Ruminasyon nedir, sorusuna en basit şekliyle ‘geviş getirme’ olarak yanıt verilebilir. Zihinsel geviş getirme olarak adlandırılan bu kavram, tekrar tekrar düşünmeyi ifade edebilir. Sorun çözümüne odaklanmaksızın aşırı düşünme olarak tanımlanabilir. Bireyler, olumsuz olayları sıklıkla düşünerek konuşmaları tekrar edebilir ve endişe duyabilir. Travmatik olaylar ve , ruminasyon belirtileri içerisinde yer alır. Uzun süre devam eden bu durum, depresyon ve anksiyeteyi tetikleme tehlikesi yaratabilir. Kişiler, yaşanan olayların neden ve sonuçları üzerinde aşırı derecede kafa yorup düşünür.
Ruminasyon nedir? sorusu, yaşanan olumsuz durum ve deneyimlerin sonuçları ile nedenleri üzerine düşünme olarak yorumlanabilir. Anksiyete ve gibi sorunların başlangıcı için bir risk faktörü olan bu kavram, gergin bir yaşam tarzında meydana gelebilir. Kişinin takıntılı hâle getirdiği düşünceler olarak tanımlanan ruminasyon, mutsuzluk ve tükenmişlik evresini de beraberinde getirir. Ruminasyon bozukluğu nedir? sorusuna yanıt olarak, kişinin olumsuz olayları tekrarlayarak büyütmesi verilebilir. Bireyler çözüm üretemez hale gelip çaresizlik hissine kapılır. Kötümser bir bakış açısına sahip olup "Asla geçmeyecek!", "Neden benim başıma geliyor?" gibi düşünce döngüsüne girer. Geçmişe takılan bireyler, eyleme geçmek yerine pasif bir düşünsel süreçte yaşar.
Bir konu üzerinde çok düşünmek, soru sormak, aşırı irdelemek ve odaklanma sorunu yaşamak, ruminasyon nedir? sorusuna yanıt olarak verilebilir. Motivasyon eksikliği, iştahsızlık ve ile devam eden bu süreç, kişinin hayatını etkileyip takıntılı biri haline gelmesine neden olur. Bu hastalığın belirtileri;
Stresli, gergin, travmatik deneyimler ve sağlık endişeleri gibi birçok faktör mevcuttur. Altında yatan bazı nedenler içerisinde; takıntılı ruh hali, depresyon ve anksiyete ile birçok bulunur. Bazı kişilik özellikleri, ruhsal durum, yaşanan olaylar ve çevresel unsurlar da etkili olur. Ruminasyon bozukluğu nedenleri arasında;
Bazı psikiyatrik hastalıklar da ruminasyon bozukluğuna neden olabilir. Bunlar; depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve fobilerdir.
Ruminasyon, bireylerin ruh halini olumsuz yönde etkileyen bir düşünce döngüsüdür. Mantıksız bir düşünce biçimi olup istemsizce gerçekleştirilir. Sizi sorunun çözümüne götürmeyerek olumsuz düşünmenizi sağlar. Birbirinden farklı özellikleri bulunan ruminasyonun biçimleri şöyle;
Ruminasyon bozukluğu, zihinsel sağlık üzerinde kendini gösterir. Konsantrasyon ve uyku bozukluğu ile iştah azalması gibi faktörler yaşam kalitesini önemli ölçüde kötü etkiler. Bu durumun sağlık üzerindeki etkileri;
Etkiler, hastalığın yoğunluğu ve süresi ile birlikte kişiye göre değişiklik gösterir. Genel yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyip ruhsal ve fiziksel sağlığınızı bozabilir.
Ruminasyon ile mücadele ederken uygulayabileceğiniz yöntemler, negatif düşüncelerden kurtulmanıza ve kendinizi hayatın akışına bırakmanıza destek olur. Bu durum ile baş etme teknikleri;
Sürekli sorun ve çözümlerine odaklanan kişiler, kendilerini hayattan soyutlayarak negatif duygular içerisinde olabilir. Bireyler, olumsuz olayların getirisini uzun süre hissedip sosyal ilişkilerinde sorun yaşar. Problemlerden kaçıp dürtüsel davranmaya meyillidirler. ve özgüven eksikliği yaşayarak kendi başarılarını göz ardı edebilirler. İçine kapanıp negatif düşüncelere kapılan kişiler, sosyal hayatın içerisinde zorlanabilir.
Odaklanma sorunu ile iş ve okul performansında düşüş yaşayabilirler. Ruminatif düşüncenin etkisi altında olan bireyler, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlanabilir. Sürekli endişeli ve üzgün olup sosyalleşmekten kaçınabilir. İçsel boşluk hissine kapılıp yaşamdan zevk alamaz hale gelebilirler. Genel olarak mutsuz hissederek arkadaş, aile ve özel ilişkilerinde problem çıkarabilirler.
Sürekli tekrarlayan düşünce kalıpları ve zihinsel görüntüler ile karakterize edilir. Bireylerin düşünceleri üzerinde kontrolü kaybetmesine neden olur. Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu durumun tanısı, uzman bir psikolog veya psikiyatrist tarafından konulur. Değerlendirme ve gözlem süreci gerektirir. Bireylerin davranışlara takılı kalma, uyku ve sorunu yaşama, depresif hisler barındırma, endişe ve korku gibi birçok durumu deneyimlemesi öngörülür.
Psikolog ya da psikiyatrist tarafından soru-cevap yapılarak kişilerin belirtileri ve yaşam tarzını anlatması beklenir. Medikal ve psikolojik sağlık geçmişi, travmaları ile yaşam stresi öğrenilir. Psikometrik testler ve değerlendirmeler gerçekleştirilerek belirtilen tanı kriterlerine uygunluğu tespit edilir.
Ruminasyon bozukluğu, bireylerde birbirinden farklı olumsuz durumu meydana getirebilir. Psikolojik terapi ve bilişsel davranış teknikleri uygulanabilir. Ruminasyon tedavisi;
Ruminasyon Bozukluğu Zararlı mıdır?
Bireylerde uykusuzluk, eleştirel iç ses ve stres seviyesinde artış, özsaygı yetersizliği, odaklanma sorunu, üzüntü ve öfke gibi duyguların sıklıkla yaşanması görüldüğü takdirde, ruminasyon bozukluğu zararlı bir hale gelir. İş, okul ya da özel hayatı olumsuz yönde etkileyerek kişilerin ilişkilerinin bozulmasına ve performansının düşmesine neden olur.
Ruminasyon Bozukluğunun Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Ruminasyon bozukluğu yaşayan kişilerde birçok olumsuz durum görülebilir. Bu rahatsızlığın yol açtığı diğer hastalıklar arasında; travma sonrası stres bozukluğu, aşırı yeme ve içme, alkol bağımlılığı, uyku bozukluğu, anksiyete ve depresyon yer alabilir. Aynı zamanda, vücut ağrıları artabilir ve sindirim sorunları yaşanabilir.
Ruminasyon Kimlerde Görülür?
Ruminasyon bozukluğu, yüksek anksiyete seviyesi ve yeme bozukluğu, stres ve kaygı gibi birbirinden farklı durum ile ilişkilendirilebilir. Ailede psikolojik bozukluk öyküsü olması, geleceğe yönelik yoğun kaygı duymak, depresif düşünce örüntüsü ve kronik hastalıklar, travma yaşamak ile yoğun strese maruz kalmak neden olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.