Ay çekirdeğinin faydaları çok fazla bilinmese de birçok unsuru içerir. Ay çiçeği bitkisinin meyvesi niteliğinde olan ay çekirdeği, atıştırmalık bir kuruyemiş olarak tüketilir.
Aynı zamanda yüksek yağ oranına sahip olduğundan yağ üretiminde de kullanılır. En fazla kuruyemiş olan tüketilen ay çekirdeği, lezzetiyle bağımlılık yapar. Halk arasında günebakan, çiğdem ve gündöndü gibi isimlerle de anılan bu çekirdeğin pek çok faydası vardır.
Ay çekirdeği, ayçiçeği tohumu ve meyvesi olup birçok farklı şekilde tüketilir. Günümüzde ise en fazla kuruyemiş olarak tercih edilir. Pek çok kişinin severek yediği ay çekirdeği çeşitli yararlara sahiptir.
Değerli protein ve yağ kaynaklarından biri olduğu için önemli bir besindir. Aynı zamanda içerdiği vitamin, mineral ve antioksidan sayesinde vücut işleyişinde birçok olumlu etkisi vardır.
Aşağıda ay çekirdeğinin faydaları daha kapsamlı şekilde ele alınmıştır:
Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları iki farklı şekilde ele alınmalıdır. Yüksek miktarda çinko, vitamin, mineral, antioksidan ve yağ içeren bu besin, vücutta gerekli olan birçok ihtiyacı karşılamaya yardımcıdır.
İçerdiği bileşenler sayesinde sunduğu yararları kısaca şunlardır:
Ay çekirdeğinin faydaları vücut, zihin, cilt ve saç üzerinde etkilidir. Fakat çok fazla sıklıkla tüketildiğinde yağlı ve tuzlu yapısıyla bazı yan etkilere neden olabilir.
Buna bağlı olarak ay çekirdeğinin olası zararları aşağıda verilmiştir:
Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları göz önünde bulundurularak tüketilmelidir. Buna dikkat edildiğinde daha bilinçli bir tüketim alışkanlığı besinin olumlu etkilerinden yararlanılır.
Siyah ay çekirdeği, ay çekirdeğinin en çok tüketilen bir diğer çeşididir. Daha tuzlu ve siyah kabuklu olan bu çekirdek de Anadolu’da yüzyıllardır yetişen ve tüketilen bir besindir.
Siyah ay çekirdeğinin faydaları da şunlardır:
Ay çekirdeğinin faydaları nelerdir sorusunun yanıtları bu besinin iyi geldiği bazı rahatsızlıkları de içerir. Zira bu kuruyemiş bazı hastalıklarda olumlu etkiler gösterir. İçerdiği yağ asitleri, protein, vitamin ve mineral gibi birçok bileşen sayesinde sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Özellikle de kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını güçlendiren etkileriyle vücut dolaşım sistemini destekler. Bilişsel fonksiyonları geliştirdiği için zihinsel faydaları vardır.
İçerdiği selenyum, yıpranmış hücreleri tazelemeye yardımcı olur. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum bakımından zengindir ve buna bağlı olarak kan damarı ve sinir sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği olan ay çekirdeğinin vücuttaki azaltmaya da yardımcı olduğu bilinmelidir. Kalp hastalıkları ve damar sertliklerini de önlemeye destek olduğu için yararlı bir besindir. Fakat ay çekirdeğinin faydaları görülmesi için uygun miktarda ve sağlıklı şekilde tüketmek gerekir.
Bazı kişiler tarafından tüketilmesi sağlık açısından bazı yan etkilere neden olabileceğinden tüketime dikkat etmek gerekir. Başta alerjisi olan bireylerin ay çekirdeğinden uzak durması önerilir. Bunun nedeni, alerjik bir besin olmasıdır. Aynı zamanda sivilce ve akne gibi cilt problemleri olanların ölçülü miktarda tüketmeleri gerekir. Aksi takdirde sivilce oluşumunu hızlandırır.
Beyaz ve siyah ay çekirdeğinin faydaları oldukça fazla olsa da günde belirli miktarda tüketmek gerekir. Buna göre önerilen tüketim miktarı çoğu kuruyemiş çeşidinde olduğu gibi 1 avuçtur. Bu ölçü, sağlıklı ve yetişkin bir bireyin vücudundaki ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Fazlasının tüketilmesi önerilmez çünkü birçok yan etkiye neden olabilir. Aynı zamanda daha sağlıklı olan formu çiğ ve tuzsuz halinin tüketilmesi önerilir.
Ay çekirdeği, içerdiği doymamış yağ asitleri, protein ve lif içeriği sayesinde tok tutar ve metabolizmayı hızlandırır. Buna bağlı olarak kilo vermede etkilidir ancak çok fazla miktarda tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Ayrıca tuzlu olarak tüketilmesi vücutta sodyum birikimine zemin hazırladığından vücutta ödem oluşturabilir.
Ay çekirdeği genelde kuruyemiş atıştırmalığı olarak tüketilen bir besindir. Aynı zamanda kahvaltılarda müsli karışımlarına ve ara öğünde tüketilen yoğurda eklenebilir. Bununla birlikte ekmek, poğaça ve kurabiye gibi atıştırmalıkların üzerine serpilebilir veya içine eklenebilir. Dolayısıyla ay çekirdeğinin birçok kullanım alanı vardır.
100 gram ay çekirdeğinin besin değerinde 584 kcal kalori, 20.0 g karbonhidrat, 8.6 g lif, 20.8 g protein ve 51.5 g yağ bulunur. Aynı zamanda 50.0 IU A vitamini, 645.0 mg potasyum, 0.0 mg kolesterol, 78.0 mg kalsiyum, 1.4 mg C vitamini ve 5.3 mg demir içerir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.