Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩🏻‍⚕️ Parvovirüs (Beşinci Hastalık) Nedir? Parvovirüs B19 Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Parvovirüs beşinci hastalık nedir?

Parvovirus B19, çocuklarda sıkça görülen bulaşıcı bir virüstür. Genellikle okul çağı çocukları arasında yaygın olan virüs bulaşıcıdır ve 5 ile 15 yaş arası çocuklarda daha sık rastlanır. Parvovirus nedir sorusuna, yanaklarda belirgin  ile kendini gösteren enfeksiyondur, demek mümkündür. Bu durum “tokatlanmış yanak” görünümü olarak tanımlanır. Hastalık hafif ateş ve halsizlik gibi semptomlarla başlayarak yüz ve vücutta döküntü şeklinde devam eder. Sonbahar ve kış aylarında daha sık görülen  iyi bir seyir izler ve özel tedavi gerektirmez.

Parvovirüs Nedir?

Parvovirüs nedir sorusuna, DNA tabanlı bir enfeksiyon kaynağıdır, denilebilir. Parvovirüs nedir sorusuna çocuklarda görülen ve “” olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır, demek de mümkündür. Hastalık, enfekte olan kişinin yanağında tokat izi şeklinde belirgin kızarıklıklarla kendini gösterir. Bu nedenle halk arasında “tokatlanmış yanak sendromu” olarak da bilinir. İlk aşamada yüzde başlayan döküntüler ilerleyen zamanlarda vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bu bölgelerde pembemsi ve kaşıntılı kabarıklıklar şeklinde kendini gösterir.

Hastalık genel olarak düşük ateş ile seyreder. Parvovirüs nedir sorusuna çocuklarda geçirilen hafif geçen bir hastalık olduğu da söylenebilir. Güneşe maruz kalmak veya fiziksel etkinlikler döküntülerin şiddetini artırabilir. Çoğunlukla belirtiler bir hafta içinde azalırken bazı durumlarda birkaç haftaya kadar sürebilir.

.  

Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

Parvovirüs B19 enfeksiyonu beşinci hastalık olarak bilinir ve her yaş grubundan insanı etkileyebilir. Ancak 5 ile 15 yaş arası çocuklarda daha sık görülür. Hastalık hafif ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtilerle başlar. Bu belirtiler grip ve nezleye benzer. İlerleyen günlerde çocukların yanaklarında tokat izine benzeyen kızarıklıklar görülür. Bu kızarıklıklar kol ve bacak dahil olmak üzere diğer vücut bölgelerine yayılabilir. Döküntüler bazen kaşıntılı olabilir ancak bir hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Parvovirus B19, insanlar arasında öksürük veya hapşırık gibi solunum yolu damlacıkları vasıtasıyla bulaşan bir virüstür. Virüs bulaştıktan yaklaşık on gün sonra ateş ve genel bir  hissi ile belirtilerini göstermeye başlar. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte çocuklarda deride döküntü ve kızarıklık meydana gelir. Enfeksiyon, solunum damlacıklarının havada taşınması ile kolaylıkla yayılabilir. Bu nedenle kişisel hijyen ve hastalık döneminde izolasyon önem arz eder. Hastalığın belirtileri başladıktan sonra, enfekte olan kişinin okul gibi toplu alanlardan uzak durması tavsiye edilir.

Parvovirüs B19’un neden olduğu hastalıkta ateş her çocukta görülmez ve 38.5 dereceyi geçmez. Hastalık, yetişkinlerde eklemde ağrı ve şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Beşinci hastalık solunum yoluyla kolayca bulaşabilir. Enfekte çocuklar, belirtiler başlamadan önce bile hastalığı başkalarına taşıyabilir. Hastalığın geçirilmesi sonrasında kalıcı bir bağışıklık gelişir ve tekrar etme riski düşüktür. Hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle enfekte olan çocukların evde istirahat etmesi gerekir.

Parvovirüs Nedenleri Nelerdir?

Beşinci hastalık, parvovirüs B19 tarafından sebep olunan ve ilkokul çağındaki çocukları etkileyen bir enfeksiyondur. Virüs hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da bir yüzeye dokunmasıyla damlacık yoluyla çevreye bulaşır. Enfeksiyon kış ve bahar aylarında salgın halinde yaygınlaşır. Virüs, solunum yoluyla ve yakın mesafeli konuşmalar sırasında ya da fiziksel temasla kolaylıkla kişiden kişiye geçebilir. Viral hastalık, soğuk algınlığı veya grip ile benzer yayılma yoluna sahip olup kişiler arasındaki yakın temasla da bulaşabilir.

Parvovirüs Tanısı Nasıl Konulur?

Beşinci hastalık, daha çok çocuklarda görülen ve parvovirüs B19 virüsü ile ilişkilendirilen bir enfeksiyondur. Hastalığın teşhisi klinik semptom ve hastanın sağlık geçmişi ile belirlenir. Hastanın yanaklarında görülen ve tokat izine benzeyen kızarıklıklar tanıda önemli bir ipucu teşkil eder. Semptomlar dikkate alındığında hastalık diğer viral enfeksiyonlardan ayırt edilebilir. 

Hastalığın tanısında belirgin klinik bulguların yanı sıra, bazı durumlarda kan testi de yapılarak enfeksiyonun doğrulanması sağlanabilir. Komplikasyon riski taşıyan kişilerde veya geçmişte parvovirüs B19 enfeksiyonu geçirdiği düşünülenlerde kan örneklerinde  aranabilir. Hamilelerde ise virüsün fetüse etkisi açısından doktorlar farklı test ve  gibi yöntemlerle bebeğin durumunu değerlendirir.

Beşinci hastalığın tedavisi belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Özel bir antiviral ilaç bulunmadığı için tedavi semptomların yönetilmesine odaklanır. Ateş ve kaşıntı gibi belirtiler için ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca yeterli istirahat ve bol sıvı tüketimi de vücudun enfeksiyonla mücadelesine yardımcı olur. Beşinci hastalık iyi seyirli bir enfeksiyon olarak kabul edilmekte olup çoğu hasta için ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaz. Ancak,hamileler ve  zayıflamış kişilerde hastalığın seyri daha dikkatli izlenir.

Parvovirüs Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beşinci hastalık tedavi yöntemleri, hastanın yaşadığı semptomların şiddetine ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Beşinci hastalığın belirtileri arasında döküntüler ve ateş bulunur. Bu nedenle tedavi semptomları hafifletmeye yöneliktir. Hastalığın sebep olduğu kızarıklık ve kaşıntı durumunda doktor alerji ilacı reçete edebilir. Bu ilaçlar rahatsız edici döküntüleri ve kızarıklıkları hızla azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi diğer belirtiler için ağrı kesiciler önerilir. Beşinci hastalık viral bir enfeksiyon olduğu için  tedavisi etkili değildir. Tedavi, evde istirahat ve bol miktarda sıvı tüketimiyle desteklenir. Hasta döküntü tamamen kaybolana kadar evde kalmalı ve okul veya iş gibi kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır. Böylece enfeksiyonun diğer kişilere bulaşma riski azaltılmış olur.

Döküntülerin ve ateşin yönetimi için evde yapılabilecek bazı önlemler önem taşır. Eğer ateş 38.5 dereceyi aşarsa, altta yatan başka bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek için tekrar doktora gitmek gerekir. Bunun yanı sıra semptomlar birkaç gün içinde düzelmezse veya daha ciddi bir durum gelişirse de mutlaka doktora gidilmelidir. Hastalığın ilerlemesi durumunda bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve hamileler daha yakın tıbbi gözetim altında tutulmalıdır.

Köpeklerde Parvovirüs Nedir?

Köpek popülasyonu arasında yayılan parvovirüs, genç, aşısız ve yaşlı köpeklerde ölümcül olabilir. Virüs, hızla çoğalan hücrelere saldırarak sindirim sistemini ve kemik iliğini etkiler. Virüsün bulaşıcı olması ve çevrede uzun süre hayatta kalabilmesi virüsü daha da tehlikeli kılar. Parvovirüs, köpekler arasında dışkıyla veya tasma, insan eli ve kıyafet gibi araçlarla kolayca yayılabilir. Virüs köpeklerin tüy ve patisinde de yaşayabilir ve aylarca dış ortamda aktif kalabilir. Veteriner kliniklerinde parvoya karşı özel temizlik malzemeleri kullanılır.

Parvovirüs insana geçer mi sorusuna, köpeklerde görülen virüs türünün insanlara bulaşmadığı söylenebilir. Ancak köpek hastalandığında,virüsü diğer köpeklere bulaştırma riski yüksek olduğu için dikkatli olmak gerekir. Parvovirüs köpek tedavisi fiyatları ise tedavinin boyutuna göre farklılık gösterebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Parvovirüs B19 Nasıl Önlenir?

Parvovirüs B19 enfeksiyonundan korunmak için aşı mevcut olmasa da, bazı önlemler alarak risk azaltılabilir. Elleri düzenli olarak sabun ve suyla yıkamak, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Ayrıca enfekte olan kişilerle yakın temastan uzak durmak ve öksürürken veya hapşırırken ağzı kapatmak, virüsün başkalarına bulaşmasını engelleyebilir.

Beşinci Hastalık Geçirenlerin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir mi?

Beşinci hastalık teşhisi konan kişiler, sıcaklık ve güneş ışığının döküntülerini kötüleştirebileceği için serin ve gölgelik alanlarda vakit geçirmeye özen göstermelidir. Ayrıca sıcak banyo ve sauna gibi ısıya maruz kalmanın döküntünün şiddetini artırabileceği bilindiği için sıcaktan kaçınmak faydalı olacaktır. Soğuk suyla yapılan duş semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir ve hastalığın daha rahat atlatılmasını sağlayabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.