Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Siyez Unu Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Siyez Unu Faydaları Nelerdir?

Siyez unu faydaları nedeniyle son yıllarda popülaritesi artan, siyez buğdayından elde edilen bir undur. Kökeni çok eskiye dayanan Anadolu ile özdeşleşmiş siyez buğdayı, ilk ekilen buğdaylar arasında yer alır. Siyez buğdayının tarihi kökeni çok eskiye dayanır. Adı Hititçe “zız” kelimesinden gelen siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sahip olduği mineral ve vitaminler ile oldukça besleyicidir.

Siyez buğdayının genetiği on binlerce yıl önceden günümüze kadar hiç değişmemiştir. Günümüzde her şeyin genetiği değişirken siyezin genetiğini koruması mucize gibidir. Genetiğini korumayı başaran siyez buğdayı ata tohumu olup ekolojik tarımın vazgeçilmez ürünlerindendir. Kendine özgü tat ve dokuya sahip olan siyez buğdayı diğer buğday türlerine göre daha az kromozoma sahiptir. Doğallığını korumuştur. Siyez ununu özel yapan da işte bu doğallıktır.

Siyez Unu Özellikleri

Siyez unu faydaları ve sağlık açısından sağladığı avantajlar sebebiyle günümüzün tercih edilen un türleri arasında yer alır. Diğer buğday türlerinden farklı özelliklere sahip siyez buğdayından elde edilen bu unun ayırt edici özellikleri şunlardır:

  • Siyez unu, diğer unlara göre daha düşük seviyede gluten içerir. Sindirimi kolaştırdığı düşünülen siyez unu yüksek miktarda vitamin ve mineral ihtiva eder.
  • Siyez ununda bol miktarda protein bulunur, besin değeri oldukça yüksektir. Lif açısından zengindir.
  • Siyez ununun kendine has tadı ve dokusu vardır. Hafif tatlı, aroması hafif acı bir undur. Piştiğinde yumuşak, dolgun ve sıkı dokuya sahip olur.
  • Genetiği değişmemiş siyez buğdayından elde edilir. Ekolojik tarımı destekler. Siyez buğdayı kurak topraklarda ve soğuk iklimlerde yetişir.
  • Sağlıklı yaşamı destekler. Zengin içeriği sayesinde pek çok hastalığa karşı kullanılması tavsiye edilir.
  • Kullanım alanı çok geniştir. Ekmek, kek, kurabiye gibi unlu mamüllerin yanı sıra makarna, erişte gibi yiyeceklerin yapımında kullanılabilir.

Sahip olduğu bu özelliklerle sağlıklı yaşamı destekleyen siyez unu, farklı damak lezzetlerine hitap eder.

Siyez Unu Faydaları

Siyez Ununun Besin Değeri ve Kalorisi

Siyez unu faydaları nedeniyle son zamanların en popüler besinleri arasında yer alır. İçerdiği vitamin, mineral, lif ve yağın yanı sıra genetiğinin bozulmamış olması, siyeze daha çok rağbet gösterilmesine neden olmuştur. 100 gram siyez ununda 66,67 g karbonhidrat bulunur. Siyez unu, kompleks karbonhidrat içerir. Basit karbonhidrat içeren una göre daha yavaş sindirilir, tok tutma özelliği yüksektir. Bu özelliği besin değerini üst seviyeye taşır.

Siyez ununun faydaları nelerdir sorusunun cevabını besin değeri tablosunda bulmak mümkündür. A, E ve B vitamini yönünden oldukça zengindir. Siyez ununda vücudun sağlıklı yaşaması için gerekli fosfor ve magnezyum bulunur. Ayrıca folik asit ve demir de içerir.100 gram siyez ununda 13,33 g protein mevcuttur. Bu oran oldukça yüksektir. Protein açısından zengin olan siyez ununun besleyicilik özelliği fazladır. Lif zenginidir. 100 gram siyez ununda 6,7 g lif, 1,67 g yağ bulunur. 100 gram siyez unu 333 kalori içerir. Bu besin değerleri siyez ununu sağlıklı bir besin seçeneği haline getirir. Bununla birlikte herhangi bir diyet durumunda veya özel sağlık sorunlarında kullanımı için uzmana başvurmak doğru olur.

Siyez Ununu Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Yüksek miktarda vitamin, mineral ve lif içeren siyez unu faydaları nedeniyle beyaz un yerine uzmanların tavsiye ettiği bir undur. Tarihi geçmişiyle ata tohumu olarak kabul gören siyez buğdayının genetiğinin bozulmamış olması onu özel kılar. Sağlık açısından pek çok faydası vardır. Yapılan araştırmalar siyez ununun vücudun sağlıklı işleyişine katkı sağlayan besin değerlerine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Siyez ununun sağlık açısından potansiyel faydalarını şöyle sıralamak mümkün olabilir:

  • Vücudun sağlıklı işleyişini sağlayacak vitamin, mineral ve lif içerir. Vücudun günlük ihtiyacı olan besin maddelerini sağlar.
  • Saf ve temiz içeriği sayesinde sağlıklı beslenmenin yolunu açar. GDO içermez, genetiği bozulmamıştır. Geçmişten günümüze genetiğini koruyan ender gıda maddelerinden biri olarak sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur.
  • Düşük miktarda gluten içerir. Sindirim sistemini destekler, sindirim sistemi tarafından kolay tolere edilebilir.Hafif gluten intoleransı olanlar için klasik buğday unu yerine kullanılabilir.
  • Düşük glisemik indeks (hipoglisemi) özelliğine sahip olan siyez ununun faydaları arasında kan şekerini dengeleme bulunur. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz una göre daha düşüktür. Siyez unundan yapılmış ekmek tok tutarak acıkma hissini önleyebilir. Diyabet hastaları, doktora danışmak kaydıyla diyet listelerine siyez unu ekmeği ekleyebilir.
  • Siyez ununda bol miktarda fenolik asit bulunur. Fenolik asit sayesinde oksidatif hasar, kalp damar hastalıkları, kanser gibi sağlık sorunlarına karşı koruma sağlanabilir.
  • Kolesterol içermediği için yüksek kolesterol problemi olanlar doktor tavsiyesiyle tüketebilir.
  • İçerdiği karotenoidler nedeniyle göz sağlığını destekleyebilir. Siyez buğdayında bulunan lutein, zeaksantin ve β-karotenin göze doğrudan gelen ışığı emme özelliği vardır.
  • Lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Kolon kanserinden korunmak için kullanılabilir.
  • Antioksidan açısından zengin olan siyez ununun kalbin sağlıklı çalışmasına katkısı olabilir.
  • Metabolizmayı hızlandırır. Lif ve protein zengini olan siyez unu beyaz undan daha düşük kalori değerine sahiptir. Kilo vermek isteyenler beyaz un yerine tercih edebilir.

Gerçek siyez unu nasıl anlaşılır?

Siyez Ununun Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Siyez unu faydaları nedeniyle bebek diyet listesinde doktor tavsiyesi ile yer alabilir. Beyaz una göre daha yüksek besleyicilik değerine sahip olan siyez ununa bebek diyet listelerinde de yer verilebilir. Siyez ununun bebeklere faydaları hakkında yapılan bilimsel araştırmalar devam etmektedir. Bu nedenle bebek beslenmesinde siyez unundan yararlanmak isteyen anneler doktora danışmalı, tavsiye edilmesi halinde kullanmalıdır.

Ebeveynler, bebeklerinin beslenmesine renk ve yeni bir tat katmak anlamında siyez ununu kullanmayı tercih edebilir. Bebek beslenmesinde yeni bir gıdaya başlamadan önce mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır. Her bebek kendine özeldir ve farklı gıdalara farklı tepki verebilirler. Bu nedenle bebeklerin beslenmesinde, yeni bir gıdaya geçmeden önce uzman fikri almak son derece önemlidir. Siyez ununun bebeklere faydaları hakkında kulakta dolma bilgiler yerine doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanız hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan daha doğru olacaktır.

Siyez Ununun Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gerçek siyez unu nasıl anlaşılır?

Siyez ununun yapısı diğer unlara göre daha kalındır. Siyez buğdayı esmer tonlardadır, bu buğdaydan elde edilen unun rengi de esmerdir. Siyez unu yapılan ekmek, poğaça gibi ürünler daha koyu renklidir. Bu açıdan tam buğday ununa benzer. Kalın yapılı olduğu için içine daha fazla su çeker, beyaz una göre daha dolgundur.

Çölyak hastaları siyez unu yiyebilir mi?

Çölyak hastaları glutensiz veya gluten oranı düşük gıdalar tüketmelidir. Çölyak hastalığı diyet gerektiren bir sindirim sistemi hastalığıdır ve gluten proteinine karşı bağışıklık gösterir. Son yıllarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan siyez unu diğer buğday türlerinden elde edilen unlara göre daha düşük oranda gluten içerir. Ancak bu oran her çölyak hastası için uygun olmayabilir. Çünkü her hastanın gluten toleransı farklı olabilir. Bu nedenle çölyak hastaları doktora danışmadan siyez unu kullanmamalıdır.

Siyez unu şişkinlik yapar mı?

Siyez unu lif açısından zengindir. Siyez ununun faydaları arasında sindirim sistemini desteklemesi önemli bir yer tutar. Yüksek lif oranı sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlayabilir. Ancak yüksek lif alımı, bazı kişilerde şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. Siyez unu aldıktan sonra şişkinlik sorunu yaşayanlar doktora danışmalı ve tüketim miktarını azaltmalıdır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.