin sağlıklı ve yetişkin bir kadında % 12 ila % 16 aralığındadır. Sağlıklı ve yetişkin erkek bireylerde ise bu referans aralığı % 11.8 ila % 14.5 olarak kabul edilir.
Kişilerde RDW SD düşüklüğü olup olmadığı yapılan kan testleri sonucunda ortaya çıkar.
Kan tahlili sonuçlarına göre RDW SD düşüklüğü söz konusu ise bu durumda kan hücrelerinin boyutlarının aynı ölçüde olduğu bilinir. Bu durum sağlık durumunuzu olumsuz yönde etkilemez.
Kan hücrelerinin boyutları aynı olsa da normalden daha düşük bir boyutta olur.
Bu durumda kişilerde; , yorgunluk hissi, mide bulantısı ve hafif baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bu belirtilerin ortaya çıkması kesin değildir. Birçok kişi bu belirtilerin hiçbirini yaşamayabilir.
Kan tahlilleri sonucunda kişilerin RDW SD değerleri ortaya çıkar. RDW SD değerleri normal aralıklar içerisinde olan kişiler sağlıklı olarak kabul edilir.
Bazı durumlarda bu değerler düşebilir ya da yükselebilir. Bu değerlerin düşmesine bağlı olarak kişilerde hafif semptomlar ortaya çıkar.
Bunun haricinde ise ekstra bir sağlık problemi yoktur. RDW SD yüksekliği de yine yapılan kan tahlillerinde görülür.
RDW SD yüksekliği, kişinin kan hücrelerinin normalden daha büyük olduğunu ve bu hücrelerin birbirinden farklı boyutlara sahip olduğunun işaretidir.
Bu durum başta anemi olmak üzere birçok sağlık probleminin habercisi olabilir. Aynı zamanda bu değerlerin yüksek olmasına bağlı olarak kişilerde ve demir eksikliği de görülebilir.
RDW SD değerleri yüksek olan kişilerde; baş dönmesi, unutkanlık, uyuşma hissi, saç dökülmesi ve gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kişilerin RDW SD değerleri bazı sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Örneğin ve kapak hastalığı, RDW SD değerlerinin yükselmesine neden olur.
Aynı zamanda bazı böbrek rahatsızlıklarına ve akciğer iltihaplanmasına bağlı olarak da bu değerlerin yükselme ihtimali vardır.
Bunların haricinde ise RDW SD değerlerinin yükselmesine neden olan etkenler şu şekilde bilinir;
RDW SD kan tahlili yaptırmak isteyen kişilerin öncelikle en yakın sağlık kuruluşlarından randevu alması gerekir.
Kişiler randevu aldıktan sonra alanında uzman doktorlar tarafından fiziksel muayene edilir.
Bu süreçte kişiler ortaya çıkan semptomları ve şikayetlerini doktorlara bildirir. Bu semptomlar göz önüne alınarak hastalardan bazı tahliller ve testler talep edilir.
Gerekli olması durumunda doktorlar tarafından, hastaların RDW SD kan tahlili yaptırmaları talep edilir.
RDW SD kan tahlili yaptırıldıktan sonrasında hastalara sonuçların ne kadar sürede çıkacağı bildirilir.
Dileyen hastalar bu süre dolduktan sonrasında tahlil yaptırdıkları sağlık kuruluşuna giderek tahlil sonuçlarını talep edebilir.
Bu süreçte doktorunuzdan almanızda da fayda vardır. Tahlil sonuçları çıktıktan sonrasında bu sonuçların doktora gösterilmesi gerekir.
RDW SD kan tahlili de genel genel kan testleri ile aynı şekilde uygulanır. Kişiden kan alınarak, alınmış olan kan laboratuvara gönderilir. kan incelendikten sonrasında ise kişinin kan değerleri ortaya çıkar. Bu sonuçlar hastanelere iletiler ve hastaneden de hastalara iletilmiş olur. Yapılan tahlil sonucunda hastalar kendi kan değerlerini öğrenir. Doktorlar bu kan değerleri sonucunda hastaların tedavi sürecini başlatır.
RDW SD kan tahlili sonuçlarının çıkması genellikle bir gün içerisinde gerçekleşir. Kan verilen saate bağlı olarak ise sonuçların çıkması bir gün sonra gerçekleşebilir. Kısaca belirtmek gerekirse RDW SD kan tahlili sonuçlarınıza ortalama iki gün içerisinde ulaşmanızı mümkündür. Tabi ki bu süreç sağlık kuruluşlarının çalışma sistemine göre değişiklik gösterebilir. Bu konu hakkında daha net bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.