Ferahlatıcı kokusu ile damakta hoş bir tat bırakan reyhan çayının faydaları uzun yıllardan beri bilinir.
Çay olarak kolaylıkla tüketime hazır hale gelen reyhan, Hindistan ve Asya kökenli nanegiller ailesinin bir üyesidir.
Akdeniz gibi ılıman iklim koşullarında rahatlıkla yetişen reyhan bitkisi, Osmanlı mutfağında da sıklıkla kullanılır.
Farklı aromalarla yemekleri şenlendiren reyhan, nöropatik tedavilerde de etkili şekilde başvurulan bitkilerdendir.
Omega-3, kalsiyum, A ve K vitamini, manganez, magnezyum, potasyum, çinko ve demir bakımından zengin içeriğiyle reyhan çayı alternatif tıpta da tercih edilir.
Hem lezzetli hem de besleyici özellikleriyle reyhan çayı, genel sağlık durumunun iyileştirilmesi hususunda destekleyici olan bir içecek türüdür.
Besin değeri açısından oldukça zengin içeriğiyle dikkat çeken reyhan çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Taze yapraklardan demlenen reyhan çayların faydaları yanı sıra, kış mevsiminde tüketildiğinde kuru reyhan çayı faydaları da benzerdir.
Bağırsak ve midede meydana gelen gaz oluşumunun engellenmesinde reyhan çayının faydaları yadsınamaz.
Reyhan çayı yiyeceklerin sindirilmesi aşamasında etkilidir.
İshal, kronik dizanteri gibi rahatsızlıkların azaltılmasında, bağırsaklardaki gerginlik ve spazmların çözülmesinde reyhan çayının faydalarından yararlanılabilir.
Sürekli tekrarlayan mide bulantısının ortadan kaldırılmasının yanı sıra bağırsaklarda meydana gelen parazitlerden kurtulmak amacıyla da reyhan çayı içilebilir.
Mide asidi dengesizliğinden kaynaklanan reflü, gastrit gibi hastalıkların tedavisi aşamasında reyhan çayı tüketimi destekleyici özellikleriyle bilinir.
Toksinlerin vücuttan etkili bir şekilde atılmasını sağlayan reyhan çayı, sindirim sistemi hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korur.
Kas gevşetici özellikleri sayesinde irritabl bağırsak sendromunun yarattığı semptomların hafifletilmesinde kuru reyhandan yapılan çayları tüketebilirsiniz.
Reyhan çayının faydaları içerisinde vücuttaki stres hormonu olan kortizol seviyelerini düşürmesi yer alır.
%48 Omega 3, %21 Omega 6, %13 oleik asit içeriğine sahip olan reyhan bitkisi, beyinin fonksiyonel çalışması için birinci derecede önemli bileşenleri bünyesinde barındırır.
Yağ asitlerinin dengeli bir şekilde harmanlanmış olması beyindeki nörotransmitter fonksiyonlarını etkiler.
Oleik asitler ise sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olur.
Bilişsel gelişim düzeyinin artırılmasında reyhan çayının faydaları nelerdir? sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilir.
Günlük hayatta odaklanma sorunu yaşayan çocuklar, gençler veya yetişkinler tarafından düzenli olarak tüketilen reyhan çayı kısa süre içerisinde olumlu etkilerini göstermeye başlar.
Çocuklarda dikkat dağınıklığı şikayetinin yanı sıra bilişsel performansın artırılmasında da reyhan çayı kullanılabilir.
Sağlıklı içecek tarifi arayışında olan ebeveynler için kurtarıcı bir çözüm olan reyhan çayının faydaları oldukça fazladır.
“Reyhan çayı nasıl yapılır?” diye merak edenler için farklı tarifler mevcuttur.
Reyhan çayı hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketime uygun olarak hazırlanabilir. Kuru reyhan çayı yapmak isteyenler için ilk adım bir fincan dolusu suyu kaynatmaktır.
Kaynayan su içerisine 1 yemek kaşığı kuru reyhan eklenmesi yeterlidir.
15-20 dakika demleme süresi sonrasında reyhan çayı rengini almışsa afiyetle tüketilebilir.
İsteğe bağlı olarak hazırlanan reyhan çayının içerisine bal veya limon ekleyerek içeceğin lezzeti kişiselleştirilebilir.
“Soğuk reyhan çayı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı da oldukça basittir.
Soğuk içeceklerden hoşlanıyorsanız farklı maddelerle zenginleştirdiğiniz reyhan çayı yapabilirsiniz.
Fesleğen, taze nane ve limon ve tercihe bağlı olarak şeker ilave ederek sağlıklı bir soğuk içecek hazırlayabilirsiniz.
Pembe rengiyle çocukların da zevkle içebileceği reyhan çayı sağlıklı içecekler kategorisindedir.
Dinlenme rutinlerine eklenen bir fincan reyhan çayıyla günün yorgunluk ve stresinden uzaklaşarak, sakinlik ve dinginliğin tadı çıkarılabilir.
Reyhan çayının faydaları konusunda birçok araştırma olmasına rağmen, bazı özel durumlarda tüketim esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Her bitkisel içerikli üründe olduğu gibi reyhan çayının da tüketimi esnasında aşırıya gidilmemesi, tavsiye edilen miktarın aşılmaması önemlidir.
Reyhan, fesleğen türü bir bitki olduğu için bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Reyhan çayı tüketimi öncesinde uzman bir hekimden detaylı bilgi almanız önerilir. Gebelik döneminde reyhan çayı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Reyhan çayı uterus uyarıcı etkisiyle bilinir. Rahim kasılmalarını başlatarak erken doğum ve düşük riskini artırabilir.
Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan reyhan çayı, kan sulandırıcılarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir.
Sindirim sistemi problemleri için reyhan çayından maksimum fayda sağlanmak isteniyorsa, genellikle yemeklerden sonra sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç öğün birer fincan reyhan çayı tüketilebilir. Sabah erken saatlerde reyhan çayı içmek, kan basıncının düşürülmesi konusunda yardımcı olabilir. Akşam saatlerinde reyhan çayı tüketilmesi ise uyku kalitesinin artırılmasına katkıda bulunabilir.
Özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan mor reyhan çayı doğrudan zayıflama amacıyla kullanılmasa da düzenli aralıklarla tüketildiğinde yağ yakımı açısından etkili olabilir. Ödem attırıcı özelliklerinden dolayı zayıflamak isteyen kişilerin diyetlerine reyhan çayı eklemeleri tavsiye edilir. Düzenli olarak içilen reyhan çayı metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir.
Reyhan çayının faydaları birçok kişiye hitap eden çeşitliliktedir. Diyabet rahatsızlığı olanlar, sindirim sistemi sorunlarına sahip kişiler, anksiyete, depresyon gibi problemlerle mücadele edenler, kalp hastalığı, artrit, akciğer ve karaciğer kanseri, solunum yolu rahatsızlıklarından şikayetçi olan kişiler için reyhan çayının tüketimi uygundur. Herhangi bir sağlık durumu için reyhan çayı tüketmeye başlamadan önce hastalık geçmişinizin uzmanlar tarafından gözden geçirilmesi ve sizin için uygun olan dozun belirlenmesi önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.