Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩺 Noradrenalin Nedir? Norepinefrin Ne İşe Yarar?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Noradrenalin Nedir? Norepinefrin Ne İşe Yarar?

Noradrenalin kısaca "NE" olarak adlandırılır. Norepinerfin de yine noradrenaline verilen diğer isimlerden birisi olarak bilinir.

Noradrenalin; hormon ya da nörotransmitter olarak görev yapmakta olan bir katekolamindir.

Katekolaminler bazı hücrelerde ve nöronlarda sentezlenen dopaminlerdir. Böbrek üstü bezlerinin medulla isimli bir kısmı bulunur.

Noradrenalin bu medulla isimli bölgeden kana salgılanan bir hormon türü olarak da bilinir. Bu hormonun farklı görevleri de bulunur.

Tıp alanında norapinerfinlerin diğer bir görevi de sinir sistemi ile ilgilidir. Sempatik sinir sisteminin bir parçası olan noradrenalin aynı zamanda stres hormonu olarak da bilinir.

Bu hormondan stres hormonu olarak bahsedilmesinin nedenleri arasında, bu hormonun  bağlı olarak artış ya da düşüş göstermesidir.

Vücuttaki savaş ya da kaç tepkisi noradrenalin hormonu ile direkt olarak ilişkilidir.

Kişilerin odaklanabilmesine ve gerekli durumlarda uykuya direnç gösterebilmesine de yarayan noradrenalin hormonu her insanın vücudunda bulunur.

Bu hormonun azalması ya da yükselmesi ile beraber sağlık sorunlarının ya da  gibi psikolojik problemlerin ortaya çıkma ihtimali bulunur.

Noradrenalin Nedir?

Noradrenalin Nedir?

Noradrenalin nedir sorusuna; noradrenalin, her insanın vücudunda belirli bir oranda yer alan doğal bir hormondur yanıtını vermek mümkündür.

Noradrenalin insan vücudunda kimyasal bir tür haberci olarak kabul edilir.

Adrenal bezden salgılanan bu hormon insan vücudunun tepki verebilme mekanizması olarak görev yapar.

Bazı durumlarda kişilerin ne tür tepki vermeleri gerektiği, vücutlarında yer alan bu hormon seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Vücutta doğal olarak oluşan bu hormon sayesinde kişiler stresli durumlar ile baş edebilir ya da strese yenik düşebilir.

Bu durum hormon düşüklüğü ya da azlığı ile ilişkilidir.

Norapinerfin hormonu olarak bilinen "NE" aynı zamanda acil durumlarda ilaç olarak da kullanılır.

Tıbbi müdahaleler esnasında kişinin sağlık durumuna bağlı olarak bu ilacın hastalara verilmesi mümkündür.

Hormona bağlı olarak beyin çevreye nasıl tepki vermesi gerektiğine karar verir. İnsanların çevreye vermiş oldukları her tepki farklı olabilir. Bunun nedeni kişilik ya da psikolojik bozukluk olmayabilir. 

Bilindiği üzere bu hormonun salgılanması, kişilerin aynı olaylar karşısında farklı tepkiler verebilmesine sebep olabilir.

Bir kişi daha önce yapılan bir davranış karşısında saldırgan bir tepki gösterirken aynı hareket tekrar yapıldığında daha sakin tepkiler verebilir.

Bu kişinin o andaki "NE" hormonunun seviyesine bağlıdır.

Noradrenalin Ne İşe Yarar?

İnsan vücudunda kendiliğinden oluşmakta olan bu hormon, tehlike anlarında vücudun tepki gösterebilmesini sağlar.

Stres esnasında  dengelenmesini sağlayan "NE" hormonu, kişilerin odaklanabilmesinin ana nedenidir.

Aynı zamanda bu hormon kan damarlarının daraltılmasına da imkan sağlar. "NE" hormonunun insan vücuduna sağladığı faydalar arasında şu maddeler yer alır;

  • Uyanık kalmayı sağlar
  • Dikkat kazandırır
  • Savaş ya da kaç tepkisini sağlar
  • Kan basıncını korur
  • Organların korunmasına destek olur
  • Uyku döngüsünün kontrol altında tutulmasına yardımcı olur
  • Hafızayı koruyucu özelliği vardır
  • Kişilerin kendini daha iyi hissetmesini sağlar, ruh haline iyi gelir

Noradrenalin Belirtileri Nelerdir?

Noradrenalin Belirtileri Nelerdir?

Noradrenalin hormonu genel olarak bir belirtiye sahip değildir. İnsan vücudunun doğal tepki mekanizması olarak kabul görmekte olan bu hormon kişilerin gündelik hayatında etkin rol oynar.

Bu hormon her ne kadar belirti göstermese de hormon seviyesinin yükselmesine ve artmasına bağlı olarak farklı belirtilerin ortaya çıkması muhtemeldir.

Bu nedenle de bu hormon seviyesinin vücudunuzda düştüğünü ya da yükseldiğini fark etmeniz çok daha kolay bir hale gelir.

Noradrenalin Hormonu Yüksekliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Noradrenalin hormonunun yükselmesinin bazı nedenleri vardır. Bu hormonun yükselmesi halinde insan vücudu bazı belirtiler göstermeye başlar.

Bu belirtiler göz önüne alınarak kişilerin sağlık kuruluşlarına giderek muayene olması gerekir. Sizlerde de şu belirtiler var ise sizin de "NE" hormon seviyeniz yükselmiş olabilir;

  •  yükselmesi
  • Kalp atış hızında artış meydana gelmesi () 
  • Aşırı derecede terleme
  • Ciltte gerginlik hissi
  • Cilt renginde solgunluk

Vücudunda "NE" hormonu seviyesi yüksek olan kişilerin kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riski diğer kişilere kıyasla daha yüksektir.

Aynı zamanda bu hormon seviyesinin yüksek olması, böbrek hasarına da neden olabilir.

Noradrenalin Hormonu Düşüklüğü Nedir?

"NE" hormon seviyesinin düşük olması, bu hormon seviyesinin yüksek olması kadar risklidir.

Vücutta doğal yollarla üretilen bu hormon seviyesinin düşüş göstermesi halinde vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar.

Ortaya çıkan bu belirtiler farklı hastalıklarla da karıştırılabilir. Çoğu kişi ortaya çıkan bu belirtileri göz ardı eder.

Sizlerde de bu tarz belirtiler varsa hormon seviyenizde düşüklük olma ihtimali vardır.

Bu gibi durumlarda hormon testi yaptırarak gerekli muayeneleri olmanız gerekir. Noradrenalin hormonunun düşük olduğunu gösteren bazı belirtiler şu şekilde bilinir;

  • Tansiyon düşüklüğü
  • Uykusuzluk

  • Baş ağrısı
  • Huzursuzluk hissi

  • Endişe hali

Noradrenalin Hormonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Noradrenalin Nerede Üretilir?

Böbreklerin üst kısımlarında şapka görünümüne sahip olan bazı bezler vardır. Bu bezler adrenal bezleri olarak adlandırılır. Adrenal bezlerden salgılanan bu hormon tetikleyici strestir. Sempatik sinir sisteminin bir parçası olan "NE" hormonunun salgılamış olduğu bu tetikleyici stres, adrenal bezler aracılığı ile norepinefrin salınımını gerçekleştirir. Bu hormon sadece tehlike anında değil günlük hayatımızın her anında salgılanmaya devam eder. Fakat tehlike anında hormonun etkileri daha hızlı ve daha kolay bir şekilde hissedilir. Böylelikle olaylar karşısındaki tavrımız ortaya çıkar. Gün içerisinde uyanık olabilmemize imkan sunan bu doğal hormon kısaca böbrek üstü bezlerinin üzerinde yer alan adrenal bezlerde üretilir ve salgılanır. Böylelikle kan damarlarına karışan hormon, vücudumuzdaki işlevini yerine getirmeye başlar. Bu şekilde vücudumuzdaki kan seviyemizin dengelenmesi gerçekleşmiş olur.

Noradrenalin İlaç Nedir?

Noradrenalin muadili bazı ilaçlar vardır. Bu muadil ilaçların kullanımı ise çok sık tercih edilmez. Kişilerin tansiyon düşüklüğünde tedavi amaçlı olarak "NE" ilacı kullanılır. Bu durum kişinin vücudundaki hormon seviyesinin yükseltilmesini hedefler. Acil durumlarda bu hormonun ilacının kullanılamaması halinde muadil ilaçlar ile tansiyon yükseltilir. Ani kalp durmalarında genellikle "NE" ilaç tedavisi uygulanır. Bunun haricinde ise bazı ilaçların kişiler üzerinde farklı reaksiyonlar göstermesine bağlı olarak da noradrenalin ilaçlar ile kişiye acil müdahale edilir. 

Kişilerin vücutlarında bu hormonun düşük seviyelerde bulunmasına bağlı olarak, kişinin vücuduna "NE" hormonu enjekte edilir. Bu şekilde kişinin vücudunda bulunması gereken hormon seviyesi düzenli hale gelir. Noradrenalin ilaçları bazı yan etkiler yapabilir. Bu yan etkilerin en başında alerjik reaksiyon yer alır. Bunun haricinde ise kişilerin vücutlarında deri döküntüsü ya da kaşıntı hissi meydana gelebilir.

Doğal Yollardan Noradrenalin Seviyesi Nasıl Arttırılır?

Gün içerisinde tüketmiş olduğumuz bazı besinler "NE" hormon seviyesinin artmasına katkı sağlar. Bu besinlerin fazla tüketilmesi halinde hormon yükselmesi yaşanabilir. Genellikle hormon seviyesi düşük olan kişilerin, hormon seviyesini yükseltmek için tüketebileceği gıdalar şu şekilde bilinir;

  • Et
  • Tavuk
  • Peynir
  • Yumurta
  • Balık
  • Fındık

Aynı zamanda stresten uzak durmak da "NE" hormonunun yükselişe geçmesine katkı sağlar. Bunların haricinde ise vücuda hormon yüklemesi yaparak, hormon seviyesi düşüklüğünün önüne geçebilmek mümkün hale gelir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.