Barbunya faydaları ve lezzetiyle Türkiye'de en çok tüketilen baklagillerden biridir.
İlk olarak Orta Amerika'da yetiştirilmiş olan barbunya, 16.yüzyılda Avrupa'ya getirilmiştir.
Baklagil ailesinin bir üyesi olarak bilinen barbunya; beyaz, siyah ve mor bir renge sahiptir. hem yemek hem de meze yapımında kullanılır.
Protein ve lif ihtiyacını karşılaması bakımından günlük öğünlere eklenen barbunya vitaminler ve mineraller bakımından da çok iyi bir kaynaktır.
Kuru barbunya faydaları ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Fasulye çeşitleri arasında yer alan ve şekliyle böbreğe benzeyen kuru barbunya faydaları ve besin değerleriyle dikkat çeken bir baklagillerden biridir.
Zengin lif kaynağı olmasıyla vegan bir alternatif yaratan kırmızı barbunya fasulyesi besin değerleri 90 gr için aşağıdaki gibidir:
Kalori: 113,5
Yağ: 0,5 g
Sodyum: 198 mg
Karbonhidratlar: 20 g
Lif: 6.7 g
Şekerler: 0.3 g
Protein : 7.8 g
Demir: 2.6 mg
Potasyum: 356.7 mg
Folat: 115.1 mcg
K Vitamini: 7.4 mcg
Barbunya makro besin içeriğinin yanı sıra, mineral ve vitaminler bakımından da zengindir. 100 gramlık kırmızı barbunya günlük folat ihtiyacının %33’ünü karşılar.
Bunun yanı sıra manganez, bakır, potasyum, demir ve magnezyum gibi mineralleri de içerir.
Barbunya faydaları ile dikkat çeken bir baklagildir. Vücuttaki kas kütlesinin desteklenmesinden sindirimin düzenlenmesine, diyabet riskinin azaltılmasından kan basıncının düşürülmesine kadar sayısız fayda sağlar. Başlıca faydaları aşağıdaki gibidir:
Barbunya faydaları ile vegan beslenen kişiler için harika bir besin seçeneğidir. 90 gram barbunyada yaklaşık olarak 8 gram protein bulunur.
Bu özelliği ile vegan olan kişilerin günlük protein alımını artırmak adına önemli bir kaynaktır.
Bununla birlikte barbunyanın içerdiği protein esansiyel amino asitleri sağlayamaz.
Bu sebeple süt ve et ürünleri tüketmeyen kişilerin esansiyel amino asit almak adına tohum ya da tam tahıl gibi besinleri de tüketmeleri gerekir.
Esansiyel amino asitler, insan vücudunun kendi başına üretemediği ve dışarıdan alınması gereken 9 amino asittir.
Vücudumuzun protein sentezi, doku onarımı, enzim ve hormon yapımı, bağışıklık sistemi gibi birçok önemli fonksiyonu için bu amino asitlere ihtiyacı vardır.
Antioksidan bakımından zengin bir kaynak olan barbunya; antioksidan içeriğiyle, vücudun hastalıklara ve hücre hasarına sebebiyet verebilen serbest radikallerle savaşma sürecini destekler.
Antioksidan zengini olan barbunya, vücuttaki enflamasyonu azaltmayı ve bunun yanı sıra otoimmün rahatsızlıklar, kanser ve kalp hastalığını önleme sürecini destekler.
Barbunyanın faydaları arasında kötü kolesterolün azaltılması da yer alır. Barbunya, lif ve protein bakımından zengindir.
Lif ve protein, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle kalp hastalığı riskinin azalmasına katkıda bulunur.
Barbunya, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlığı önler ve sindirimi kolaylaştırır.
Barbunya, düşük kalorili ve yüksek lifli bir besindir. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olur. Barbunya, C vitamini ve diğer vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
C vitamini ve diğer vitamin ve mineraller, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Barbunya, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Magnezyum ve kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Barbunya yemeğinin faydaları için doğru yöntemle pişirilmesi önemlidir. Barbunyayı pişirmeden önce mutlaka suda bekletmelisiniz.
Beklettiğiniz bu suyu kullanmamak, dökmek gerekir. Bu şekilde barbunyanın kolay sindirilmesini sağlayabilirsiniz.
Barbunyanın pişirilmeden önce 8 saat kadar suda bekletilmesi ideal süredir. Barbunyayı birçok farklı şekilde pişirebilirsiniz.
En yaygın pişirme yöntemlerinden biri olan pilav yöntemini deneyebilirsiniz.
Bu yöntemle barbunya önce suda ıslatılır, ardından soğan ve baharatlarla kavrulur ve su eklenerek pişirilir. Barbunyayı pilav dışında, salatalarda, çorbalarda ve güveçlerde de kullanabilirsiniz.
Barbunya faydaları yanında sağlık açısından olumsuz etkileri bulunan bir besin kaynağı değildir.
Ancak pişirmeden önce en az 8 saat boyunca suda bekletilmelidir. Bununla birlikte tüketmeden önce mutlaka pişirilmelidir.
Çiğ tüketilmesi durumunda kusma, ishal ve baş dönmesi gibi olumsuz durumlar yaşanabilir.
Barbunya, lektin içeren bir besin kaynağı olduğundan aşırı tüketilmemelidir.
Lektin sızıntılı bağırsak sendromuna neden olup artrit gibi sağlık sorunlarının tetiklenmesine, uzun vadede de kişide mineral ve vitamin emilimi sorunların yaşanmasına neden olabilir.
Barbunya yemeğinin faydaları için tüketilmeden önce bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Taze barbunya faydaları yanında içerdiği nişasta blokerleri sebebiyle sindirim sürecinde problemlere neden olabilir.
Bu durumun gerçekleşmemesi adına barbunya tüketilmeden önce mutlaka suda bekletilmeli ve bu su kullanılmayıp dökülerek yeniden doldurulan taze su ile pişirilmelidir.
Bu pişirme öncesi işlem uygulandığında sindirim sürecini olumsuz yönde etkilemez.
Siz de barbunya tüketmeden önce bu pişirme yöntemine dikkat edebilir, taze barbunya faydaları ile sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Barbunya zayıflamaya yardımcı olabilir. 100 gram pişmiş barbunya sadece 80 kalori içerir. Bu da barbunyayı kilo vermek isteyenler için ideal bir besin yapar. Barbunya lif bakımından da zengindir. Lif, tokluk hissini artırarak daha az yemenize yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır. Bunun yanında B vitaminleri gibi metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan besinler içerir. Metabolizmanız ne kadar hızlıysa, o kadar fazla kalori yakarsınız. Barbunya ayrıca kan şekerini dengelemeye yardımcı olan lif ve krom içerir. Kan şekerinizin dengelenmesi, açlık ataklarını önlemeye ve daha az yemenize yardımcı olabilir.
Diyet sürecinde beslenmede barbunyaya yer verilebilir. Çünkü barbunya su içeriği yüksek bir besindir. Bu da sizi tok tutmaya ve daha az yemenize yardımcı olur. Barbunya ayrıca potasyum içerir. Potasyum, su tutulmasını önlemeye yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırabilir.
Barbunyayı zayıflamak için salatalarda, çorbalarda veya garnitür olarak pişirebilirsiniz. Fırında, tavada veya haşlayarak pişirebilirsiniz. Zeytinyağı ve bol limon ekleyerek de pişirebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.