Hba1c tıp dilindeki ismi ile hemoglobin A1c olarak bilinir. kan şekerlerinin taramasına yardımcı bir tahlil türüdür. Son iki ya da üç ay içerisindeki şeker değerlerinizin ölçülebilmesi için hba1c kan tahlili verilmesi gerekir. Diyabet hastası kişilerin glisemik kontrolü için değerlendirme testi olarak da bilinen hba1c kan tahlilinin düzenli olarak yapılması gerekir.
Hba1c kan tahlili nedir sorusuna genel olarak teşhisinin konulabilmesini sağlayan testtir denilebilir. Bu test sayesinde hem hastalığın tanısı konulur hem de hastalık sürecinde kişinin değerleri takip edilir. Yani kan tahlilinde hba1c nedir sorusu için; kişinin şeker seviyesinin kontrol edilmesine imkan sunan yöntemdir, diyebiliriz. Bu kan tahlili sayesinde kişide hba1c yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığı kontrol edilebilir.
Hba1c nedir kan tahlili sonuçlarında anlaşılır. Hastanın değerleri bu kan tahlili sayesinde belirlenir. Böylelikle hastanın tedavi sürecinde nasıl ilerlenmesi gerektiği de ortaya çıkar. Kişinin hba1c düşüklüğü ya da yüksekliği göz önüne alınarak sürece devam edilir. Bu değerlerin sürekli değişkenlik göstermesi mümkündür. Bu nedenle de diyabet (şeker) hastalarının belirli aralıklar ile kan tahlili yaptırması gerekir.
Kan tahlili hba1c nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevap; hba1c kan tahlili sayesinde kişilerin şeker hastası olup olmadığını öğrenmek mümkün hale gelir. Aynı zamanda bu kan tahlili sayesinde hastalığın evreleri ve kişilerin hba1c değerlerinin ilerlemesi kontrol edilir. Bu kontroller doğrulusunda ise kişiye uygulanan tedaviye devam edilir ya da farklı bir tedavi sürecine başlanır. Hemoglobin A1c ismi ile de bilinen bu kan testi, hastaların son 2 - 3 aylık ne durumda olduğunu ortaya çıkarır.
Hemoglobin, kana kırmızı rengi verir ve vücuda oksijen dağılımının yapılmasını sağlar. Hemoglobin kısaca bir proteindir. Hemoglobin testinin üç ayda bir ya da altı ayda bir yapılması gerekir. Bu şekilde hastaların hba1c yüksekliğine ya da düşüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı problemlerin önüne geçilmesi mümkün hale gelir.
Hba1c testi klasik şeker ölçümlerinden daha farklı bir şekilde işler. Bu kan tahlili, parmaklardan cihaz yardımı ile kan ölçümü yapılmasından çok daha detaylı sonuçları sunar. Bu nedenle bu test sayesinde hba1c nedir kan tahlili sonuçlarında daha kesin bilgilere ulaşılmasına yardımcı olur.
Hba1c testi nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır kısaca bahsetmek gerekirse; öncelikle hba1c testinin diyabet hastalarının rutin kontrolleri için yapılan bir uygulama olduğunu belirtmekte fayda vardır. Kan tahlilinde hba1c sonuçları bazı değerler aralığındadır. Bu değer aralıkları göz önüne alınır. Böylelikle kişinin şeker seviyesinin ne durumda olduğu kontrol edilir.
Tahlil sonuçlarına göre ise kişide ortaya çıkabilecek semptomları önleyici tedavi sürecine başlanır. Bu şekilde kişinin şeker hastalığına bağlı olarak krize girmesinin önüne geçilir. Belirli dönemlerde yapılan bu işlem sayesinde ortalama üç aylık kan tahlilinin net dökümü ortaya çıkar.
Hba1bc nedir ve kan tahlilinde sonuçlar ne olmalıdır sorusuna net bir cevap almak için alanında uzman hekimlere danışmak gerekir. Fakat genel olarak hba1c kan tahlili sonucunda ortaya çıkan değerlerin % 4,7 ila % 5,6 aralığında olması gerektiği bilinir. sonuçlarının % 5,7 ila % 6,4 aralığında çıkması ise pre diyabete yol açabilir. Kısaca bu durum gizli şeker hastalığı riskinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Hba1c nedir kan tahlili sonuçlarına göre belirlenir. Kişinin hba1c değerinin hangi aralıklarda olduğuna bağlı olarak kişide hba1c yüksekliği olup olmadığı kontrol edilir. Kan tahlili sonucunda bu değerlerin yüksek çıkması, olarak kabul edilir. Kan tahlillerinde bu değerlerin yüksek çıkması halinde değerlerin düşürülmesi gerekir. Bunun için alanında uzman hekimler tarafından detaylı bir tedavi listesi hazırlanır.
Bu liste doğrultusunda kişinin değerlerinin düşürülmesi adına bazı işlemler yapılır. Tedavi sürecine ek olarak kişiye de önerilebilir. Üç ay sonrasında ise kişiden yine kan tahlili talep edilir. Kişinin hba1c değerleri normal düzeye ulaşana kadar üç ayda bir test yaptırılması önerilir. Değerlerin normale dönmesi ile bu süre altı ayda bire kadar uzayabilir.
Hba1c nedir kan tahlili sonucunda Hba1c düşüklüğü genellikle agresif diyabet olarak adlandırılır. Normal değerlerin altında bulunan hba1c seviyesi, hipoglisemiye neden olabilir. Hba1c düşüklüğünün temel nedenlerinden birisi sağlıksız ve yetersiz beslenmedir. Kişilerin beslenmelerine dikkat etmemesi halinde bu seviyeler düşebilir. Bu kan değerlerinin yüksek olması kadar düşük olması da kişinin sağlığını tehdit eden unsurlardan biridir.
Aynı zamanda yanlış ilaç dozajı da yine hba1c değerlerinin düşmesine neden olan etkenler arasında yer alır. Alanında uzmanlaşmış olan doktorlar tarafından kişinin muayene edilmesi ve ilaçlarının düzenlenmesi gerekir. Ayrıca kişinin beslenme alışkanlıklarını da değiştirmesi gereklidir. Böylelikle kişinin kan değerlerleri normal seviyeye ulaşabilir.
Hba1c kan tahlili randevusu almak isteyen kişilerin ilk olarak hastanelerden alarak muayene olması gerekir. Kişi muayene olduktan sonra doktorlar tarafından hba1c kan tahlili talep edilir. Doktorların yönlendirmesi doğrultusunda hastanelerin ilgili bölümlerine giderek kan tahlili verilir. Sonuçlar çıktıktan sonra ise tekrar doktordan randevu alınarak sonuçlar gösterilir. Sonuçlara bağlı olarak doktorunuzun sizden tekrar tahlil talep etme ihtimali bulunur.
Hba1c testi yapılırken kişinin açlık ya da tokluk durumu göz önüne alınmaz. Kişinin damarından yaklaşık 800 mikrolitre kan alınır. Alınan kan laboratuvarda incelenir. İncelendikten sonrasında ise kişinin şeker değerlerinin ne kadar olduğu ortaya çıkar. Hemşireler tarafından kan alma işlemi gerçekleşir. Böylelikle işlem tamamlanır ve sadece sonuçların çıkması beklenir.
Kan tahlili sonuçlarının çıkması ortalama olarak 4 saat sürer. Hastanelerin hangi saatler aralığında kan alma işlemini gerçekleştirdiği de bu noktada önemlidir. Kan alım saatinin dolmasına yakın kan tahlili verilmesi halinde ise kan tahlilinin sonuçlarının çıkması bir gün sonrasına kalabilir. Tahlil sonuçlarınızın ne zaman çıkacağına dair net bir bilgi almak için ise hastanede görev alan sağlık personellerine danışabilirsiniz.
Kan tahlili verildikten sonra sonuçların çıkması yaklaşık dört saati bulur. Kan tahlilinin verilmiş olduğu saate bağlı olarak sonuçlar bir gün sonra da çıkabilir. Genellikle internet üzerinden bu sonuçların çıkıp çıkmadığını kontrol etmek mümkündür. Aynı zamanda kan tahlili verildikten sonrasında tarafınıza sonuçların ne zaman çıkacağı ve ne zaman sonuçları alabileceğiniz bildirilir. Çıkan sonuçların değerlerinin ne anlama geldiğini de kontrol esnasında doktorunuzdan öğrenmeniz mümkündür.
Doktorunuz çıkan sonuçlara bağlı olarak gerekli tedavi sürecini başlatır. Kişinin sağlık durumuna bağlı olarak ilaç tedavisi uygulanabilir. Hastalığın seyrinin ilerlemesine bağlı olarak da farklı tedaviler uygulanabilir. Bu durum kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.