Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👶 Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden mikroorganizmaların vücuda girmesiyle kolayca ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa hamilelik sırasında annede bulunan bir enfeksiyon bebeğe geçerek hastalık hali oluşturabilir. Hastalık nedeninin ne olduğu fark etmeksizin en kısa zamanda tedaviye başlanması önemlidir. Bebeklerde boğaz enfeksiyonu tedavisi yetişkinlere oranla daha hassas ve dikkatli olunması gereken bir süreçtir. Öncelikle bebeğin muayene için hastaneye götürülmesi sürecinde bebek şikayetlerini dile getiremeyeceğinden ebeveynlerin hastalığın belirtilerini fark edip hızlı olması gereklidir. Tedavi sırasında bakteriyel enfeksiyon için kullanılan antibiyotiklerin doğru şekilde ve zamanda uygulanması da bebeğin bakımı üstlenen kişilerin sorumluluğundadır. Bu süreçte kişinin hasta bebekten enfeksiyon kapmamak için de dikkatli davranması önem taşır. İlaç tedavisinin yanında bazı ek önlemler de alınabilir.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu bakteri veya viral kaynaklı olarak gelişir. Başlangıçta basit bir soğuk algınlığı ile benzer basit belirtiler gösterebilir. Tedaviye en kısa zamanda başlanabilmesi için belirtiler dikkatli izlenmelidir. Enfeksiyonun gelişmesine neden olan etkenlere bağlı olarak belirtiler değişiklik gösterse de genel olarak benzer bir tablo ortaya çıkar. Bebeklerde boğaz enfeksiyonunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğazda başlayan ağrı
  • Boğaz kısmında oluşan kızarıklık
  • Yutkunmada zorlanma nedeniyle beslenme reddi
  • Yüksek ateş
  • Boğaz beyaz lekelenmeler ve irin görüntüsüne sahip, şişmiş bademcikler
  • Damakta oluşan kırmızı lekeler
  • Lenflerde görülen şişlik
  • Baş ağrısı, huzursuzluk ve bunlara bağlı sık sık uyanma veya normale oranla daha uzun uyuma
  • Mide ağrısı, bulantı ve kusma
  • Burun akıntısı (her zaman görülmeyebilir)

Bebekte ses kısıklığı, öksürük, gözlerde kızarıklık oluşması genellikle bakteriyel enfeksiyonlarda görülmese de viral kaynaklı hastalıkların yaygın belirtisidir.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?

“Bebeklerde boğaz enfeksiyonu neden olur?” sorusunun cevabı hem hastalığın teşhis ve tedavisinde hem de önlem almak konusunda yardımcı olabilir. Bebeklerde boğaz enfeksiyonu Streptokok türü bakteriler veya viral etkenler ile yaşanan bir temas sonucu ortaya çıkabilir. Bebekle aynı evde yaşayan birinin öksürük, hapşırık ile dışarı attığı zerreler bebek tarafından solunmuş olabilir. Boğaz enfeksiyonu grip, adenovirüs gibi viral enfeksiyonların boğaz ağrısıyla ortaya çıkan bir sonucu olarak görülebilir. El-ayak hastalığı ve tonsilit de boğaz enfeksiyonunun yaygın nedenlerindendir. Toz, hayvan tüyleri, polen gibi maddeler nedeniyle oluşan alerjik solunum hastalıkları; burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi semptomlar ortaya çıkarır. Bu sırada solunum yollarında tahriş meydana gelebilir. Solunum yolunda meydana gelen tahriş enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Yeni doğan bebeklerde reflü sorunu sık rastlanır. Sorunun hemen anlaşılamaması, yanlış besleme yöntemi gibi sebeplerle sık sık kusma ve bununla birlikte boğazda tahriş oluşabilir. Tahriş olan boğaz enfeksiyonlara açık hale gelebilir.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu teşhis edilmesi için öncelikle bebekte görülen semptom ve şikayetler dinlenir. Genel bir muayene ve boğazın incelenmesiyle büyük oranda doğru karar verilebilir. Bunun yanında enfeksiyonun nedenlerini daha detaylı inceleyebilmek için bazı testlere başvurulabilir. Hızlı tanı kiti kullanılarak hastalığın varlığı hızlı şekilde doğrulanabilir. Bebekten alınan boğaz kültürü ile de laboratuvarda yapılan 1-2 günlük inceleme sonucunda hastalığa neden olan mikroorganizmanın türü ile ilgili kesin sonuç alınabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda akciğerlerin durumunu incelemek amacıyla röntgen, MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu tedavisi ilaç tedavisi ve yardımcı uygulamalar olarak iki başlık altında incelenebilir. İlaç tedavisi, hastalığın nedeni olan mikroorganizmanın türüne bağlı olarak belirlenir. Bunun yanında oluşabilecek riskleri önleme amacı da taşıyabilir. Streptokok bakteriler tarafından meydana gelen enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Hastalık grip gibi virüs kaynaklı bir enfeksiyon ile ortaya çıkarsa antiviral tedaviye ek olarak hastanın durumuna göre akciğerlere ulaşabilecek enfeksiyona önlem alabilmek için antibiyotik tedavisiyle desteklenebilir. Alerjik semptomların nedeniyle oluşan hastalık durumunda antihistaminiklere de başvurulabilir. Enfeksiyonun neden olduğu semptomların dayanılmaz olması halinde ağrı kesici, ishal tedavisi uygulanması tercih edilebilir.

İlaç tedavisinin yanında yapılan bazı müdahale ve önlemler tedavi sürecini hızlandırabilir. Bebeğin odasındaki havanın kuruması nefes alışını zorlaştırabilir. Oda mümkün olduğunca havalandırılmalı ve hava temizleyicilerle nemlendirilmelidir. Ek gıda alabilen bebekler; ılık meyve posaları, çorbalar gibi sıvı boğazı yumuşatacak gıdalarla beslenebilir. Daha küçük bebekler de sık sık emzirilerek beslenmesi sağlanır.

Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bebeklerde oluşan enfeksiyon için doktor muayenesi sonrası uygun görülen tedavi doğru şekilde ve doğru dozlarda uygulanmalıdır. Bebek ile ilgilendikten ve ilaçların verilmesinden önce bakımı yapan kişinin ellerini su ve sabunla yıkaması önerilir. Bebeğin nefes alışını rahatlatmak amacıyla odasında hava nemlendiricisi çalıştırılabilir veya odanın uzak bir köşesinde kaynamış bir su bekletilerek odadaki havanın kuruması önlenebilir. Bebeğin su tüketimi artırılmaya çalışılır. Tavuk ve sebze içeren sulu çorbalar ılık bir şekilde bebeğe verilebilir. Bebeğin özellikle başının ve ayaklarının soğuktan korunması, enfeksiyonu atlatmak için gerekebilir ve enfeksiyona yakalanmamak için de önleyici olabilir. Daha küçük bebeklerde emzirme sıklığı artırılarak aynı etki alınabilir. Bebeği kontrol altında tutabilmek için ateşinin sık sık ölçülmesi tercih edilebilir.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse Ne olur?

Bebeklerde boğazda oluşan enfeksiyon tedavi edilmese de 8-10 günlük bir süreç sonunda iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda hastalık ilerleyerek daha büyük sorunlara yol açabilir. Hastalık bu süreçte bulaşıcıdır ve aynı evde yaşadığı diğer bireylere de geçebilir. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi ateşin yükselmesi, sinüs ve kulak enfeksiyonlarının oluşmasına yol açabilir. Buna bağlı baş ve kulak ağrıları ortaya çıkabilir. Romatizmal ateş olarak ifade edilen, yüksek ateş, eklem ve göğüs ağrılarını içeren bir tablonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bademciklerde enfeksiyon oluşumu da görülebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmeli?

Bebekte döküntü ve ishal belirtileri oluştuğunda, yemek ve su tüketimini reddettiği durumlarda en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. Normalden daha az bez değişimi, vücutta kuruluk, ağlamanın gözyaşı olmadan yaşanması gibi dehidrasyon belirtileri vücudun ciddi düzeyde susuz kaldığını gösterir ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç vardır. 3 aydan küçük bebeklerde, 38 derecenin üstü ateş görüldüğünde doktor muayenesi önerilir. Bunların yanında bebekte daha önce görülmeyen herhangi bir bulgu gözlendiğinde doktora gidilerek muayene edilmesi uygun olacaktır.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerde hastalıklardan korunmanın en etkili yolu bulaşın önlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinin sağlanmasıdır. Aynı ev içerisinde yaşayan bir hasta varsa bebek ile teması en aza indirilmelidir. Bebeğin bakımını üstlenen kişi bebek ile temas etmeden önce mutlaka ellerini yıkamalı, bebeğin odası sık sık havalandırılmalıdır. Yabancı kişiler hasta olmasa dahi bebeğe dokunmadan önce ellerini su ve sabunla temizlemeli, mümkünse dış ortamda giydikleri giysilerini değiştirmelidir. Bebek yeteri miktarda beslenerek rutin sağlık kontrolleri yapılarak genel sağlığının korunması uygun olacaktır.

Bebekte herhangi bir hastalık belirtisi görülüyorsa zaman kaybetmeden doktora başvuralarak tedaviye başlanabilir. Bu durum hastalığın daha ciddi sonuçlara ve enfeksiyonlara yol açmasını önleyebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.