Adenomyozis, uterusun (rahmin) astarındaki koruyucu dokunun uterus duvarına doğru büyüdüğünde meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Bu rahatsızlıkta hastaların rahminin boyutu bazen normal boyutun iki veya üç katına çıkmasına neden olabilir.
Uzun süren adet kanamaları, şiddetli adet sancıları ve pelvik ağrı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
Adenomyozis, hasta öyküsü alınması, fiziksel muayene, ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme çalışmalarının bir kombinasyonu ile teşhis edilebilir.
Adenomyozis yaşamı tehdit edici bir durum olmasa da kadınların günlük aktivitelerini ve üreme sağlığını etkileyebilir. Genellikle ilaçla veya ameliyatla tedavi edilir.
‘’Adenomyozis nedir?’’ sorusunun cevabı olarak uterusu kaplayan endometrial dokunun uterusun kas duvarına doğru büyümesi ile ortaya çıkan bir durum olduğu söylenebilir.
Hastalık nedeni ile yer değiştiren doku, hastanın her adet döngüsü sırasında kalınlaşarak, parçalanarak ve kanayarak hareket etmeye devam eder.
Adenomyozis hastalarda ağrılı geçen adet dönemlerine, pıhtılaşmayla birlikte ağır veya uzun süreli adet kanamasına ve karın ağrısına ve pelvik ağrıya neden olabilir.
Günümüzde adenomyozise neyin sebep olduğu hala araştırılmakta olup hastalık genellikle menopozdan sonra düzelme eğilimindedir.
Adenomyozis nedeniyle ciddi semptomlar yaşayan hastalar için hormonal tedaviler veya rahmin alınması yöntemleri kullanılabilir.
Adenomyozis rahatsızlığı bazı durumlarda hastalarda belirti veya semptoma neden olmaz veya yalnızca hafif semptomlar görülebilir.
Ancak bazı durumlarda hastalarda farklı belirtiler görülebilir. Yaygın karşılaşılan adenomyozis belirtileri şunları içerebilir:
Adenomyozisin nedeni hala tam bilinmemekte olup aşağıdakiler de dahil olmak bazı risk faktörleri hastalığın oluşmasında etki edebilir:
Adenomyozisin tam nedeni belirsiz olsa da bu faktörlerin bir araya gelmesinin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Ancak, kesin neden hala araştırma konusu olmaya devam etmektedir.
Kadınlarda meydana gelen diğer bazı rahim rahatsızlıkları, adenomiyozise benzer semptomlara neden olabilir.
Bu birbirine benzer semptomlar nedeni ile doktorlar tarafından adenomyozisin teşhis edilmesi daha zor olabilir.
Doktor tarafından genellikle hasta semptomlarının incelenmesi ve aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasına uygulanması ile teşhis konulabilir:
Günümüzde hastalığın nedeni tespit edilemediğinden adenomyozis bitkisel tedavi seçeneği tam bilinmemekte olup hastalığın teşhisinden sonra uygulanacak tedavi yöntemleri, ilaçları ve ameliyatı içerir.
Hafif semptomları olan bazı hastalar doktor kontrolünde menopoza girene kadar ameliyatsız bir şekilde tedavi tercih edebilirler.
Şiddetli semptomları olan kadınlar için ameliyat önerilebilir. Adenomyozis tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır.
Adenomyozis kadınlarda karşılaşılan bir rahatsızlık olup ağrılı bir süreçtir. Bazı durumlarda kadınların menopoz dönemine girmesi ile hastalık düzelme eğilimine girebilir.
Erken teşhis ve tedavi semptomların kontrol altına alınması için önemlidir.
Adenomyozis, hamileliği olumsuz etkileyebilir ve bazı komplikasyonlara yol açabilir. İlk olarak, adenomyozis, kadının doğurganlık yeteneğini azaltabilir ve gebe kalma sürecini zorlaştırabilir.
Hamilelik sırasında, adenomyozis olan kadınlar düşük, erken doğum gibi risklerle karşı karşıya olabilir ve gebelik sırasında yaşanabilecek komplikasyon riski artabilir.
Ayrıca adenomyozis, gebelik sırasında ağrı ve rahatsızlık hissine neden olabilir ve normal doğum riskini artırabilir.
Tedavi almamış adenomyozis hastasında semptomlar ağırlaşabilir, bu sebeple hastanın yaşam kalitesi etkilenebilir. Ağır adet kanamaları devam edebilir ve demir eksikliği anemisi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Doğurganlık yeteneğini etkileyerek kısırlığa veya düşüğe neden olabilir. Bunun nedeni embriyonun rahim duvarına implante olamamasıdır. Diğer problemler arasında kronik pelvik ve karın ağrısı olabilir.
Adenomyozis semptomları zamanla kötüleşme eğilimindedir. Adenomyozis, aşırı veya uzun süren adet kanamalarına neden olabilir. Bu durum, hastanın demir eksikliği anemisi gibi kan kaybından kaynaklanan sağlık sorunları yaşamasına yol açabilir. Semptomlardan biri de şiddetli adet sancıları ve pelvik ağrı olduğundan bu semptomun oldukça ağırlaştığı durumlarda hastanın günlük aktiviteleri kısıtlanabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilenir. Adenomyozis, kadın hastanın fertilitesini (doğurganlık) etkileyebilir. İntrauterin (rahim içi) dokunun yapısal değişikliklere neden olması, embriyonun rahme yerleşmesini engelleyebilir veya gebelik sırasında sorunlara yol açabilir.
Adenomyozis, kadınların günlük yaşamını etkileyen bir rahatsızlık olup semptomların ilerlemesi ile komplikasyonlar görülebilir. Adenomyozis belirtileri olan kadınlar kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.