Deve dikeni, papatyagiller ailesinin bir üyesidir. Papatyagiller familyasındaki bazı dikenli bitkilerin ortak adı deve dikeni olarak bilinir. Bitkinin diğer isimleri ise; deve kengeli, Meryem Ana dikeni ve sütlük engeldir. Genellikle yol kenarlarında yetişir.
Çoğu zaman ise bu bitkinin etkili olmayan tarım alanlarında yetiştiğini görmek mümkündür. Bitkinin boyları en az 30 cm'e, en fazla ise 100 cm'e ulaşır. Dikenli ve açık yeşil renge sahip olan yaprakları vardır. Oldukça faydalı olduğu bilinen deve dikeninin çiçeği ise mor renktedir. Çiçekleri küçük boyutlara sahiptir. Bu bitkinin meyvelerinde ya da tohumlarının ucunda beyaz renge sahip olan tüyler yer alır.
Meryem Ana dikeni ismi ile de bilinen bu bitkinin ana vatanı Akdeniz'dir. Deve dikeni faydaları sayesinde en çok tüketilen bitkiler arasında kendisine yer edinmiştir. Kapsül ya da çay formunda olan türleri satışa sunulur. Özellikle aktarlardan bu bitkiyi bulmak mümkündür. Bağışıklık sistemini güçlendirici yapısı ile deve dikeni bitkisinin beyaz türü olduğu da bilinir.
Beyaz renge sahip olan deve dikeni faydaları da yine aynı şekilde kendisini gösterir. Bu bitkinin sadece renkleri farklılık gösterir. Bitkinin beyaz türü çok yıllıktır. Bu renge sahip olan deve dikeni bitkisinin çiçekleri ise genellikle kırmızı ya da pembe renge sahiptir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. Sağlık açısından zararlı türleri de bulunur. Özellikle köygöçerten ismi ile bilinen türü en zararlı bitkilerden birisi olarak kabul edilir. Köygöçerten bitkisi çok hızlı bir şekilde çoğalarak etrafı sarmaya başlar.
Bu nedenle köy göçerten bitkisi hem sağlığa hem de çevreye zarar verir. Deve dikeni faydalarından yararlanmak için bu bitki türünden birisi olarak kabul edilen eşek dikenini de tüketmek mümkündür. Deve dikeni faydaları, birçok sağlık probleminde kendisini gösterir.
Deve dikeni tohumu faydaları sağlık açısından büyük önem taşır. Özellikle karaciğer rahatsızlıklarının önüne geçilebilmesi için deve dikeni tohumu faydalarından yararlanmak mümkündür. Deve dikeni faydaları kadar tohumunun faydaları da önem taşır. Bu nedenle aktardan bitkinin tohumu temin ederek, tohumları tüketmeniz mümkündür. Deve dikeni tohumu faydaları arasında şu maddelere yer verilir;
Deve dikeni bitkisinin yağını kullanmak da sağlık açısından birçok fayda sağlar. Deve dikeni bitkisinden elde edilen bu yağ, bitkinin tohumlarından elde edilir. Tohumların soğuk pres yöntemi ile sıkılması sonucunda deve dikeni yağı ortaya çıkar. Deve dikeni faydalarının birçoğunu da bu bitkiden elde edilmiş yağda görmek mümkündür. Genellikle solunum yolları açısından oldukça önemli olan deve dikeni yağı faydaları şu şekilde bilinir;
Deve dikeni bitkisi kullanılarak bitki çayı elde edilmesi de mümkündür. Bu bitki çayını tüketerek deve dikeni faydalarından yararlanabilirsiniz. Gün içerisinde tüketeceğiniz bir fincan deve dikeni çayı birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına engel olacak özellikleri salgılar. Böylelikle daha sağlıklı olmak mümkün hale gelir. Bilinen deve dikeni çayı faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Deve dikeni bitkisi ile elde edilen yağların ve çayın birçok faydası olduğu bilinir. Peki deve dikeni bitkisinin genel faydaları nelerdir? Bitkinin insan sağlığı üzerindeki genel faydalarını şu şekilde sıralamak doğru olur; deve dikeni, kemik gelişimini destekler ve solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşme sürecini hızlandırır.
Aynı zamanda deve dikeni bitkisinin hafızayı güçlendirdiği de bilinir. Bunların haricinde ise bitki; cilt problemlerine iyi gelir, saçların daha bakımlı olmasına yardımcıdır ve karaciğer problemleri açısından faydalıdır. Bitkinin diğer faydaları ise şu şekilde bilinir;
Deve dikeninin doğru türü kullanıldığı takdirde bu bitkinin genellikle zararsız olduğu bilinir. Fakat bitkinin sürekli olarak ya da yanlış bir şekilde kullanılıyor olması ise bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu durumlara bağlı olarak, ortaya çıkarabileceği bazı yan etkiler şu şekildedir;
Her deve dikeni tüketen kişide bu belirtiler görülmez. Bu durum genellikle hassas ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerde görülür. Aynı zamanda aşırı tüketime bağlı olarak da bu tarz belirtilerin ortaya çıkma riski bulunur. Kronik bir rahatsızlığı olan kişiler ve düzenli olarak ilaç kullanan kişiler, bitkiyi tüketmeden öncesinde doktorlarına danışmalıdır.
Deve dikeni çayı, bitkinin tohumu kullanılarak hazırlanır. Bunun için bir kaşık deve dikeni tohumu yeterli olur. Bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı tohum eklenir. Daha sonrasında içerisine tohum eklenen su kaynatılır. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra çayın beş dakika kadar dinlendirilmesi gerekir. Özellikle bu çayın taze olarak tüketilmesi daha faydalı olur.
Bitkinin tohumu ile hazırlanan bu bitki çayını günde bir fincan tüketmek gerekir. Deve dikeni çayını gün içerisinde maksimum iki fincan kadar tüketmek de mümkündür. Fakat iki fincandan daha fazla bu bitkinin çayınıı tüketmek sağlık açısından tehlikelidir. Bu nedenle belirtilen ölçüden daha fazla miktarda tüketmemeye özen göstermeniz gerekir.
Deve dikeni bitkisinin içerisinde birçok farklı vitamin ve mineral yer alır. Bu vitaminler deve dikeni çayının içerisinde de yer alır. Çay içerisinde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu maddeler arasında yer alan protein bulunur. Çayın içerisindeki protein seviyesi oldukça yüksektir. Protein sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlanır.
Deve dikeni çayı yağ asitlerinden oluşur. Böylelikle vücudun daha sağlıklı olmasına da imkan sunan bu çay, vücudunuzu toksinlerden arındırır. Deve dikeni çayı içerisinde bol miktarda kalsiyum ve potasyum yer alır. Aynı zamanda bu çayda belirli bir miktarda selenyum bulunur. Yaz ve kış aylarında tüketilebilecek olan bitkinin çayı, gerekli olan vitamin ve minerallerin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Deve dikeni bitkisinin birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilinir. Özellikle karaciğer rahatsızlıkları için çok faydalı olan bitkinin kilo verme sürecine herhangi bir faydası olup olmadığı net değildir. Bu nedenle de bu konu hakkında bir bilgi vermek doğru değildir. Gün içerisinde belirli bir miktarda deve dikeni çayı tüketmeniz, sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.
Deve dikeninin yağı, bitkisi ya da çayı kilo verme sürecini destekleyen bir bitki değildir. Bu nedenle de kilo vermek için bu bitkiyi tercih etmemenizde fayda vardır. Aşırı tüketimde ise kilo alımına neden olabilir.
Deve dikeni çayı içilerek ya da cilt üzerine deve dikeni yağı sürülerek de bazı faydalar görülmesi mümkün hale gelir. Cilt üzerinde etkileri olan bitki, özellikle ciltte oluşan aknelerin kurutulmasına imkan sunar. Aynı zamanda yeniden akne oluşumunu önleyici bir yapıya sahip olduğu da bilinir.
Ciltte oluşan kızarıklıkların giderilebilmesi için de yine deve dikeni bitkisinden faydalanmak mümkündür. Bitki, cilt kaşıntısına da iyi gelir. Daha pürüzsüz ve canlı bir cilt yapısına sahip olmak da mümkün hale gelir. Deve dikeninin cilde sağladığı diğer faydalar ise şu şekildedir;
Antioksidan içeriğine sahip olan bitki, cilt problemlerinin oluşmasını engeller ve oluşan cilt problemlerinin iyileşmesine de katkı sağlar. Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin ise deve dikeni içerikli ürünleri cildine direkt olarak uygulamaması gerekir. İlk olarak cildinizin küçük bir bölgesinde deve dikeni yağını ya da farklı ürünlerini denemeniz önerilir. Cildinizin bu bitkiye alerji yapma riski vardır. Oluşabilecek alerjik reaksiyonlara bağlı olarak cildinizde kabarıklık, kızarıklık ve kaşıntı meydana gelebilir.
Deve diken bitkisi ve bu bitkiyi içeren ürünler hatta içecekler oldukça faydalıdır. Fakat bitki ya da bu bitkinin içerisinde yer aldığı familyadaki başka bir bitkiye alerjisi olan kişilerin, bu bitkinin kullanımından kaçınması gerekir. Aynı zamanda midesi aşırı hassas olan kişilere de bu bitkinin çayını tüketmemesi önerilir.
Kronik rahatsızlığı olan kişiler ve hamileler ise doktor onayı olmadan bu tarz bitkisel içerikleri tüketmemelidir. Düzenli olarak ilaç kullanılıyorsa da yine deve dikeni bitkisi tüketmeden öncesinde doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Şeker hastalarının da bu bitkiyi tüketirken dikkatli olmasında fayda vardır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.