Fıtık, karın duvarındaki zayıf bir noktadan dışarı çıkan dokulardır. Bağırsak dokuları bu zayıflamış alandan dışarı çıkabilir. Fıtık en sık karın bölgesinde meydana gelir ve belirtileri arasında şişlik, ağrı ve bazen ciddi rahatsızlıklar bulunur. Açık kasık fıtığı onarımı kasık fıtığı onarmak için yapılan yaygın bir ameliyattır. Bu ameliyat, fıtıklaşmış dokuların yeniden yerine konması ve ardından etrafındaki doku veya bağları güçlendirmek için yapılır.
Açık kasık fıtığı ameliyatı, kasık bölgesinde meydana gelen fıtık durumunun cerrahi olarak düzeltilmesi için yapılan bir prosedürdür. En yaygın karşılaşılan fıtık türüdür. Ayrıca kişiler yaşlandıkça, karnı çevreleyen kas dokusu zayıfladıkça ve karın dokusuna çok sert öksürük gibi aşırı baskı uygulandığında, zamanla ortaya çıkabilir. Açık kasık fıtığı ameliyatında, hasta lokal veya genel anestezi altında iken doktor tarafından cerrahi bir kesi ile fıtıklaşmış dokuların yerine konması sağlanır. Bu işlem sırasında, fıtıklaşmış bölgenin etrafındaki zayıf dokular güçlendirilir ve desteklenir. Doktor, genellikle bir mesh (file) kullanarak bu bölgeyi destekler, böylece tekrarlayan fıtık oluşumunu önlemeye çalışır.
Çocuklarda açık fıtık ameliyatları, yetişkinlerle yapılan ameliyatla bazı farklılıklar bulunabilir. Çocuklarda çoğunlukla genel anestezi kullanılır. Bu, ameliyatın daha rahat geçmesini sağlayabilir ancak anesteziye bağlı risklerin de göz önünde bulundurulması gereklidir. Çocuklarda anesteziye bağlı komplikasyon riski, erişkinlerdekinden daha yüksek olabilir. Çocuklarda kasık bölgesi, ergenlik dönemine kadar tam olarak gelişmemiş olabilir. Karın bölgesindeki dokuların ve organların gelişimi, ameliyat sırasında dikkate alması gereken bir durumdur. Çocuklarda kapalı fıtık ameliyatında kullanılan kesiler, çocuğun yaşına, cinsiyetine ve fıtık oluştuğu bölgeye göre belirlenir. Kesiler genellikle yetişkinlere göre daha küçük olabilir. Çocuklar genellikle açık kasık fıtığı ameliyatı sonrası daha hızlı iyileşir ve normal aktivitelerine daha çabuk dönerler.
Kadınlarda ve erkeklerde açık kasık fıtığı ameliyatı, temel olarak aynı prensiplere dayanır. Ancak anatomik farklılıklar veya estetik kaygılar gibi dikkat edilmesi gereken bazı farklar bulunabilir. Kadınlarda açık kasık fıtığı, erkeklerinkinden farklı boyutlarda ve yerlerde olabilir. Kadınlarda fıtık, genellikle kasık kanalında veya kasık bölgesinin üst kısmında bulunabilir. Bu farklılıklar için cerrahın dokulara ulaşma konusunda daha dikkatli olması gerekebilir. Kadınlarda inguinal fıtık, bağırsakların yanı sıra nadirde olsa rahim, yumurtalıklar veya yumurtalık kanallarının da fıtık torbasında yer alabileceği durumlar olabilir. Bu nedenle kadınlarda, üreme organlarının etrafındaki dokuların korunması ve hasar görmemesi önemli olup cerrahın özel bir hassasiyet göstermesi gerekir. Ayrıca kadınlar genellikle estetik kaygıları daha fazla önemseyebilirler. Bu nedenle estetik beklentiler de göz önüne alınmalıdır.
“Açık kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı olarak fıtık bölgesine yapılan kesi aracılığıyla ve cerrahi aletler ile yapılan bir prosedür olduğu söylenebilir. Erkeklerde açık kasık fıtığı ameliyatı öncesi, uzman doktor tarafından hastanın tıbbi kayıtları ve geçmiş rahatsızlıkları incelenir. Hastaya fiziksel muayene yapılır ve prosedür öncesinde kan testleri, röntgenler ve diğer görüntüleme yöntemleri ile fıtık detaylı olarak incelenir. Ameliyat hastaya genel anestezi veya lokal anestezi uygulanarak yapılır. Ameliyat prosedürleri aşağıdaki adımları içerebilir:
Yaşlılar genellikle çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır ve birden fazla kronik hastalığa sahip olabilirler. Bu nedenle, ameliyat öncesi değerlendirmede ve ameliyat sırasında eşlik eden hastalıklar dikkate alınmalıdır. Yaşlı hastaların kronik rahatsızlığın getirdiği düzenli ilaç kullanımı zorunlulukları olabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçların ameliyat üzerinde oluşabilecek yan etkileri için gerekirse düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca yaşlılarda doku esnekliği zaman içerisinde azaldığından ameliyat bölgesindeki iyileşme süreci daha uzun olabilir. Bu nedenle, daha dikkatli bir takip gerekebilir. Yaşlı hastalarda genel anestezi uygulaması, olası bazı ek riskleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle, yaşlılarda açık kasık fıtığı ameliyatı sırasında anestezi seçimi özenle yapılmalı ve ameliyat öncesinde detaylı bir sağlık değerlendirmesi yapılmalıdır.
Ameliyat öncesinde hastanın sağlık geçmişi incelenir ve ameliyat öncesi gerekli laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri yapılır. Hastanın durumuna özel kullanılacak anestezi yöntemi belirlenir. Ameliyat sırasında, cerrah kasık bölgesindeki fıtıklaşmış dokulara erişmek için bir cerrahi kesi yapar. Bu kesinin boyutu, fıtık boyutu ve yerine bağlı olarak değişebilir. Kesi genellikle kasık bölgesinin üst kısmında yapılır. Cerrah, fıtıklaşmış dokuları yerlerine yerleştirir ve ardından çevredeki zayıf dokuları güçlendirir. Bu işlem genellikle fıtıklaşmış dokuların çıkarılması veya geri itilmesi ile gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, bir mesh (file) kullanılarak fıtık bölgesi desteklenir. Bu, yöntem karın duvarındaki zayıflığı onarmaya yönelik yapılır. Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra, yara bölgesi genellikle kendiliğinden eriyen dikişler ile kapatılır ve pansuman yapılır.
Açık kasık fıtığı ameliyatı, genellikle başarılı sonuçlar veren ve fıtık şikayetlerini büyük ölçüde ortadan kaldıran bir ameliyat türüdür. Ancak, açık kasık fıtığı ameliyatı sonrası bazı komplikasyonlar görülebilir. Kanama ve genel anesteziyle ilgili sorunlar gibi genel ameliyat risklerine ek olarak diğer açık kasık fıtığı ameliyatı riskleri şunları içerebilir:
Ameliyat sonrasında genel olarak ameliyat bölgesinde ağrı hissi görülebilir ve çoğunlukla uzun süreli devam etmeyen, şiddetli olmayan ağrılar iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Ağrı kesici ilaçların doktorun önerdiği şekilde alınması önemlidir. Ameliyatı sonrası dikkate alınması gereken bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir.
Ayrıca ameliyat sonrası dönemde hastalar tarafından ateş, titreme, zamanla artan ağrı, idrara çıkamama, mide bulantısı veya yara bölgesinden kızarıklık veya irin akması görüldüğünde hemen doktora başvurmak gerekir.
Açık kasık fıtığı ameliyatı geçiren kişiler aynı gün veya bazı durumlarda birkaç gün içerisinde hastaneden ayrılabilirler. Ameliyat bölgesinin iyileşme süresi yaklaşık 2-4 hafta sürebilir. Yaklaşık beş ile altı hafta boyunca ağır kaldırmak gibi yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca daha ağır egzersizler için daha uzun bir iyileşme süresi gerekebilir. Günlük aktiviteler tam dönüş için doktor ile görüşmek gerekir.
Ameliyattan sonraki ilk 12 ilâ 24 saat boyunca genellikle doktor tarafından verilen sıvı beslenme diyeti uygulanır. Kademeli olarak normal beslenmeye geçmek gerekir. Su, çorba veya asidik olmayan doğal meyve suları doktor tarafından verilebilir. Anestezinin etkileri geçince, doktor tarafında kabak gibi yumuşak lifli sebzeler ve püre şeklinde yiyecekler önerilebilir. Karın ve bağırsaklar ilk birkaç günde çok fazla basınca duyarlı olabilir nedenle yiyecekler küçük miktarlarda yenmeli veya içilmelidir. Bol lifli gıdalar tüketerek sindirim sistemini desteklemek ve dengeli bir beslenme düzeni sağlamak kabızlık sorununu önleyebilir. Ayrıca, doktorun belirttiği miktarda su içmek de önemlidir. Vücut tarafından alınan yeteri miktarda su sindirim sistemi için faydalı olabilir. Aşırı yağlı ve işlenmiş gıdalardan, gazlı içeceklerden ve alkolden kaçınılmalı, taze ve doğal besinlere ağırlık verilmelidir.
Açık kasık fıtığı ameliyatının potansiyel yan etkilerinden bazıları şunları içerebilir:
Enfeksiyon, fıtık ameliyatı sonrası bazı durumlarda gelişebilir. Enfeksiyonunun yaygın belirtisi ve semptomu şunları içerebilir:
Bu tür ameliyatlar her hastanın anatomik durumunun farklı olmasına bağlı olarak değişik prosedürlerle uygulandığından, "Açık kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?" sorusunun da her hasta özelinde cevabı farklıdır. Bu tür ameliyatlar çoğunlukla, bir buçuk ile üç saat arası sürebilir.
Açık kasık fıtığı ameliyatı, genellikle düşük riskli bir cerrahi müdahaledir ve başarılı sonuçlar verir. Ancak, cerrahi müdahale sırasında bazı riskler görülebilir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında, bu riskler minimal düzeyde tutulabilir.
Kasık fıtığı rahatsızlığında genellikle cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Fıtık rahatsızlık belirtileri bulunan kişiler hastanelerin genel cerrahi polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.