Tgfh, glomerüler filtrasyon olarak bilinir. Tgfh kan tahlili nedir, sorusuna kısaca böbrek fonksiyon testi demek mümkündür. Böbrek fonksiyonlarının kontrolü için uygulanan bu testlere kısaca GFR de denir. GFR, glomerüler filtrasyonun kısaltması olarak kullanılır. Kişinin böbreklerinin ne kadar kan filtrelediğini görmek için tgfh kan tahlili talep edilir. Bazı böbrek rahatsızlıklarına sahip olan kişilerin, düzenli olarak bu kan tahlilini yaptırması gerekir.
Böbrek hastalıkları, kişilerin günlük hayatını değil genel olarak bütün yaşamını etkiler. Böbreklerdeki problemlere bağlı olarak farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için de eGfr ismi ile de bilinen tgfh kan testinin yaptırılması gerekir. Özellikle problemi yaşayan kişilerden bu test talep edilir.
Böbreklerin sağlıklı olması, vücuttaki kanın süzülmesini ve zararlı maddelerin idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcıdır. Böbrek problemi yaşayan kişilerde ise idrar yolu ile bu zararlı maddelerin atılması zorlaşır. Böylelikle vücutta toksinler birikmeye başlar. Biriken toksinlere bağlı olarak kişinin sistemi düşer. Kan tahlilinde tgfh nedir ve değerleri ne olmalıdır ortaya çıkar.
Yapılmış olan tgfh kan tahlili sonuçları göz önüne alınarak hastaların tedavi sürecine başlanır. Tahlil sonuçlarına göre hastaların değerleri normal mi yoksa hastalarda tgfh yüksekliği ya da düşüklüğü var mı kontrol edilir. Kan tahlili tgfh nedir kısaca bahsedelim. Tgfh testi ile bilgisayar destekli olarak hastaların böbrek fonksiyonları kontrol edilir. Böbreklerin çalışma sisteminin kontrolü için bu testin yapılması çok önemlidir. Farklı veriler ile birlikte ortaya çıkan kan tahlili sonucu değerlendirilir. Böylelikle kişinin böbreklerinin durumu gözlem altına alınır. Tgfh tahlili nedir gibi birçok sorunuza bu içerikte yanıt bulabilirsiniz.
Böbreklerin çalışma sisteminin sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam etmesi gerekir. Böbreklerde herhangi bir sorun meydana geldiği takdirde kişi sağlığı olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Böbreklerin sağlıksız olması bütün vücudu ve vücudun çalışma sistemini etkiler. Tgfh tahlili nedir sorusunun yanıtı da bu durumda ortaya çıkar. Sağlıklı bireylerin dahi her ihtimale karşın tgfh kan tahlili vermesinde fayda vardır. Kan tahlilinde ortaya çıkan değerlere göre böbreklerin fonksiyonları incelenir. Fakat tgfh kan tahlilini özellikle böbrek hastalarının düzenli bir şekilde yaptırması gerekir. Bunun nedeni ise böbreklerin işleyişinin ne şekilde ilerlediğini gözlemleyebilmek ve durumun kontrol altına alınmasını sağlamaktır.
Kan tahlili tgfh nedir ve normal değerler hangi referans aralığında olmalıdır bunu gösterir. Kan değerlerinde ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak hastalarda tgfh düşüklüğü ya da yüksekliği var mı öğrenilir. Böylelikle kişinin böbreklerinin durumu ortaya çıkar ve kişinin kronik böbrek hastalığına sahip olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunur. Kronik böbrek rahatsızlığı olan kişilerde ilaç tedavisine başlanır. Yapılan bu kan tahlili sayesinde hastalıkların erken teşhis edilmesi de sağlanmış olur.
Tgfh tahlili nedir ve tahlil sonuçlarının normal değerleri ne kadar olmalıdır sorularına şu şekilde yanıt vermek mümkündür. Tgfh kan tahlili, böbreklerin durumunu öğrenmek için yapılır. Kan tahlili verilir ve farklı tahliller ile birlikte doktorlar tarafından bu değerler incelenir. Aynı zamanda bilgisayarlı sistemden de bu süreçte destek alınır.
Sağlıklı bireylerin tgfh kan değerlerinin belirli bir aralıkta olması gerekir. Tgfh düşüklüğü ya da yüksekliği, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Tgfh kan tahlili değerleri yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda bu değerlerin düşmesini ya da artmasını etkileyen farklı çevresel faktörlerde bulunur.
Genel olarak 60'ın altında olan tgfh sonuçları böbrek rahatsızlığının bir işareti olarak kabul edilir. Değerlerin 90 ve üzerinde olması ise kişinin böbreklerinin sağlıklı olduğunu gösterir. Bu değerler yaş aralığına göre değişir. Örneğin 70 yaş ve üzeri kişilerin değerlerinin 75 olması sağlıklıdır. 60 - 69 yaş aralığında ise bu değerler 85'tir. Yaş ilerledikçe sağlıklı olarak kabul edilen referans aralığı düşüş gösterir.
Tgfh kan değerlerinin 20 - 29 yaş aralığındaki kişilerde ortalama olarak 116 olmalıdır. Bu değerler;
Tgfh düşüklüğü, böbreklerde problem olduğunun işaretidir. Böbreklerin glomerüler filtreleme hızının azalması ile değerler düşmeye başlar. İdrar yollarının tıkanması da yine bu değerlerin düşmesine sebebiyet veren problemlerden birisi olarak bilinir. Akut hastalıklar, kişilerin tgfh değerlerinin düşmesine neden olur. Bu değerlerin düşük olması kısa süreli ise normaldir. Fakat üç ay ve üç aydan daha fazla süre içerisinde bu değerlerin yükselmemesi sağlık açısından risk taşır.
Bu değerlerin uzun süre boyunca düşük seviyelerde seyretmesi, böbrek hastalıklarının başlangıcıdır. Bu durum böbrek yetmezliğine ve hatta dahi yol açabilir. Bu süreçte böbrek yetmezliği beş evrede ilerler. İlk evrede hastaların idrarında protein kaçağı bulunur. İkinci aşamada ise böbrek yetmezliği başlamış olur. Bu iki evrede de hastalarda herhangi bir belirti görülmez. Bu durum tgfh tahlillerinde ortaya çıkar.
Böbrek yetmezliğinin üçüncü evresinde ise kişi daha az idrara çıkmaya başlar ve kişinin ellerinde şişmeler meydana gelir. Aynı zamanda bu süreçteki kişilerde da görülür. Hastalığın dördüncü evreye ilerlemesi halinde organ nakli gerekli hale gelir. Hastalığın beşinci evresinde ise kişi diyalize bağlanır. zorunlu hale gelir.
Tgfh yüksekliği, kişilerin böbreklerinin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ettiğinin göstergesidir. Kan tahlili sonuçlarınızda tgfh yüksekliği ile karşı karşıya kaldığınızda endişelenmenize gerek yoktur. Bu durum çok normaldir. Genellikle bu değerlerin belirli bir referans aralığında olması gerekir. Fakat değerlerin referans aralığının üzerine çıkması, kişinin sağlığına herhangi bir olumsuz etkide bulunmaz.
Tgfh kan tahlili için randevu almadan öncesinde doktorunuza muayene olmanız gerekir. Yapılan muayene sonrasında doktorunuzun yönlendirmesi ile kan tahlili yaptırabilirsiniz. Bazı belirtiler doğrultusunda muayene olmanız gerekir. Bu belirtiler eşliğinde doktorunuz kan tahlili talep eder. Tgfh kan tahlili yaptırmanız gerektiğini gösteren belirtiler şu şekilde bilinir;
İnsan vücudunda belirli bir miktarda keratinin yer alır. Bu maddenin vücutta bulunma oranı kişinin böbrekleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olunmasına yardımcıdır. Hastadan belirli bir miktar kan alınarak kan tahlili işlemi kolayca gerçekleşir. Kan tahlili sonuçları bir süre sonra çıkar ve böylelikle sonuçlarınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yapılmış olan kan tahlilinin sonuçları genellikle aynı gün içerisinde çıkar. Bazı durumlarda sonuçların çıkması 24 ila 48 saati de bulabilir. Sonuçlarınızın ne zaman çıkacağı hakkındaki detaylı bilgilere, kan vermiş olduğunuz hastaneden ulaşabilirsiniz. Sonuçlarınız çıktığı zaman hastaneden sonucunuzu öğrenebilir ve doktorunuza sonuçları gösterebilirsiniz.
Kan tahlili yaptırmak için öncelikle bazı belirtiler ile birlikte doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz belirtilerinizi dinleyerek sizi muayene eder. Muayeneden sonrasında ise gerekli görülmesi halinde sizlerden tgfh kan tahlili yaptırmanız talep edilir. Hastanenin kan alım bölümlerinden kan vermeniz gerekir. Kan verme işlemi tamamlandıktan sonrasında sonuçlarınızın ne zaman çıkacağı hakkında bilgi alabilirsiniz. Sonuçlarınız çıktıktan sonra ise size verilen belgeden tahlil sonuçlarınızı görebilirsiniz. Bu sonuçları kendiniz değerlendirmemelisiniz. Muhakkak doktorunuzdan tekrar randevu almalı ve doktorunuzdan tahlilinizi değerlendirmesini istemelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.