Form devre dışı bırakıldı
Erkeklerde bulunan penis dokusunda meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmeleri sonucu oluşan durum, penis kanseri nedir sorusunun yanıtını oluşturur.
Penis kanserinin erken teşhisi oldukça zordur. Bunun nedeni mahremiyet olabileceği gibi rutin ürolog muayenelerinin de oldukça düşük olmasından kaynaklanabilmektedir.
Penis kanserlerinin büyük bir kısmını skuamöz (yassı) hücreli karsinoma oluşturmaktadır. Bu yassı hücreler penis başında ve gövdesinde görülür. En sık penis ucunda başladığı bilinmektedir.
Penis erkeklerde bulunan üreme ve boşaltım organıdır. Testislerin önünde sarkık bir şekilde yer alır. Boşaltımdaki görevi idrar yolunun üretra adı verilen dışarıya açılan kısmını penis oluşturur ve mesaneden gelen idrarın dışarıya atılmasını sağlar.
Üremedeki rolü ise testislerde üretilen spermin vajina içerisine boşaltılmasını sağlar. Yapısındaki kaslar ve damarlar itibariyle kompleks bir yapıdır. Cinsel ilişki sırasında bu kasların kasılması ve damarların genişlemesi sayesinde penise kan dolarak ereksiyon gerçekleşir.
Penis kanseri belirtileri arasında en yaygın olanı peniste meydana gelen şişlik, kızarıklık ve renk değişiklikleridir.
Bununla birlikte herkeste aynı belirtiler görülmeyebilir. Penis kanseri belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Penis kanserinin birçok nedeni ve risk faktörü mevcuttur. Bu nedenleri bilmek ya da risk faktörlerini en aza indirmek penis kanserine yakalanma ihtimalini düşürecektir. Bu nedenler ve risk faktörleri şöyledir;
Penis kanserinin ön tanısı için fiziki muayene yeterlidir fakat kesin tanısının konulması için mutlaka biyopsiye ihtiyaç vardır. Doktorunuz fiziki muayene yaptıktan sonra gerekli olan tüm tetkikleri yapacaktır. Penis kanseri tanısını koymak için bazı yöntemlerden faydalanılır. Bunlar; BT (Bilgisayarlı Tomografi), MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme), ve biyopsidir.
Evrelendirme kanserin vücuttaki yayılımının göstergesidir. Penis kanserinin evrelendirilmesi I ile IV arasındadır. Erken evre ise 0 olarak adlandırılır. Hastalığın bu evrede saptanması tedavi başarısı açısından oldukça önemlidir. Sayı ne kadar düşükse kanserin vücutta o kadar az yayıldığı gösterilmektedir.
Penis Kanseri Dereceleri: Penis kanseri derecelendirilmesi kanserin agresifliğini gösterir. Dereceler genellikle 1'den 3'e kadardır. Sayı ne kadar yüksek olursa, hücreler o kadar normallikten uzaktır. Yüksek dereceli penis kanseri, düşük dereceli kanserlerden daha hızlı büyür ve yayılır.
Penis kanseri tedavisi olan bir hastalıktır. Penis kanseri tedavisi için birden fazla yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve fotodinamik terapidir.
Penis kanseri gerek fiziki gerek de psikolojik olarak cinsel ilişkiyi etkileyebilmektedir. Fiziki olarak etkilerinden biri penis üzerindeki yaraların bulaşma ihtimali olduğudur ve bu yaralardan dolayı cinsel ilişkinin acılı, ağrılı olabileceğidir.
Tamamen tedavisi bitmeden cinsel ilişkiye girmek doğru olmayabilir. Bunun yerine farklı alternatiflere yönelmek gerekebilir. Psikolojik etkisi ise erkeğin cinsel ilişkiye giremediğinden dolayı kendini yetersiz hissetmesine neden olabilir. Partnerini kaybetme korkusunu güdüleyerek erkekte kaygıya neden olabilir.
Penis kanseri, nadir görülen bir kanser türü olmakla birlikte erkek üreme organı (penis) hücrelerinde başlar. Yassı hücreli kanser, nadir görülen bir türdür ve sünnet derisinde ya da penis başının içerisinde görülebilir. Penisteki hücrelerin kontrol edilemeyen çoğalması sonucu ortaya çıkar.
Penis kanseri tedavisi olan bir hastalıktır. Yaklaşık olarak penis kanserlerinin %80'i iyileşebilmektedir. Ancak metastaz yapmış kötü huylu tümörler için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.
Penisteki her şişlik penis kanseri belirtisi değildir. Herhangi bir enfeksiyon da şişlik, kızarıklık ve akıntı olabilmektedir. En doğru teşhise başvurulan hekimin yaptığı muayene ve tetkikler sonucu ulaşılmaktadır. Bir veya birden fazla penis kanseri belirtisi olması durumunda doktorunuza başvurunuz.
Hayır, artırmaz aksine olmak penis sağlığı açısından son derece önemlidir. Yeni doğan sünneti olmak penis kanseri riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Sünnet ergenlik sonrasına ertelendiğinde penis kanseri görülme ihtimali riski artar. Yetişkin sünnetinin ise genel olarak penis kanserine karşı koruma sağlamadığını belirtmekte fayda vardır. Ayrıca sünnet birçok enfeksiyonun oluşmasını engellemektedir.
Penis kanseri bazı durumlarda önlenebilmektedir. Bunlardan ilki cinsel ilişkide çoklu partnerden uzak durmaktır. Partnerdeki bulaşıcı hastalıklardan, genital bölgesindeki enfeksiyon yaratan siğillerden haberdar olunmalı ve kişinin kendi sağlığı açısından cinsel ilişkiye ara verilmelidir. HIV testlerini ve aşılarını rutin olarak yaptırmak çok önemlidir.
İkinci olarak ise penis bölgesinin temizliği düzenli olarak yapmak gerekmektedir. Halka açık tuvaletleri tercih etmemek enfeksiyon riskini oldukça azaltacağı için penis kanserine neden olan HPV'nin bulaşma riskini de dolaylı yoldan azaltmaktadır.
Erken evrelerde penis kanseri tanısı konan hastaların genelinde tam iyileşme sağlanmaktadır. Penis kanserinin tedavisi tamamlanan ve tam iyileşmesi sağlanan bireylerin cinsel faaliyetlerine dönmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat cinsel ilişki sırasında zorlayıcı ve tahrişe neden olabilecek durumlardan uzak durulması tavsiye edilir.
Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.