Displazi çoğu zaman kanser öncesi doku veya organlarda anormal hücre birikimini ifade eder.
Vücudun birçok bölgesini etkileyen displazi gelişimsel displazi ve anormal büyüme displazisi olmak üzere ikiye ayrılır.
Gelişimsel displazi kalça, iskelet ve ektodermal displazi olmak üzere üç farklı etki alanı vardır.
Anormal büyüme displazi ise servikal displazi ve miyelodisplastik sendromları kapsar.
Her displazi vücudun farklı bölgelerinde meydana gelmesinden ötürü belirtileri farklılık göstermektedir.
Displazide tedavi genellikle semptomlar hafifleterek bireyin daha iyi yaşaması sağlanır.
Displazi, organ veya dokuda anormal hücre büyümesini ve gelişimini tanımlar. Bu durum çoğunlukla kanser öncesi görülen bir durumdur.
Fakat displazi bir kanser değildir ve bazen kansere dönüşmeyebilir.
Displazi bulunduğu bölgedeki etkisine göre hafif, orta ve şiddetli displazi olabilir.
Hafif displazi kimi zaman kendiliğinden iyileşme gösterebilen ve kansere neden olmayan bir tıbbi durumdur.
Şiddetli displazi ise ciddi komplikasyonlara neden olmakla beraber tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Çocukları ve yetişkinleri etkileyen çok fazla displazi çeşitleri vardır. Displazi türleri vücudun farklı bölgelerini etkilemektedir.
Displazi gelişimsel displazi ve anormal büyüme displazisi olmak üzere ikiye ayrılır.
Gelişimsel displazi genellikle çocuklarda görülür. Çocuğun gelişimini etkiler fakat kansere yol açmaz.
Erken teşhis ile hızlıca tedavi edilebilir. Kalça, iskelet ve ektodermal displazi olmak üzere üç farklı türü vardır.
Kalça displazisi, kalça ekleminde bulunan kemiklerin birbirleriyle uyumlu olmaması sonucunda ortaya çıkar.
Vücutta eklem iki kemiğin buluştuğu noktayı ifade eder. Kalça ekleminde ise uyluk kemiği ve kalça kemiğinin buluştuğu noktadır.
Bu iki kemik birbirine uyumlu olmaması sonucunda kalça displazisi görülür.
Genellikle bebek ve çocuklarda görülen tıbbı bir problemdir. Yetişkinlerde ise hafif displazi olarak meydana gelebilir.
İskelet displazisi bebeğin kemiklerinin, kıkırdaklarının ve eklemlerinin anormal gelişmesine neden olan genetik bir bozukluktur.
Çocuklarda ve bebeklerde vücudun farklı bölgelerinde gelişebilir.
Özellikle kol, bacak, göğüs kafesi, kafatası ve omurga bölgelerinde gelişir.
İskelet displazisi hafif düzeyde boyun kısa olmasına neden olurken displazi şiddetli olursa gögüs kafesinde darlık meydana getirerek solunum sistemi yetersizliğine neden olabilir.
Ektodermal displazi embriyonun dış tabakası normal gelişmemesi sonucunda meydana gelir.
Özellikle saçı, tırnakları, cildi ve ter bezlerini etkileyen tıbbi bir durumdur. Bunların yanı sıra işitme ve görme ile ilgili problemlere neden olabilir.
Genellikle yetişkinlerde meydana gelen kanser öncüsü doku ve hücrelerin anormal gelişimini ifade eder.
Servikal ve myelodisplastik sendromlar olmak üzere iki farklı tipi vardır.
Servikal displazi, anormal hücre ve dokuların rahmin ağız bölgesinde geliştiği kanser öncesi görülen bir durumdur.
Servikal displazi servikal intraepitelyal neoplazi veya CIN olarak ifade edilebilir. Tedavi edilmemesi halinde kansere dönüşür.
Servikal displazi hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflamasının yanı sıra rahim ağzındaki epitel dokunun ne kadarını etkilenmesine bağlı olarak da sınıflandırılabilir:
Miyelodisplastik sendromlar kemik iliğinde kan kök hücrelerinin (olgunlaşmamış kan hücreleri) olgulaşmadığında meydana gelen bir kanser türüdür.
Sağlıklı bir kemik iliği insanlarda zamanla olgun kan hücrelerine dönüşen kan kök hücrelerini üretir.
Kan kök hücresi ise beyaz kan hücrelerini meydana getiren lenfoid dokuya veya kırmızı kan hücrelerini, trombositleri ve granülositleri meydana getiren myeloid kök hücreye dönüşebilir.
Miyelodisplastik sendromda ise bu hücreler oluşmamasına bağlı enfeksiyon,kanama ve anemi görülebilir.
Displazi belirtileri displazinin türüne göre değişiklik gösterir çünkü displazi vücudun birden fazla bölgesini etkileyebilir.
Yaygın olarak görülen displazi türlerinin belirtileri şunlardır:
Kalça ağrısı en belirgin semptomudur. Diğer belirtileri şunlardır:
İskelet displazisinin çok farklı tipleri olmasından dolayı semptomları farklılık gösterir. İskelet sistemin görülme bölgesine göre farklı belirtileri vardır.
Displazi nedenleri kesin olarak belirlenememiştir. Displaziye sigara, enfeksiyonlar, yetersiz bağışıklık sistemi ve kansere neden olan maddelere maruz kalma neden olabilir. Bunların yanı sıra genetik ve mutasyonlar displazinin diğer nedenleridir.
Displazi teşhisi türüne göre farklı yöntemler ve uygulamalar içermektedir. Displazi türüne göre tanı koyma yöntemleri şunlardır:
Displazi tedavi yöntemleri hastalığın türüne göre değişmektedir. Ayrıca tedavide genellikle semptomları hafifletmek amaçlanır.
Örneğin kalça displazi tedavisinde kalça kemiğini sabitleyici desteklere ve etrafındaki kasları güçlendirme yöntemlerine başvurulabilir.
İskelet displazisinde gelişme geriliğini iyileştirmek amacıyla büyüme hormonlarına ve omurgayı destekleyen sırt destekleri tedavide kullanılabilir.
Bu yöntemler ile hastalığın vücuttaki etkileri en aza indirerek kişinin yaşam kalitesi artırılır.
Bu nedenle displazi rahatsızlığını yaşıyorsanız veya çocuğunuzda varsa rahatsızlıkları gidermek için uzman bir hekimden yardım alınız.
Vücutta bir doku veya organda olağan dışı hücre büyümesini ve gelişmesini ifade etmek için kullanılır. “Dis” kelimesi kötü, “plazi” kelimesi ise oluşum anlamına gelir. Buna göre de kansere neden olan veya olmayan hücrelerin oluşumunu ifade eder.
Metaplazi olgun bir hücrenin başka olgun bir hücreye dönüşmesini anlatmak için kullanılır. Displazi gibi hücrelerin anormal büyümesinden ziyade hücrelerin birbirine dönüşümünü anlatır. Displaziye kıyasla kansere yol açma olasılığı daha düşük ve vücutta displaziden önce meydana gelir.
Kolon ve rektumda kolorektal kansere neden olan kanser öncesi polipler gelişmesidir. Kolonda gelişen bu anormal hücreler topluluğu olan polipler kolonoskopi (Kalın bağırsakların bir cihaz ile incelenmesidir.) yardımıyla erken teşhisi sonucunda kansere dönüşme olasılığı azalmaktadır.
Fibröz displazi kemik kırıklarının olasılığını artıran kemiklerde sağlıklı kemik dokusu yerine daha kırılgan ve zayıf fibröz (lifli) doku oluşması sonucunda meydana gelir. Vücutta herhangi bir kemikte olabilir fakat genellikle kaval kemiği, uyluk kemiği, kafatası ve üst kol kemiğinde meydana gelir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.