Pterjium bir diğer adıyla göz eti; gözün konjonktiva ya da mukoza zarının büyümesi sonucu oluşan kabarık, etli ve üçgen şekilli etli dokudur. Göz kapağının iç yüzeyi ile göz küresinin ön yüzü arasında yer alan konjonktiva şeffaf bir dokudur. Gözü nemlendirmek için gözyaşı salgılanması ile görevlidir. Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalma gibi faktörlerden dolayı gözün en dış tabakasını oluşturan kornea zarar görebilir. Bu durum, göz içinde kabarık, etli bir doku görünümüne yol açarak pterjium adı verilen göz hastalığı meydana getirebilir. Gözün her iki köşesinden de büyüyebilir ancak genellikle burna en yakın olan köşeden gözün korneasına doğru yayılır. Her iki gözü de etkileyebilir ancak çoğunlukla aynı anda her iki gözde birden pterjium görülmez. Hafif pterjium durumunda gözlerde kızarıklık, tahriş ve şiş bir görünüm gözlenir. İleri vakalarda gözün kornea kısmına yayılarak görüşü engelleyebilir ya da bulanıklaştırabilir. Pterjium tedavisi için semptomları hafifleten göz damlaları ve merhem kullanılır. Ancak görüşü etkileyen durumlarda pterjium ameliyatı yapılır. Pterjium ameliyatı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ve “Pterjium ameliyatı nedir?” sorularının cevabı için okumaya devam edin.
Pterjium ameliyatı, korneada oluşan et dokunun çıkarılması için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Pterjium, göz koruması olmadan açık havada güneşte çok fazla zaman geçiren hemen herkesin başına gelebilir. Genellikle ekvatora yakın bölgelerde yaşayan 80 yaş üstü yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür. Çocuklarda pterjium görülme sıklığı nadirdir. Genellikle korneada belirgin bir şekilde et büyümesi ortaya çıkmadan herhangi bir belirti görülmez. Korneada hafif kabarık pembelikler, gözlerde kızarıklık ve şişlikler, gözde kum varmış hissi ile gözde kuruluk, kaşıntı veya yanma hissi pterjium belirtileri arasındadır. Bu belirtiler rahatsızlık hissi yaratmıyor ya da görüşü etkilemiyorsa genellikle cerrahi bir işleme gerek duyulmaz. Göz kuruluğunu ve rahatsızlık hissini önlemek amacıyla göz merhemleri ya da yapay gözyaşları kullanmanız önerilebilir. Aynı zamanda ağrı, kızarıklık ya da kaşıntı için steroid içeriğe sahip göz damlaları kullanılabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda göz etinin cerrahi işlem ile alınması gerekebilir:
Pterjium ameliyatı için farklı stratejiler uygulanır. Pterjium ameliyatı nedir sorusuna cevap olabilecek yöntemler şunlardır:
Pterjium, kornea üzerinde yer alan ve iyi huylu bir doku büyümesidir. Çocuklarda görülme olasılığı düşük olan pterjium, yetişkinlere benzer belirtilere sahiptir. Genellikle koruyucu önlemlerle et dokusunun büyümesini önleyici tedaviler uygulanır. Çoğunlukla estetik açıdan kötü bir görünüme neden olan et dokusu, bazı durumlarda enfeksiyon nedeniyle iltihap olabilir. Soğuk kompres ve antienflamatuar damlalar uygulanarak kısa sürede iyileşebilir. Ancak et doku, büyüyüp korneaya doğru yayılırsa çocuklarda göz hastalıkları ve görme problemlerine yol açabilir. Bu durumda büyüyen et doku cerrahi işlemlerle çıkarılabilir. Çocuklarda tercih edilen pterjium ameliyatı, konjonktival otogreft denilen bir yöntemi kapsar. Bu yöntemde gözdeki et doku çıkarılır ve etkilenen bölge gözün bir başka kısmından alınan dokuyla kaplanır. Sadece et dokunun alındığı diğer cerrahi yöntemlere oranla pterjiumun tekrarlama riskini azaltan bu yöntem aynı zamanda gözün daha rahat etmesini sağlayabilir.
Görme bozukluğuna neden olabilen pterjium tedavisinin temelini cerrahi işlem oluşturur. Peki, pterjium ameliyatı nasıl yapılır? Sadece pterjium yani et dokunun çıkarılması durumunda hastalığın tekrarlama riski yüksektir. Aynı prosedürlerden oluşan kadınlarda, erkeklerde ve yaşlılarda pterjium ameliyatı nasıl yapılır sorusu şu şekilde cevaplanabilir. Oldukça hızlı ve düşük riskli bir operasyon olan pterjium ameliyatı greftli ve greftsiz olmak üzere temelde iki farklı cerrahi yöntemi kapsar:
Greftli pterjium ameliyatı, et dokunun yeniden büyüme ihtimali riskini azalttığı için diğer yönteme oranla daha sık tercih edilir. Ayrıca bu yöntem gözün iyileşme sürecini daha konforlu ve daha kısa sürede tamamlanması açısından da önemlidir. Pterjium ameliyatı kaç saat sürer sorusu yapılan cerrahi işlemin çeşidine göre ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında değişiklik gösterir.
Erkeklerde pterjium ameliyatı için hangi yöntemin kullanılacağı doktorun insiyatifindedir. Genellikle gözün iyileşme sürecinin kısalığı ve hastanın konforu açısından greftli pterjium ameliyatı tercih edilir.
Pterjium, yaşlılarda yaygın olarak görülen bir göz problemidir. Yaş ile birlikte astigmatın gelişmesi, görme ekseninin bozulması hastalığın en belirgin nedenleri arasındadır. Özellikle korneanın orta bölümüne kadar uzanan et büyümesi için cerrahi işleme ihtiyaç duyulur. Hastalığın yeniden ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu nedenle limbal konjonktival otogreft adı verilen yöntem tercih edilir. Gözün beyaz dokusu ile korneanın birleştiği irisin çevreleyen halkanın da yer aldığı cerrahi işlem ile göz etinin alınması yöntemidir. Bu yöntem sırasında alınan etin yarattığı boşluk, genellikle göz kapağında alınan dokunun boşluğa yerleştirilmesi sağlanır.
Pterjium ameliyatı, lokal anestezi altında gerçekleştirilen kolay ve hızlı bir cerrahi işlemdir.hastaların en çok merak ettiği konulardan biri “pterjium ameliyatı riskli mi?” sorusudur. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu işlem de bazı riskleri bünyesinde barındırır. Pterjium ameliyatı sonrası rahatsızlık hissi ve kızarıklık görülmesi, ayrıca görmede biraz bulanık olması normaldir. Pterjium ameliyatı riskli mi sorusuna cevap olabilecek komplikasyonlar arasında aşağıdakiler yer alabilir.
Pterjium ameliyatı sonrası iyileşme sürecini desteklemek için aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
Pterjium ameliyatı sonrası hastalar genellikle birkaç saat içinde taburcu edilir. Cerrahi işlemi takip eden birkaç gün boyunca göz, sargı bezi ile kapatılır. Ortalama bir hafta kadar gözde sulanma, kızarıklık ve tahriş hissi yaşanabilir. Genellikle hastalar pterjium ameliyatı sonrası bir hafta içinde normal günlük hayatına dönebilir. Ameliyattan sonra tamamen iyileşmek bir-bir buçuk ay gibi bir süreyi kapsayabilir.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi pterjium ameliyatının da bazı riskleri olabilir. Gözdeki et doku tekrar edebilir. Çift görme ve/veya bulanık görme yaşanabilir. Göz kuruluğunda artış gözlenebilir, İşlemin yapıldığı bölgede kist ya da enfeksiyon gelişebilir. Ancak tüm bu sorunlar tedavi edilebilir özelliğe sahiptir.
Pterjium ameliyatı yapılan işleme göre farklılık gösterebilir. Sadece pterjiumun alındığı cerrahi işlemler ortalama 15-30 dakika, greftli pterjium ameliyatı ise 30 dakika ile 1 saat sürebilir.
Pterjium ameliyatı sonrası pterjium tekrarlayabilir. Özellikle sadece gözdeki et dokunun alındığı cerrahi işlemlerde tekrarlama olasılığı yüksektir. Ancak greftli pterjium ameliyatı göz etinin tekrarlama riskini azaltabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.