Keratosis pilaris ciltte küçük, sert yumruların ve genellikle kıl foliküllerinin etrafında oluşan kırmızı renkli bir durumdur. Genellikle "tavuk derisi" olarak da adlandırılan bu durum, cildin aşırı keratin üretimi sonucu oluşur ve genellikle kollar, bacaklar, kalça ve yüz gibi bölgelerde görülür. Rahatsızlık genellikle kışın kötüleşir ve yaz aylarında düzelebilir. Keratosis pilarisin günümüzde bilinen bir nedeni yoktur ancak genetik yatkınlık etkili olabilir. Semptomlar zamanla daha da kötüleşmez. Çoğunlukla zararsızdır ve genellikle kişi yaşlandıkça kaybolur. Tedavisi, ciltteki pürüzlü görünümü azaltmaya yönelik olup, nemlendiriciler ve kremler kullanılabilir.
Keratosis pilaris, küçük şişliklere benzeyen zararlı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlıkta cilt dokusundaki kıl köklerinin çevresinde ufak, ağrı vermeyen şişlikler görülür. Bu küçük şişlikler bir protein olan kreatinin fazla birikmesinden dolayı oluşur. Kreatinin görevi saçı, tırnakları ve cildin dış katmanını oluşturmaya yardımcı olmaktır. Keratoz pilaris şişlikleri kırmızı, kahverengi ve beyaz olabilir veya cilt ile aynı renkte görülebilir. Keratosis pilaris çoğunlukla kolların üst kısmında meydana gelir, ancak belirtiler bu bölgeyle sınırlı kalmayabilir, vücudun kıl köklerinin bulunduğu herhangi bir yerinde de görünebilir.
Bu rahatsızlık çoğunlukla bebeklerde, küçük çocuklarda ve gençlerde daha yaygın görülür ve genellikle ergenlik döneminde giderek kötüleşir. Genetik yatkınlık da rahatsızlığın oluşmasında etki edebilir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda Keratoz pilaris görülme riski daha fazla olabilir:
Keratosis pilaris genellikle küçük, sert yumruların ve kırmızı lekelerin cildin yüzeyinde belirmesiyle kendini gösterir. Keratosis pilarisin en belirgin semptomları ciltte çileğin noktalı derisine benzeyen küçük, pütürlü, rengi solmuş lekelerdir. Keratosis pilaris belirtilerinden bazıları şunlardır:
Bazen benzer semptomlar farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, alerji ve mantar enfeksiyonları da benzer belirtilerin oluşmasında etkili olabilir.
Keratoz pilaris rahatsızlığının temel nedeni protein kreatinin birikmesidir. Bu şişlikler bazen küçük sivilce kümeleriyle karıştırılır. Keratosis pilaris şişlikleri, kreatinin cilt gözeneklerini tıkamasıyla meydana gelir. Gözenekler ciltteki kılların geçtiği açıklıklardır. Keratoz pilarisin neden bazı insanları etkilediğini, diğerlerini etkilemediğini günümüzde hala bilinmemektedir.
Genetik faktörler rahatsızlığın görülme riskini artırabilir. Aile üyelerinde bu durum varsa bir kişinin bu duruma sahip olma olasılığı artabilir. Ayrıca keratosis pilaris, bazı diğer cilt koşullarıyla ilişkilendirilebilir. Özellikle egzama gibi cilt irritasyonları, rahatsızlığın şiddetini artırabilir veya egzama gibi bir cilt rahatsızlığı olan kişilerde keratoz pilaris hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir. Egzama, ciltte zamanla gelip giden renksiz, kaşıntılı lekelere neden olur.
Keratoz pilaris tanısı hastanın tıbbi öyküsü ve fizik muayeneye göre uzman doktor tarafından konulur. Teşhisi doğrulamak için genellikle herhangi bir test kullanılmaz. Doktor genellikle etkilenen bölgeye bakarak tanıyı doğrulayabilir. Teşhis için yaş, ciltteki semptomlar ve etkilenen bölgeler önemli veri kaynaklarıdır.
Keratoz pilaris zararlı değildir, bu nedenle genellikle tedavi etmenize gerek yoktur. Doktor kontrolünde zamanla kendiliğinden iyileşir. Bazı kişilerde şişlikler kendiliğinden kaybolur veya yaklaşık 30 yaşına gelindiğinde daha az fark edilir hale gelir. Ayrıca şişliklerin yazın kaybolduğunu ve yalnızca kışın fark edilir hale geldiğini de fark edebilirsiniz. Keratosis tedavi yöntemleri doktor kontrolünde nemlendiriciler, kremler ve cilt bakımı seçeneklerini içerebilir. Keratosis pilaris tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır.
Keratoz pilaris asla sıkılmamalı veya koparılmamalıdır. Bu durum kıl foliküllerinde keratin birikmesiyle oluşan bir durumdur ve bu birikintiler ciltte küçük sert yumrular şeklinde kendini gösterir. Şişlikleri sıkmak tahrişe, şişmeye ve yara izine neden olabilir. Ayrıca, bu şekilde müdahale etmek, keratin birikimlerini daha da derinleştirebilir ve ciltte daha belirgin lezyonlara neden olabilir.
Keratosis pilaris, bulaşıcı bir cilt durumu değildir. KP, kıl foliküllerindeki keratin birikimi nedeniyle oluşur ve genellikle genetik yatkınlıkla ilişkilendirilir. Bu durum, kişiden kişiye temas yoluyla veya başka bir şekilde bulaşma riski taşımaz ve genellikle ciltle sınırlıdır. Dolayısıyla, keratosis pilarise sahip bir kişiyle temas etmek, bulaş riski oluşturmaz.
Keratoz pilarisi kişinin gözeneklerini tıkayan ölü deri hücrelerinin birikmesinden kaynaklanır. Rahatsızlığı tetikleyen birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında cildin kuruluğu önemli bir rol oynar. Kuru cilt, keratin birikimine daha yatkın hale gelebilir. Ayrıca, genetik yatkınlık da keratosis pilarisin ortaya çıkma olasılığını artırabilir.
Keratosis pilaris çoğunlukla genetik kaynaklı bir rahatsızlık olup ciltte pürüzlü şişliklere neden olur. Genellikle zararsız olup doktor kontrolünde kendiliğinden geçebilir. Bazı durumlarda doktor tarafından nemlendiricili krem veya losyonlar verilebilir. Keratosis pilaris belirtileri bulunan kişiler hastanelerin dermatoloji polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.