Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ SPO2 Nedir? SPO2 Değeri Kaç Olmalı? SPO2 Düşüklüğü Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

SPO2 Nedir? SPO2 Değeri Kaç Olmalı? SPO2 Düşüklüğü Belirtileri

SPO2 kandaki oksijen düzeyinizi ifade eden bir terimdir. Hayati fonksiyonların devam etmesi için mutlaka kanda belli miktarda oksijenin bulunması gerekir. Her nefes alışta burundan ve ağızdan vücuda giren oksijen akciğerlere gelir ve ardından kan dolaşımına girer. Kandaki oksijen tüm hücrelere taşınır. 

Hücreler oksijen sayesinde enerji üretir ve canlılık devam eder. Tüm vücudun hücrelerden oluştuğu bilgisini baz alırsak vücudun canlı kalabilmesi için oksijenin ne kadar elzem olduğunu anlayabiliriz. 

SPO2 Nedir?

SPO2 Nedir?

SPO2 nedir sorusunun cevabı özetle kandaki oksijen oranıdır şeklinde verilebilir. SPO2 nedir tıp dilinde nasıl açıklanır diye sorulacak olursa tanımın açılımına bakmak yararlı olur. SPO2 tanımında; 

  • S: Saturation
  • P: peripheral 
  • O2: oxygen 

olduğu için Türkçe karşılık da genel oksijen doygunluğu olarak çevrilebilir. Tıp literatüründe tam doğru tanım kan oksijen doygunluğudur. 

Vücutta kanda oksijen miktarının belirli bir seviyede olması gerekir çünkü kanda düşük oksijen seviyesi yani  ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Oksijen yetersizliği organları, sistemleri, kalbi ve beyni negatif etkileyebilir. 

SPO2 Testi Nedir?

Kandaki oksijen seviyesini ölçmenin iki yolu vardır. Bu konuda kan testi ve nabız oksimetresinden yararlanılır.

  • Kan Testi: Arteriyel kan gazı testi içinde kan oksijen seviyesine de bakılabilmektedir. Arteriyel kan gazı testiyle kanınızda oksijen ve karbondioksit oranı görülür. Testte kan detaylı incelenir, özellikle asit ve baz dengesine bakılır.
  • Nabız Oksimetresi: Bu yöntem arteriyel kan gazı testine göre daha basittir. El parmağı ya da ayak parmağına takılan küçük mandal benzeri elektronik cihazla kan oksijen seviyesi incelenebilir. Mini cihazla kanın yüzden olarak oksijen doygunluğu ve kalp atış hızı ölçülebilir. Hızlı bir ölçüm yoludur. Nabız oksimetresi cihazı bireysel olarak da satın alınarak evde de kullanılabilen bir tıbbi gereçtir. Nabız oksimetresinde SPO2 değeri nedir neden yüzde ile gösterilir diye merak edilebilir. Bu cihazda kanın genel yapısı içinde ihtiva eden oksijenin yoğunluğu ölçüldüğü için değer yüzde cinsinden olur.

Normal SPO2 Seviyesi Nedir?

Normal SPO2 Seviyesi Nedir?

SPO2 nedir kaç olmalı soruları genelde arka arkaya gelir. Genellikle çoğu kişi için nabız oksimetresi okuması sonucunun normalde %95 ile %100 arasında çıkması beklenir.  ya da  gibi hastalıklardan mustarip olanlarda bu seviye daha düşük olabilir. Hastalık dışında yüksek rakımlı bir bölgede yaşamak gibi dışsal faktörler de seviyenin düşük çıkmasının nedeni olabilir. 

Nabız oksimetresi herhangi bir kan alımına ihtiyaç duyulmadan kan oksijen değerinin ortalama olarak bilinmesinde kullanılan çok basit bir cihazdır. Bu cihazla alınan sonuçlarda %2-4 arasında bir yanılma payı olduğu unutulmamalıdır.

Daha kesin sonuç almak için kan oksijen düzeyi kan testiyle kontrol edilebilir. Laboratuvarlarda kan testlerindeki kan oksijen seviyesine dair referans aralıkları biraz farklılık gösterebilir. Ölçüm sonuçları incelenirken ilgili laboratuvarın değer aralıklarını dikkate almak gerekir. 

SPO2 Düşüklüğü Nedir? SPO2 Nedenleri Nelerdir?

Kan oksijen seviyesinin normal değerden düşük olması durumuna hipoksemi denir. Oksijen seviyesi ne kadar düşükse vücutta komplikasyon riski o kadar artar. 

Farklı sebeplerden SPO2 düşüklüğü yaşanabilir. Hipokseminin sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Kalp sorunları
  • , ve  gibi akciğer hastalıkları
  • Güçlü ağrı kesici ilaçlar

  • Akciğer iltihaplanması
  • Yüksek rakımlı yerlerde bulunmak

Düşük SPO2 Belirtileri Nelerdir?

Düşük kan oksijen düzeyi belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte şöyle sıralanabilir:

  • Baş ağrısı
  • Hızlı nabız

  • Öksürük, hırıltı
  • Bilinç bulanıklığı
  • Cilt, tırnak ve/veya dudakta mavimsi renk

Düşük SPO2 ile Gelişen Hipoksemi Tedavisi Nasıl Olur?

Hipokseminin tedavisi altta yatan sebeplere göre yapılır. Tedavi sürecinde kandaki oksijen seviyesinin artması hedeflenir. Bazen de hastanın yaşam kalitesini artırmak için bazı cihazlar tercih edilir. 

Kullanılan yöntemler ve cihazlar şöyledir:

  • İlaç tedavisi
  • Tamamlayıcı oksijen tedavisi olarak hastaya özel cihazlarda oksijen verme 
  • Şiddetli vakalarda mekanik ventilatör ile hastanın nefesinin desteklenmesi 
  • KOAH sebebiyle hipoksemi tedavisi görenler için bronkodilatör veya steroid içeren inhaler ilaçlar
  • Akciğerde sıvı birikmesi varsa bunun için diüretik ilaçlar
  • Uyku apnesi olan hastalar için pozitif hava yolları basınç maskesi (CRAP tedavisi)
  • Sürekli devam eden hipoksemi için küçük bir oksijen tüpü ve solunum maskesinden oluşan taşınabilir makineler

SPO2 Seviyesi Doğal Yöntemlerle Nasıl Artar?

SPO2 Seviyesi Doğal Yöntemlerle Nasıl Artar?

Kandaki oksijen miktarını doğal olarak artırmak için bazı basit yöntemlere başvurabilirsiniz.

  • Temiz havayla buluşmak: Vücutta oksijeni artırmanın en basit yolu bol oksijenli temiz havayla buluşmaktır. Bunun için en basit şekilde bol bol evinizi havalandırabilir ve doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. 
  • Sigaradan uzak durmak: Sigara içmekten ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak kan dolaşımı ve solunum sistemini sağlığını güçlendirir. Böylece SPO2 seviyesi de daha kolay yükselir.
  • : Büzük dudak nefesi ve derin göbek nefesi gibi uygulamalarla solunum yolunuzu rahatlatabilir ve kan oksijen miktarını yükseltebilirsiniz. 
  • Tetikleyici hastalık araştırması ve tedavisi: Eğer SPO2 seviyesi düşüklüğü zatürre gibi bir hastalıksa SPO2 seviyesini normale döndürmek için mutlaka gerekli tedaviyi almak gerekir. 

SPO2 Testi Neden Yapılır?

Kan oksijen testinin yapılması genel olarak şu durumlarda gerekebilir: 

  • Nefes almakta ciddi derecede zorlanma
  • Nefes almayı negatif etkileyebilecek bir baş ya da boyun darbesi yaşanması

  • Karbonmonoksit zehirlenmesi
  • Arka arkaya çok fazla kusma olması 
  • Aşırı dozda ilaç almak
  • Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH),  ya da kalp hastalığı nedeniyle SPO2 kontrolü gerekmesi

SPO2 Testini Kim Yapar?

SPO2 ölçümü arteriyel kan gazı testleri kapsamında yapılacaksa bunu bir solunum terapisti uzman yapar. Genellikle bilekten kan alımı yapılır, ardından numune işlenir ve inceleme için laboratuvara gönderilir. Atardamardan kan örneği alımı gerektiğinde bu baş dönmesi gibi geçici zorlayıcı durumlar yaşatabilir. 

SPO2 ölçümü nabız oksimetresi ile yapılacaksa bunu herhangi bir sağlık personeli yapabilir. Nabız oksimetresi kişilerin kendi kendine evde de kullanabilecekleri basit bir teknolojik tıbbi cihazdır. Günümüzde bu cihazların saat versiyonları da bulunmaktadır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Düzenli SPO2 kontrolü ne zaman gereklidir?

Yoğun ve stresli bir yaşam temposu olan insanların mola gerekliliğini atlamamak açısından SPO2 seviyesini düzenli kontrol etmesinde fayda olabilir. Yüksek rakımda yaşayanların da SPO2 seviyesi kontrolüne ihtiyacı olabilir zira yüksek rakım kandaki oksijeni düşürebilen bir etkendir. Ayrıca yaşlılar için de düzenli SPO2 kontrolü birçok sıkıntı yaşanmadan önlem alınabilmesi için yardımcı olabilir. 

SPO2 seviyesi ne zaman tehlike arz eder?

SPO2 nedir kaç olmalı sorularının ardından ne kadar düşük olursa tehlikelidir sorusu gelir. Oksimetre ile yapılan ölçümlerde kan oksijen yoğunluğu sonucunun %92’nin altına düştüğü görülürse sağlık uzmanı kontrolüne ihtiyaç vardır. Seviyenin %88’nin altına düşmesi ise ciddi bir sinyaldir ve acil tıbbi destek alınması gerekir. 

Evde oksijen seviyesi nasıl ölçülür?

Eczanelerde ve bazı online satış sitelerinde nabız oksimetresi cihazı satılır. Bu cihazları herkes alarak kolay bir şekilde kullanabilir. Cihaz bir kıskaç şeklindedir. Kıskaç ayak ya da el parmağına takıldığında mini ekranda kandaki oksijen seviyesi oranı yüzde cinsinden hemen görülebilir. Ayrıca bazı markalarında oksijen seviyesini ölçen akıllı saatleri de mevcuttur. 

Hipoksemi ve Hipoksi Nedir?

Hipoksemi kanda oksijen seviyesinin normalin altında olmasıdır. Hipoksi ise dokulardaki oksijen miktarının az olmasıdır. Hipokseminin ilerlemesi bazen hipoksiye neden olabilir ve iki tablo bir arada görülebilir. Ancak iki tablonun mutlaka birbiriyle bağlantılı olması gerekmez.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.