Dildeki beyazlık, dilin yüzeyinde beyaz veya beyaza yakın renkli bir kaplama veya lekenin oluşması durumudur.
Bu durum, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Dildeki beyazlık, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisidir.
Dildeki beyazlık hangi hastalığın belirtisidir sorusuna şu yanıtlar verilebilir:
Yetersiz Ağız Hijyeni
Dildeki beyazlık, ağız hijyeninin yeterli olmamasından kaynaklanır. Plak ve bakteri birikimi, dilin yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşturur.
Bu durumda dil temizliği son derece önemlidir. Diş fırçalama ve dil kazıyıcı kullanımı bu tabakayı temizlemede büyük ölçüde yardımcı olur.
Mantar Enfeksiyonu (Pamukçuk)
Candida albicans mantarı, ağız içinde enfeksiyona neden olan bir mantardır. Bu mantar, ağızda beyaz kremsi lekelere yol açar.
Pamukçuk adı ile de bilinen candida albicans; bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, antibiyotik kullanımı sonrasında veya bebeklerde görülür.
Bu mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında; ağrı, yanma ve tat değişiklikleri bulunur.
Liken Planus
Bu kronik inflamatuar durum, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla ağız dokularına saldırması sonucu oluşur.
Ağız içinde beyaz, dantelimsi çizgiler veya lekeler görülür. Liken planus çoğu zaman ağrısızdır.
Ancak bazı vakalarda bu durum sonrasında yanma veya rahatsızlık hissedilir. Liken planus tedavisi çoğu zaman semptomları hafifletmede oldukça etkilidir.
Lökoplaki
Lökoplaki, dilde veya ağız içindeki diğer bölgelerde kalın, beyaz plakların oluşmasına neden olur. Bu plaklar serttir ve kazındığında çıkmaz.
Oluşan bu plaklar çoğu durumda zararsızdır. Ancak bazı vakalarda kanser öncüsü bile olabilir. Bu nedenle lökoplaki vakalarının bir doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
Dehidrasyon ve Kuru Ağız
Yeterli su içilmediğinde veya tükürük üretimi azaldığında dil kuru ve beyaz görünür. Dehidrasyonun belirtileri arasında; ağız kuruluğu, yapışkanlık hissi ve koyu renkli idrar bulunur.
Bol su içmek ve ağız kuruluğunu azaltan ürünler kullanmak dehidrasyonu düzenler. Böylece dilde oluşan beyazlık da azalır veya ortadan kalkar.
Sigara Kullanımı
Sigara içmek, dilde ve ağızda çeşitli sağlık sorunlarına neden olan bir durumdur. Tütün, ağız dokularında irritasyona neden olarak beyaz lekelerin oluşmasına katkıda bulunur.
Sigara kullanımının azaltılması veya bırakılması ağız sağlığı açısından ve dilde oluşan beyazlıkların yok olması açısından faydalıdır.
Beslenme Alışkanlıkları
Süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası dilde geçici beyazlık görülür. Bu durum zararsızdır ve ağız temizliği yapıldığında ortadan kalkar.
Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketimi sonrasında görülen dilde beyazlık durumunu ciddiye almamak gerekir.
Fakat süt ve süt ürünleri tüketilmediği halde dilde beyazlık görünüyorsa bu aşamada bir doktora başvurmak önemlidir.
Özellikle bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar da dilde beyazlığa neden olur. Dildeki beyazlığa neden olabilecek diğer hastalıklar şunlardır:
Diyabet
Yüksek kan şekeri seviyeleri ağız içinde mantar enfeksiyonlarına yatkınlığı artırır.
Demir Eksikliği Anemisi
Dilin yüzeyinde değişiklikler ve beyazlıklar görülür.
Bağışıklık Sistemi Bozuklukları
HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemi bozuklukları ağız içinde beyaz lekelere yol açar.
Dildeki beyazlık, çoğu zaman basit nedenlerden kaynaklansa da, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.
Eğer dildeki beyazlık uzun süre devam ediyorsa ve ağrı, yanma veya tat değişiklikleri gibi belirtilerle birlikte görülüyorsa bir doktora başvurmak gerekir.
Dildeki beyazlık çoğu zaman zararsızdır ve basit bir ağız hijyeni rutini ile geçer.
Ancak uzun süre devam eden veya farklı belirtilerle görülen beyaz lekeler için uzman bir hekime başvurmak atacağınız en doğru adım olacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.