Üzüm, vitis olarak isimlendirilen asma yapraklarında büyüyen bir meyvedir ve özellikle siyah üzüm faydaları ile öne çıkar. Siyah üzüm, siyah kuru üzüm, siyah çekirdekli kuru üzüm hem ruhsal sağlık açısından hem de bedensel sağlık açısından hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır çevresinde yetişmekte olan siyah üzümün faydaları insan vücudu ve sağlığı için büyük önem taşımaktadır.
Siyah üzümün besin değeri 100 gramı 24.75 gram karbonhidrat, 0.63 gram protein, 0.34 gram yağ, 1.98 gram proteinden oluşmakla birlikte; 400 grama denk gelen bir salkımı 272 kalori, 3 grama denk gelen bir adedi ise 2 kalori içerdiği bilinmektedir.
Özellikle yaz mevsiminde siyah üzüm tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük ölçüde katkı sağlar. Siyah üzüm, suyu sıkılarak da tüketilmekte olan bir besindir. Uzmanlar günde 21 adet siyah üzümün sıkılıp suyunun içilmesini özellikle önermektedir.
Siyah üzümün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Siyah kuru üzüm, diyetisyenler tarafından önerilen beslenme programlarına gönül rahatlığı ile ekleyebileceği yiyecekler arasında yer alır. Üzüm çeşitleri arasında en çok vitamin bulunduran türüdür.
ağlığınız üzerinde büyük miktarda fayda sağlayan kuru üzümün diğer adı Antep Karası olarak bilinir. İskelet yapısını kuvvetlendirici özelliği olan siyah kuru üzümün diğer adı ile kemik erimesi hastalığı gibi risklerin az miktara indirgenmesi için düzenli bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Siyah kuru üzümün günde 4-5 tane tüketilmesi önerilmektedir. Siyah kuru üzüm aç karnına tüketilmesi mümkün olan besinlerden bir tanesi olduğundan aç karnına tüketildiğinde tokluk hissini arttırmaktadır. Ara öğünlerinizde ise kuru üzümü, ceviz ve gibi yiyecekler ile birlikte tüketmeniz çok daha faydalı olabilir.
Taze siyah üzümün faydaları ile hemen hemen aynı olan siyah kuru üzümün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Beden sağlığınız için oldukça destekleyici olan siyah kuru üzümün 100 gramı 71.53 gram karbonhidrat, 2.35 gram protein, 0.3 gram yağ ve 7.2 gram liften oluşmakla. 15 grama denk gelen bir avuç siyah kuru üzüm 47 kalori, 5 grama denk gelen bir tatlı kaşığı ise 16 kaloridir. İçeriğinde güçlü miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır.
Bu vitamin ve mineralleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Hamilelik döneminde hormonal dengesizlikler ve demir eksikliği yüzünden sık görülen anemi siyah kuru üzüm sayesinde engellenebilmektedir. Ancak, hamilelik döneminin hassaslığı fazla derin olduğu için siyah kuru üzüm tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz izin verdiği sürece siyah kuru üzüm tüketmekte bir sakınca görülmemektedir.
Anne adayları tarafından çok fazla tüketildiği takdirde kan şekeri seviyesini yükseltmekle birlikte, gebelik diyabetine neden olmaktadır. Ayrıca, bebeğinizde de tip 2 diyabet hastalığına neden olabilir.
Siyah kuru üzüm çekirdeği aşırı tüketildiği esnada alerjik tepkimeye ve zehirlenmeye yol açabilmektedir.Üstelik, aşırı tüketiminin zararları içerisinde ishal, hazımsızlık, kabızlık ve diğer sindirim sorunları da bulunmaktadır. Aynı zamanda, her yiyecekte olduğu gibi gereğinden fazla yediğinizde kilo almanıza da neden olur. Bu durumun aksine, ölçülü miktarda tüketildiği zaman önleyebildiği birçok hastalık bulunmaktadır.
Siyah çekirdekli üzüm günde bir avuç tüketildiği durumda kan sulandırıcı etkisi sayesinde dolaşım sisteminin düzenli çalışmasında büyük etki gösterir. Vücudunuzdaki kılcal damarların dolaşımındaki sorunlara bağlı olarak çatlaması sonucunda meydana çıkan varis problemlerinin engellenmesinde de büyük bir destekçi olarak görülmektedir. Siyah üzüm çekirdeğinin; küçük bir yapısı olduğundan dolayı yutularak ya da çiğneyerek tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Toz haline getirilerek de tüketilmekte olan siyah çekirdekli üzümün günlük tüketim miktarı genel olarak yetişkinler için bir tatlı kaşığı, çocuklar için ise bir çay kaşığı olarak kabul edilir.
Üzüm çekirdeği yağı, üzüm çekirdeğinden soğuk sıkım metodu uygulanarak elde edilmektedir ve bitkisel bir yağ türüdür. Soğuk sıkım metodu, üzüm çekirdeklerinin düşük sıcaklıkta ve mekanik basınç ile ezilip yağın çıkarılmasını sağlamaktadır. Bu metot, düşük sıcaklıkta işlem gördüğü için yağın besin değerlerinin ve doğal bileşenlerinin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Üzüm çekirdeği yağı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
%81'i sudan oluşan üzüm bir yaz meyvesi olarak bilinmektedir. Sirke, reçel, hoşaf ve yağ gibi besinlerin yapımında kullanılan üzüm genellikle Ağustos-Kasım ayları arasında hasat edilmektedir. Fakat, hasat edilme zamanı üzümün çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Diğer meyvelere nazaran daha fazla seçiş barındıran bir meyvedir. Siyah üzüm çeşitleri; merlot, alfons, şiraz, çekirdeksiz, papazkarası, Hamburg misket, Brüksel, Tekirdağ, kokulu İsabella, Antep karası şeklinde isimlendirilmektedir.
Bazı alternatif tıp uzmanlarına göre, 21 gün boyunca suyu kaynatılıp içildiğinde mide ve bağırsaktaki toksinleri temizlediğinden dolayı bağırsak florasını engelleyerek ishal ve kabızlık gibi sindirim problemlerini önlediği söylenmektedir. Üstelik, damar sertliği için şifa kaynağı olarak da bilinmektedir.
Bazı üzüm çekirdeği yağı takviyeleri, içilerek kullanılması için formüle edilebilmektedir. Kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanızda fayda vardır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.