Pişmiş sarımsağın faydaları, çiğ sarımsağa göre biraz farklılık gösterse de sarımsak, her iki hâliyle de yemeklere lezzet katan sağlık açısından faydalı bir bitkidir.
Soğangiller familyasına ait olan sarımsak, karakteristik aroması ve lezzetiyle birçok yemekte kullanılır.
Sadece yemekleri lezzetlendirmede değil alternatif tıp alanında da kullanımı yaygın olan sarımsağın hem çiğ hem de pişmiş hali faydalıdır.
Binlerce yıl boyunca mutfakta yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan sarımsağın faydaları keşfedildikten sonra sağlık alanında kullanımı da yaygınlaşmıştır.
Fırında pişmiş sarımsağın faydaları ile ilgili yapılan araştırmalar kolesterol düzeyine etki ettiğini göstermiştir.
Yapılan araştırmalar, pişirme işleminin sarımsağın bileşenlerinde değişikliğe nede olsa da faydalarının devam ettiğini gösterir.
Bu nedenle mucize besin sarımsağı çiğ veya pişmiş şekilde tüketmenizde sakınca yoktur.
Uzmanlar. usulüne uygun şekilde pişmiş sarımsağın faydaları açısından çiğ sarımsağa eşdeğer olduğunu belirtmektedir.
Pişirme işlemini doğru yaptığınız takdirde sarımsağın tüm faydalarından yararlanmanız mümkündür. Pişmiş sarımsağın muhtemel faydaları şunlardır:
Pişmiş sarımsağın sağlık açısından sunduğu faydalardan tam anlamıyla yararlanmak için hafif formda pişirilmesi tavsiye olunur.
Pişmiş sarımsağın faydaları çiğ sarımsağa göre büyük bir farklılık göstermez.
Sindirimi daha kolay olduğu için tercih edilen pişmiş sarımsağın besin değeri pişirme yöntemine göre değişiklik gösterebilir.
Bunun için sarımsağı uzun süre pişirmek yerine yeterli miktarda doğru yöntem kullanarak pişirmek doğru olacaktır.
Sarımsak karbonhidrat açısından zengin bir besindir. Piştiğinde bu özelliğini kaybetmez.
100 gram pişmiş sarımsakta 33,06 g karbonhidrat bulunur. Lif açısından oldukça zengindir.
İçerdiği lif miktarında pişirmekten kaynaklı azalma olmaz. 100 gram pişmiş sarımsak 2,1 g lif içerir.
Protein açısından çok zengin olmayan sarımsakta pişmeye bağlı protein kaybı oluşmaz.
100 gram pişmiş sarımsak 6,36 g protein içerir. Pişirme işlemi sarımsakta bir miktar vitamin kaybına neden olabilir.
Pişmiş sarımsağın faydaları ve sağlığa olan olumlu etkilerinden yeteri kadar yararlanmak için doğru şekilde pişirilmesi gerekir.
Sarımsak farklı şekillerde pişirilebilir. Pişirme işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken noktaları gözden kaçırmazsanız hem lezzet hem aroma hem de fayda olarak sarımsaktan en iyi şekilde yararlanmış olursunuz.
Belli başlı sarımsak pişirme yöntemleri şunlardır:
Sarımsağı bu yöntemleri kullanarak sağlıklı pişirebilir, hastalıklardan korunmak için sade şekilde veya yemeklere katarak afiyetle tüketebilirsiniz.
Pişmiş sarımsağın faydaları çiğ sarımsakla hemen hemen aynıdır.
Ancak pişirme yönteminden pişirme ısısına kadar bir dizi faktör sarımsağın besin değerini koruması açısından önem arz eder.
Bunun için pişirme yöntemini doğru seçmelisiniz. Fırında pişirme, tavada kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemlerinden hangisi kullanacağınıza kendiniz karar vermelisiniz.
Sarımsağın pişirme süresi son derece önemlidir. Çünkü fazla pişen sarımsağın tadı acı olabilir.
Tüm gıdalar gibi fazla piştiğinde sarımsak da besin değerini kaybedebilir. Fırında veya tavada kavurma yöntemleri yüksek ısı gerektirir.
Fazla pişirmemek için sürekli kontrol etmeniz gerekebilir.
Fırında veya tavada pişirirken sarımsağa biraz zeytinyağı eklerseniz lezzetini artırabilirsiniz.
Sindirim sistemi sorunu yaşıyorsanız pişmiş sarımsağı bu şekilde tüketebilirsiniz.
Pişirme işlemi sonrası sarımsağın sağlıklı bir şekilde saklanması gerekir.
Pişmiş sarımsağın faydası uygun saklama koşullarında muhafaza edildiğinde devam eder.
Bunun için hava almayan bir kabın içinde buzdolabında saklamayı tercih edebilirsiniz.
Pişmiş sarımsağın fazla tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir. Sindirim sistemi sorunu yaşayanlarda hassasiyet oluşabilir. Çiğ tüketildiğinde meydana gelen nefes kokusu, pişmiş sarımsaktan dolayı da oluşabilir. Aşırı oranda tüketilmesi alışkanlık yaratabilir. Gözde sulanma, cilt döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Pişmiş sarımsak faydaları arasında öksürüğe iyi geldiği unutulmamalıdır. Haşlanmış sarımsak öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. Sarımsak doğal antibiyotik olarak kabul edilen şifa kaynağı bir besindir. Sadece öksürükte değil astım tedavisinde de sarımsağın iyileştirici gücünden yararlanılabilir. Bunun için 3-4 diş sarımsağı ezip bir bardak su ya da sütün içine katarak kaynatın. Soğuduktan sonra içebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, pişmiş sarımsağın sağlık açısından pek çok faydası olduğunu gösterir. Pişmiş sarımsağın bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olabilir. Antioksidan yönünden zengin olan sarımsak piştiğinde bu özelliğini kaybetmediği için vücudun serbest radikallerle savaşına destek olabilir. İltihap giderici etkiye sahip olduğu düşünülen pişmiş sarımsak, kanser riskini azaltabilir.
Pişmiş sarımsak antimikrobiyal özellik gösterebilir. Vücudun mikrop, virüs ve bakterilerle mücadelesinde fayda sağlayabilir. İçeriğinde bulunan bileşenler enfeksiyon belirtilerini hafifletebilir. Vücudun bağışıklık sistemini desteklediği için enfeksiyonlara karşı etkili olabilir. Soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının şiddetini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.