Dejeneratif hastalığı genellikle yaşlanma süreciyle ilişkili olan, vücuttaki dokuların zamanla bozulması ve işlevlerini kaybetmesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Dejeneratif disk hastalığı ise omurga disklerinin aşınmasıdır. Omurga diskleri, omurlar arasında baskıyı karşılayan bariyerlerdir. Kişilerin rahatça hareket etmesine eğilmesine ve dönmesine yardımcı olurlar. Omurga diskleri zamanla yıpranabilir ve bu durum yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Diskler aşındığında kemikler birbirine sürtünmeye başlar. Bu temas genellikle kişilerde ağrı semptomlarının görülmesine neden olur.
Hastalığın belirtileri arasında bel ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı, omurga hareketlerinde kısıtlılık, uyuşma, zayıflık hissi yer alabilir. Dejeneratif hastalığı tedavisinde semptomların hafifletilmesi, fonksiyonel iyileşmenin sağlanması ve ilerlemesinin önlenmesi amacıyla genellikle ağrı yönetimi, fizik tedavi, egzersiz programları, ilaç tedavisi, enjeksiyonlar ve cerrahi müdahale gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Dejeneratif disk hastalığı, omurga disklerinde gelişen anormallikler sonucunda ağrı gelişmesi olarak tanımlanır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte eklemlerde çoğu zaman yıpranma başlar. Eklemlerdeki bu aşınma ve yıpranma sadece dizlerde ve kalçalarda değil aynı zamanda omurgada da yaygındır. Omurga eklemlerinin yıpranmaya başlamasının kesin nedeni bilinmemektedir ve çok fazla ağırlık kaldırmak, genetik yatkınlık veya omurgada yaralanma olması gibi faktörlerin bir kombinasyonu olabilir. Bu aşınma ve yıpranma, omurga eklemlerindeki kıkırdakların yıpranmaya başladığı bir artrit şeklidir.
Omurga diskleri yaşlanmanın normal bir parçası olarak yıpranır. Özellikle 40 yaşından sonra birçok kişi bir miktarda olsa disk dejenerasyonu yaşayabilir. Ancak bu durum herkeste ağrı semptomlarına neden olmaz. Hastalığın nedenlerinden bazıları şunları içerebilir:
Dejeneratif disk hastalığı belirtileri genellikle belirgin semptomlarla ortaya çıkar ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir Dejenerasyon ilerledikçe diskler daha da kurur ve sinirleri zorlamaya başlayabilir. Bir kişi yırtılmış veya şişmiş bir disk geliştirebilir. Kişilerde herhangi bir semptom olmaksızın şişkin veya yırtılmış bir disk bulunabilir, ancak bazen bu durum bir veya her iki bacakta da semptomlara neden olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:
Dejeneratif disk hastalığı tedavisi için doktorlar öncelikle cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini hastalara önerirler. Ancak bazı durumlarda özellikle semptomların şiddetli olduğu rahatsızlıklarda cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi genellikle ağrıyı hafifletmek ve daha fazla hasarı durdurmaya yönelik planlanır. Tedavi yöntemleri şunları içerebilir:
Dejeneratif hastalığı en çok yaşlı erişkinlerde görülür. Ancak, her yaş grubundan insanda bu rahatsızlık meydana gelebilir. Ayrıca düşme gibi akut yaralanmalar, yanlış duruş ve hareket alışkanlıkları, obezite, sigara kullanımı, fiziksel olarak zorlu bir işte çalışma rahatsızlığın oluşmasına etki edebilir.
Cerrahi olmayan tedaviler fayda vermez ise doktor ameliyat önerebilir. Dejeneratif disk hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En yaygın kullanılan cerrahi yöntemler arasında diskektomi, laminektomi, füzyon, disk replasmanı ve minimal invaziv cerrahi bulunur.Cerrahi seçenekler genellikle konservatif tedavilere yanıt vermeyen veya semptomları ciddi olan hastalarda düşünülür.
Rahatsızlık omurga ve disklerdeki bozulma ve aşınma ile kendini gösterir. Omurga ve diskler çoğunlukla yaşlılıkla beraber bozulmaya başlar. Omurga ve disklerde ağrı, hareket kısıtlılığı ve sinir sıkışmaları gibi belirtilere neden olabilir. Bu durum genellikle ortopedi ve nöroşirurji gibi uzmanlık alanlarındaki doktorlar tarafından takip ve tedavi edilir.
Dejeneratif disk hastalığı genellikle ilerleyen yaş ile birlikte meydana gelir ve ağrı gibi belirgin semptomlara neden olabilir. Kişilere günlük yaşamda ciddi zorluklar verebilir. Tedavi çoğunlukla semptomların kontrol altına alınması ve hasarın durdurulmasına yönelik planlanır. Hastalığa yönelik belirtisi olan kişiler kontrol için hastanelerin ortopedi veya nöroşirurji polikliniklerinden randevu alabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.