Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️Bitlenmenin Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Bitlenmenin Faydaları Nelerdir?

Bitlenme her ne kadar bir sağlık problemi olarak nitelendirilse de bitlenmenin faydaları da vardır. Saçlarınızda, derinizde, bağışıklık ve sindirim sisteminizde bitlenmenin faydalarını görebilirsiniz. Bit denince akla ilk olarak  gelse de vücudunuzun farklı yerlerinde de bitlenme yaşayabilirsiniz.

Bit, küçük ve kan emici bir parazit olarak tanımlanabilir. Kanla beslenen bu mikroskobik canlıların saç biti ve vücut biti olarak 2 farklı türü vardır. İnsanlar üzerindeki en rahatsız edici etkisiyse kaşıntı yapmasıdır. 

Bitler, cildinize nüfuz ederek kanınızı emer ve bunun sonucunda kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe sebebiyet verebilir. Temas yoluyla bulaşabilen bitler, sıcak ve nemli yerlerde hayatta kalarak ürerler. 

Saçta Bit Neden Olur?

Saçta Bit Neden Olur?

Bitlenmenin faydaları nelerdir sorusunu cevaplamadan önce, en çok bilinen bit türü olan saç bitlerinin oluşma nedenlerine değinmek gerekir. Saç biti, çocuklarda yaygın olmasına karşın yetişkinlerde de görülebilir.

İnsan kanıyla beslenen ve kafada bulunan saç biti, genellikle temas nedeniyle bulaşır. Bitlenmiş olan kişiyle temas etmek; o kişinin fırça, saç tokası, şapka veya yastığını kullanmak bitin bulaşması için yeterlidir. Bilinenin tersine, bitlenmenin hijyenle alakası yoktur. Bulaşmaya maruz kalan kişi, ne kadar hijyenik olursa olsun; bulaşmanın sağlanacağı ortam oluştuysa bulaşıcılık kaçınılmazdır. 

Saç Biti Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcılığın önüne geçebilmek için başkalarının kişisel eşyaları kullanılmamalı ve bit sorunu yaşayan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır. Eğer kişisel eşyalar ortak kullanılıyorsa bu eşyalar kullanılmadan önce sıcak suyla yıkanmalı, yıkanmaya elverişli olmayan eşyalar kuru temizleme yardımıyla arındırılmalıdır. Bunlar dışında, riskli gördüğünüz eşyaları 2 hafta süreyle kapalı plastik bir poşette bekletebilirsiniz. Bu şekilde bitler ve bunların yumurtaları temizlenebilir. 

Yalnızca kişisel eşyalar değil, aynı zamanda halı, mobilya veya araba gibi eşyalarda da vakumlu temizlenme yapılmalıdır. Tabi bu sayılanların tamamı, reaktif önlem olarak değerlendirilebilir. Asıl saç bitini önlemenin en etkili yöntemi, parazitin bulaştığı düşünülen kişiye yaklaşmamak ve temas etmemektir.

Bitlenmeden korunmanın bir diğer etkili yöntemi de saç bitlerini kaçırıcı özelliğe sahip uçucu yağlardan faydalanmaktır. Alerjinizin olmadığına emin olduğunuz bit kaçırıcı yağları kulak arkanızda veya ensenizde birkaç damla sürmek suretiyle bitlerden korunabilirsiniz. 

Saçtaki Bitlenmenin Faydaları

Saçtaki Bitlenmenin Faydaları

Saçtaki bitin faydalarından yalnızca saçınız üzerinde değil, genel sağlığınız üzerinde de bahsetmek mümkün. İlk olarak bitin saç üzerindeki faydalarından bahsedecek olursak, herkesin bildiği gibi bitlerin saç derisin yağlandırdığı söylenebilir.

Özellikle kuru saç tipine sahip kişiler için oldukça faydalı olan bu etki sayesinde saç içerisindeki  riski de en aza inmiş olur. Sağlıklı görünen saçlarınızın kırılma ve dökülme riskinin de azaldığı söylenebilir.  sorununun en çok yağlı saçlarda görüldüğü bilinse de saç bitleri saç derisini yağlandırmasının aksine saç kepeği oluşumunu da azaltır.

İlginç olan bir diğer gerçek ise saç bitlerinin kafa üzerinde masaj etkisi yaratmasıdır. Dolandıkları saç derinizde kan dolaşımını hızlandıran bitler, saçların güçlenmesine de fayda sağlar. Kepek sorunu yaşayan veya kuru/yıpranmış saçlara sahip olan kişilerin kurtuluş yolu saç bitleri olabilir. 

Saç derisindeki sebum seviyesinin dengelenmesini sağlayan ve saçlarınızı daha sağlıklı bir görünüme kavuşturan saç bitlerinin faydaları yalnızca saç üzerinde değildir.

Belirtildiği üzere, bitlenmenin genel sağlığınız üzerinde de olumlu etkileri vardır. Şaşırtıcı olsa da bitlerin sahip oldukları ısı, vücudunuzdaki mikrop ve  ile savaşarak onların yok olmasını sağlar. Özellikle vücutta enfeksiyon varsa bu enfeksiyonun yayılmasını engelleyerek kişiye fayda sağlar. 

Saç bitlerinde olduğu gibi, vücut bitleri de bulundukları deri üzerinde yağ dengesini sağlar. Ciltte bulunan yağ miktarını dengeleyen ve yağlanmadan kaynaklı oluşan  gibi problemlerle mücadelede size yardımcı olabilir. Özetle, vücut  bitler size sadece zarar veren canlılar değillerdir. 

Bitin Zararları ve Faydaları

Bitlenmenin faydaları ve zararları şaşırtıcı özelliktedir. Deri üzerinde de faydalar sağlayan bitler, cildin nem dengesini koruyarak daha sağlıklı ve canlı bir cilt görünümüne kavuşmanızı destekler. Cildiniz üzerindeki bakteri ve mantarları öldürerek, cilt sağlığınızı korur. Doğal bir cilt bakım yöntemi olarak nitelendirebileceğiniz bitler, faydalarının yanında bazı zararlı yanları da olan canlılardır.

Kişiyi en çok rahatsız eden negatif etkilerinden biri kaşıntıdır. Özellikle saç bitleri, ısırmaları sonucunda kaşıntıya sebebiyet verir. Bitler deriyi ısırıp kanınızı emdiklerinde tükürük salgılarlar ve ısırdıkları yerde ciltte tahriş ve kaşıntı meydana gelir.

Buna bağlı olarak kızarıklık da bitin zararları arasında sayılabilir. Bitlerin ısırma sonrası salgıladıkları maddeler, cilt rengi üzerinde farklılıklara sebep olur. Cildi hassaslaştırarak cilt üzerinde tahribata sebep olan bitlerden dolayı, tahriş de kaçınılmazdır. 

Isırmaya bağlı olarak kaşıntı ortaya çıktığında, şiddetli  sonrasında oluşan çizikler enfeksiyona da yol açabilir. Ciltteki koruma bariyerini zayıflatarak bakterilerin deriden içeriye girmesine sebep olması muhtemeldir. 

Bitlenmenin Faydaları Nelerdir?

Bitlenmenin Faydaları Nelerdir?

Bitlenmenin faydaları nelerdir sorusunda akla ilk gelen bitin saç üzerindeki faydalı etkileridir. Ancak bitlerin zihniniz üzerinde de olumlu etkileri vardır. Özellikle  azaltıcı etkisi bulunan bitler, kişi için katlanması zor olan rahatsızlıklara yol açar.

Ancak bu rahatsızlıklarla baş etmek, kişiyi hoş olmadığı duyguları kabul etmeye zorlar. Başa çıkmak zorunda kaldığınız bu rahatsızlıklar neticesinde, istemediğiniz durumlar karşısında daha güçlü durabilirsiniz. 

Daha kanıtlanabilir bir bilgi vermek gerekirse, bitlenmenin  yarattığı masaj etkisi sayesinde vücutta endorfin salgılanır. Bu da  hissini tetikleyebilir. Bu faydalardan yola çıkarak bitlenmenin kişiyi zihinsel olarak rahatlattığı söylenebilir. 

Biti Ne Öldürür?

Bitlerin tedavisinde geleneksel yöntemler veya doktor kontrolünde ilaç kullanılabilir. Isırma sonucunda gelişen semptomların azaltılması için ilk olarak bitlerin ve bunların yumurtalarının yok edilmesi gerekir. Bunun için en etkili yöntemlerden bazıları şu şekilde sayılabilir;

  • Bit Şampuanları ve Losyonlar
  • Antiseptik Kremler
  • Sirke Tarakları
  • Buz Kompresi
  • Doğal Yağlar

Bitlenmenin Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bitlenmek Sağlıklı mı?

Bitler, her ne kadar rahatsız edici olsa da sağlıklı etkilere de sahiptir. Bahsedildiği gibi saç derisi üzerindeki faydalarının yanında; bitlerin sindirim sistemi, solunum sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkilerinden bahsetmek mümkün. Bitlerin mikrop ve bakterilere karşı öldürücü etkisi sayesinde, bağırsaklarda bulunan bakterileri yok etmesi sindirim sistemi üzerindeki faydasını gösteriyor.

Solunum sistemi üzerindeki etkisi ise akciğerlerde bulunan toksin ve mikroplarla savaşmasından kaynaklıdır. Solunum sistemi sağlığına katkı sağlayan bitler,  da önüne geçebilir. 

Bitler En Hızlı Nasıl Gider?

Bitlenmenin faydaları yadsınamaz ancak kişide oluşturduğu rahatsızlıklar da bitlerden kurtulma isteği uyandırabilir. Özellikle çocuklarda, bitlerin bulaşıcı etkisi de göz önüne alındığında bir an önce bu sorundan kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Bitlerden en hızlı şekilde kurtulmanın yolu bilindiği üzere sirke kullanmaktır. Saçtaki bitleri ve onların yumurtalarını yok etmek için kullanılan beyaz sirke, yarı yarıya sirke ve su karşımı saç derisine masaj yapılarak uygulanıp yaklaşık 2 saat bekletildiğinde bitlerden büyük oranda kurtulabilirsiniz. 

Bitlenmek Faydalı mı?

Bitlenme vücut sistemi üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Bitlenmenin faydaları özetlenecek olursa; 

  • Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
  • Kan dolaşımını arttırır ve buna bağlı olarak vücudun oksijen açısından beslenmesini sağlar. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Mikrop ve mantarları öldürmeye yardımcı olur.






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.