Çiğ fındık faydaları ile çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçilmesine imkan tanıyabilir. Yağ, protein, lif, antioksidanlar başta olmak üzere çeşitli temel besinleri içeren fındık, ağacın sert çekirdekli meyvesine denir. Antioksidan içeriği nedeniyle potansiyel olarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Obezite, yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve demans gibi durumlara fayda sağladığı iddialarına rağmen bu iddiaları destekleyen bilimsel kanıtlar eksiktir.
Fındık ağacından (Corylus avellana) elde edilen fındık, tekli doymamış yağ asitleri bakımından son derece zengin olan ve sıklıkla gıda olarak tüketilen bir besindir. Lif, protein ve antioksidanlar açısından zengin olan fındık aynı zamanda önemli miktarda tekli doymamış yağ asitlerine de sahiptir.
Fındık; Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Türkiye ve Fransa dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde yetiştirilen kuruyemişler arasında yer alır. Ilıman iklimlerde yetişen fındık pH'ı 5,5 ila 7,5 arasında değişen hafif topraklara ihtiyaç duyar. Olumsuz hava koşullarına dayanıklılığıyla bilinen fındık, çerez başta olmak üzere pek çok amaçla tüketilir. Fındık ağacının meyvesi olan yemiş; ince, koyu kahverengi bir kabuğa sahiptir.
Çiğ fındık, her gün tüketildiğinde genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olan kuruyemişler arasında yer alır. Tadı ve kıtır kıtır yapısı ile dikkat çeken bu lezzet pek çok faydayı beraberinde getirir. Çiğ fındık faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Oksidatif strese karşı koruma sağlayan fındık, antioksidan açısından da son derece güçlüdür. Fenolik bileşikler içerdiği için kandaki kolesterol seviyelerinin azalması ile ilişkilendirilmiştir. Fındığın kabuğu ise en yüksek antioksidan konsantrasyonunu içeren kısmıdır.
Fındık, düşük kolesterol düzeyinin korunmasına yardımcı olan besinler arasında yer alır. Kalp-damar hastalıkları riskini azaltan zengin antioksidan içeriği sayesinde kalp sağlığına olumlu katkı sağlayabilir. Araştırmalar, fındığın oksidatif kapasiteyi artırabildiğini ve kan lipit düzeylerini düşürerek kalp sağlığını iyileştirebileceğini öne sürer.
Fındık, kalp sağlığında önemli rol oynayan oleik asit bileşiğini içerir. Oleik asit, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğu bilinen tekli doymamış yağ asididir. Ayrıca fındığın yüksek düzeydeki yağ asitleri diyet lifi, antioksidanlar, potasyum ve magnezyum kan basıncının normalleşmesine katkıda bulunur. Ancak kalple ilgili ciddi durumların bir tıp uzmanı tarafından zamanında teşhis ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Çiğ fındık faydaları için günlük beslenmeye fındık eklemek; HDL kolesterolü, trigliseritleri ve vücut kitle indeksini (BMI) sabit tutmaya katkıda bulunur.
Çiğ fındık faydaları arasında insülin dengeleme özelliği de bulunur. Fındık, diyabetle mücadele eden bireylere fayda sağlayacak içeriklere sahiptir. Bu noktada düzenli fındık tüketimi açlık insülin düzeylerinin azalmasına yardımcı olur. Oleik asit gibi yağ asitleri açısından zengin olan fındık, insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine katkıda bulunabilir. fındık aynı zamanda diyabet riskini azaltan magnezyum gibi temel bileşikleri içerir. Bununla birlikte fındığın bu alandaki etkileri için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Diyabetli bireyler, bir sağlık uzmanından tıbbi tavsiye ve tedavi almalıdır.
Hamilelikte çiğ fındık faydaları, genel olarak folik asitle ilgilidir. Fındık, tüm kuruyemişler arasında en yüksek folat içeriğine sahip olan gıdadır. 100 gramlık bir porsiyon fındık, bu temel besin maddesinin günlük önerilen değerinin % 30'unu sağlar. Gıdalarda doğal olarak bulunan bir tür B vitamini olan folat, özellikle hamileler için bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Fındıkta bulunan ve B9 olarak bilinen folik asit ise megaloblastik anemi ve nöral tüp defektlerinin önlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca doğmamış bebeklerin büyümesini ve gelişimini destekler. Hamilelikte çiğ fındık faydaları için fındığın düzenli tüketilmesi gerekir.
Çiğ fındık faydaları ve farklı lezzeti ile günlük beslene rutininde kendine yer bulur. Yüksek oranda manganez ve bakır içerdiği için demir emiliminde önemli bir rol oynar. Hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek anemiyi önleyebilir. Manganez işe kemik sağlığı için gereklidir. Kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde etkili olan fındık; vücudun yağ, karbonhidrat ve kalsiyum gibi bileşenlerinin dengelenmesinde de rol oynar.
Fındık, vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasına katkıda bulunan bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Sağlıklı bir beslenme planının yanı sıra günlük beslenmeye 60 grama kadar fındık dahil edilebilir. Bu, obezite ile uğraşan bireylerin inflamatuar belirteçlerini yönetmelerine yardımcı olabilir. Fındık, aynı zamanda bitki bazlı bir protein kaynağıdır. Porsiyon başına yaklaşık 4,2 g protein içeren fındık, kilosunu kontrol altına almak ve karbonhidrat alımına dikkat etmek isteyenler için doyurucu bir atıştırmalık seçeneği olabilir.
Çiğ fındığın faydaları arasında cilt ve saç sağlığının korunması da bulunur. Fındık; sağlıklı cilt ve saç büyümesini destekleyen, kolajen üretimi için gerekli olan E vitamini açısından zengin bir besindir. Fındığın ölçülü olarak tüketilmesi, cildin parlaklaşmasına ve saçın uzamasına katkıda bulunur. Ayrıca fındıktaki E vitamini, cildi nemlendirip besleyerek daha parlak görünmesini sağlar.
Fındık özü yağı ile saç derisine masaj yapabilir ve saçların güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Gece boyunca fındık yağını saçınızda bekletebilir ve saç köklerinin beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Fındık, genellikle günlük beslenme rutininin bir parçası olarak makul miktarlarda tüketilir. İdeal porsiyon için 20-25 adet fındık tüketebilirsiniz. Günlük fındık tüketim miktarı; bireysel beslenme gereksinimlerine, yaşa, cinsiyete ve aktivite düzeyine göre değişebilir. Bu nedenle porsiyon boyutlarının buna göre ayarlanması önemlidir.
Taze çiğ fındık faydaları ve zararları beraberinde getirebilir. Aşırı fındık tüketimi şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca fındığın içeriğinde bulunan oksalatlar, böbrekleri zorlayabilir. Aşırı tüketildiğinde ise böbrek taşı oluşabilir. Farklı sorunlara neden olabilen aşırı fitik asit alımını önlemek için fındığı suda bekletebilirsiniz.
Fındık, ayrıca önemli gıda alerjilerine neden olabilir:
Alerjik reaksiyon olmaması durumunda her gün tüketilebilir. Taze çiğ fındık faydaları ile öne çıkan bir kuruyemiş olduğu için kalori alımını sınırlamak isteyenler de tüketebilir. Ortalama bir yetişkin için günlük olarak tüketilebilecek fındık sayısı 20 olarak belirlenmiştir.
Fındık, kilo verme sürecindeki kişiler tarafından atıştırmalık ya da kahvaltılıkların tamamlayıcısı olarak tercih edilebilir. Yüksek protein ve lif kaynağı sayesinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olduğu için kilo kontrolü sağlamak adına günde 15-20 fındık tüketebilirsiniz. Ayrıca antioksidanlar metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Kabuklu çiğ fındık faydaları arasında yer alan tokluk hissi özelliği sayesinde diyet dönemlerinde de bu kuruyemişi tüketebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.