Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Böğürtlen Çayı Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Farklı birçok çeşidi olan meyve çayları kolay kullanımıyla çok sevilir. Sık tercih edilen meyve çaylarından biri olan böğürtlen çayının, insan sağlığı için birçok faydası bulunur. Böğürtlen çayı, kırmızı orman meyve çayları arasında yer alır. Böğürtlen popüler bir yaz meyvesidir.

Tatlı ve keskin tadıyla çayı mükemmel lezzetlendirir. Böğürtlenin geleneksel olarak Antik Yunanlılar tarafından yaraların hızlı iyileşmesi için kullanıldığı bilinir. İçerdiği aktif bileşenler sayesinde tansiyonu dengeler, kan şekerini düşürür ve iyileştirir.

Böğürtlen yaprakları aynı zamanda antioksidan bakımından da zengindir, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Böğürtlen çayı taze meyvelerin yanı sıra böğürtlen yapraklarından da yapılabilir. Her iki formu da sağlık açısından faydalıdır. 

Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır?

Böğürtlen çayını yapmak, böğürtlen yaprağı çayına göre daha uzun sürer. Muhteşem aromaya sahip böğürtlen çayını yapmak için, ilk önce böğürtleri bir cisim yardımıyla ezmeniz gerekir. Ezilerek suyu çıkarılan böğürtlenlerin posası ayrılır. Kaynar suyun içerisine hem ayrılan posası hem de suyu atılarak kaynatmaya devam edilir.

Kaynamaya devam ettikçe üzerinde köpükler oluşmaya başlar. Köpükleri kaşık yardımıyla üstünden almanız gerekir. Son olarak soğumaya bırakmanız önerilir. Böğürtlen çayı geleneksel olarak buzlu çay olarak servis edilse de sıcak şekilde de tüketilebilir.

Böğürtlen Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Böğürtlen çayı, böğürtlen bitkisinin taze ya da kurutulmuş yapraklarından da yapılır. Yapraklarından yapılan çaya, böğürtlen yaprağı çayı adı verilir. Kaynamış suyun içerisine taze böğürtlen yapraklarından koyulur. Su ile kaynatılmasına gerek yoktur ama demlemeye bırakmanız gerekir. Belirli oranda ılık hale geldikten sonra tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş böğürtlen yapraklarından çay hazırlamak isterseniz su ile birlikte kaynatmanız önerilir. Kaynayan su, antosiyaninlerin varlığı sayesinde koyu mor bir renk tonuna dönüşür. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakıp sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Kurutulmuş yapraklardan çay hazırlarken, taze yapraklara oranla miktarını artırabilirsiniz.

Böğürtlen Çayının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Lezzetli böğürtlen yaprağı çayı bir dizi sağlık faydası sunar.

Böğürtlen yaprağı çayı içmenin, onu keşfetmeye değer kılan böğürtlen çayı faydaları bazıları şunlardır:

  • Antioksidan açısından zengindir; insan sağlığının korunmasına yardımcı olabilecek flavonoidler, tanenler ve polifenoller dahil olmak üzere yüksek konsantrasyonda antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, bazı hücre hasarlarını önleyebilen ya da geciktirebilen doğal maddelerdir. Meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunurlar. Antioksidanlar, kanserden erken yaşlanmaya kadar ciddi rahatsızlıkların iyileşmesinde yardımcı olur. Cilt sağlığına faydalıdır, genellikle doğal cilt bakım ürünlerinde bulunur. Hem ince çizgilerin hem de kırışıklık görünümünü azaltmaya çalışan antiinflamatuar özelliklere sahiptir.
  • Koyu renkli meyve olan böğürtlenin kalbe birçok faydası vardır. Kan basıncını doğrudan etkileyerek kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Böğürtlen çayı, kan basıncını etkili şekilde düşürür, kan şekeri seviyelerini modüle eder. Bu faydalar özellikle kalp hastalığı risk faktörüne sahip kişiler için faydalıdır. Tek başına faydalı olduğu gibi yaban mersini ya da çilek ile tüketilmesi kan şekerini başarılı şekilde iyileştirir.
  • Bağırsakları düzenleyerek sindirim sistemine yardımcı olur. Böğürtlen çayı içmek, vücudun yiyecekleri daha verimli şekilde parçalanmasını sağlar. Sindirim enzimlerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Orta miktarda kafein içerdiği için kabızlık sorunu yaşayan kişilerde rahatlıkla tercih edebilir.
  • Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Sağlıklı bağışıklık sistemi için faydalı olan C vitamini, K vitamini, E vitamini içerir. C vitamini, soğuk algınlığının süresini, şiddetini kısaltmaya yardımcı olur. K vitamini kanın pıhtılaşmasında da önemli rol oynar, yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Böğürtlen Çayının Besin Değerleri Nelerdir?

Böğürtlen çayının faydaları şekersiz kullanıldığında geçerlidir. Böğürtlen çayının besin değerleri çok merak edilir. Günlük hayatta tükettiğiniz besinlerin kalorilerini öğrenmeniz önerilir. Gıda kalitesinin parçası olan besin değeri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller ve vitaminlerin iyi dengelenmiş oranının ölçüsüdür.

Sağlık açısından birçok faydası olan 100 gram böğürtlen çayın besin değerlerini şu şekildedir:

28.85 miligram sodyum,

29.47 miligram potasyum,

10.92 miligram kalsiyum,

3.64 iu (uluslararası birim) a vitamini,

1.37 miligram c vitamini,

0.33 miligram demir içerir.

Böğürtlen Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Böğürtlen Çayının Zararları Var Mıdır?

Böğürtlen çayının faydaları insan sağlığı için çok olsa da böğürtlen çalılarına ya da ilgili bitkilere alerjisi olan kişiler bu bitki çayından uzak durmalıdır. Çaylar bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve alerjik reaksiyonlar dahil yan etkilere neden olabilir. Gluten içermediği için gluten hassasiyeti olanlar kullanabilir. Gün içerisinden 2 fincandan fazla tüketilmesi, mide bulantısı ve kusma da dahil olmak üzere mide rahatsızlığına neden olabilir.

Hamilelik ya da emzirme dönemlerinde dikkatli olunması gerekir. Herhangi bir zarara neden olduğu kanıtlanmamıştır ancak tedbirli olmanız her zaman daha iyidir. Hamilelik ya da emzirme dönemindeyseniz öncelikle bu çayı tüketme konusunda doktorunuzun fikirlerini almanız önerilir. Çayın içerisinde kafein bulunduğu için eğer kafeine karşı duyarlılığınız varsa günde 1 fincan içebilirsiniz. Oda sıcaklığında, serin yerde, direk güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde, ağzı kapalı olarak saklarsanız uzun süre orjinal halini, tadını koruyabilir.

Böğürtlen Çayı Zayıflatır Mı?

Kilo vermek istiyorsanız ya da düşük karbonhidratlı beslenme planındaysanız, böğürtlen tatlı ihtiyacınızı karşılamak için harika seçenektir. Böğürtlen yaprağı çayı içerek dengeli beslenme planına oluşturabilirsiniz. Böğürtlen yaprağı çayı faydaları bakımından vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar içeren süper besindir. Kalorileri, karbonhidratları ve yağları düşüktür. Böğürtlen çayını, ara öğünlerde ya da kahvaltıda tercih edebilirsiniz.

Tüketeceğiniz zaman şekersiz olarak tercih etmeniz gerekir. Gün içerisinde 2 fincan kadar tüketilmesi yeterli olur. Böğürtlen çayını yemekle aynı anda tüketirseniz böğürtlen yaprağı çayı faydaları azalabilir. Metabolizmayı koruyarak aşamalı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Ancak maksimum fayda elde etmek için lif açısından zengin, sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Sağlıklı beslenme rutininize güvenle ekleyebilirsiniz.

Böğürtlen Çayı Ne İşe Yarar?

Böğürtlen çayı faydaları vücut üzerinde birçok etkiye sahiptir. Böğürtlen çayının sütle birlikte alınması kalsiyum ve demir emilimi üzerindeki etkisini nötralize etmeye yardımcı olur. C vitamini içeren limonun eklenmesi de demir emiliminin artmasına yardımcı olur. Bademcik şişmesinin iyileşmesini sağlar. Soğuk algınlığı gibi kışın sık rastlanan hastalıkların iyileşmesinde rol oynar.

Enfeksiyonlara bağlı kötü semptomların giderilmesinde tercih edebilirsiniz. Ödem atılmasını sağlar, fazla ödemi olan kişiler tercih edebilir. Ağız, diş iltihaplarını gidererek ağız kokusunu önler. Özellikle ağızda çıkan aftları tedavi ederek hücresel işleyişi hızlandırır. Kan şekerini düşürerek düzenler. Böğürtlen çayı faydaları denilince akla ilk cilt sağlığı gelebilir.

Cildinizin daha parlak görünmesini sağlayarak sağlıklı cilt tonuna ulaşmanız için yardımcı olan bu çay, içerdiği A vitamini sayesinde kırışıklıkların da azalmasını sağlar. Bunlarla da kalmaz, böğürtlen yaprağı çayı kalp hastalıkların tedavi sürecinde de iyileşme sağlar. İçinde bulunan magnezyum ve lif sayesinde ateroskleroz gibi kalp hastalıkları riskini azaltır. Kan akışını düzenleyerek damar tıkanıklığı riskini önler.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.