Kara lahana faydaları ile bilinen ve sıklıkla tüketile bir kış sebzesidir. Karalahananın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller genel sağlık sistemini desteklediği gibi aynı zamanda yüksek oranda sahip olması da sindirim sisteminin desteklenmesini sağlar.
Karalahana, turpgiller familyasının bir üyesidir. Koyu yeşil yapraklı bitkiler arasında yer alan karalahananın bilimsel adı ise ‘brassica oleracea’dır. Bu yeşil yapraklı bitki sonbahar ve kış aylarında yetişir. Genel olarak lahananın birden fazla türü vardır. Ancak en çok tüketimi gerçekleştirilen çeşitlerinin başında karalahana yer alır. Hem çiğ hem de haşlanmış şekilde tüketilebilen karalahananın besleyici özelliğinin yüksek olmasının yanı sıra insan vücudu için şifa deposu olması da bu bitkinin çok sık tüketilmesine neden olur.
Karalahananın içerisinde çok sayıda vitamin ve mineral yer alır. Genel vücut sağlığının korunması için insanların günlük olarak belli başlı vitamin ve mineraller ihtiyacı vardır. Bu vitamin ve mineraller vücutta doğal olarak üretilmez ve temin edildiğinde ise depolanmaz. Bu nedenle insanların günlük olarak bu vitamin ve mineralleri içeren besin ögelerini tüketmesi gerekir. Bu besinlerin az tüketilmesi vücut sisteminde bazı sorunların meydana gelmesin neden olacaktır. Aynı zamanda bu besin ögelerinin çok fazla tüketilmesi de yine sağlık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bunun önüne geçmek için kişilerin dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarına sahip olması gerekir. Doğal bir şifa kaynağı olan karalahananın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir;
Karalahana, ülkemizde en çok tüketilen yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alır. Sahip olduğu içeriği ile sağlık üzerinde olumlu etkileri olan bu sebze, düzenli olarak tüketildiğinde birçok hastalığın meydana gelme riskini de düşürür. Genel olarak kara lahana faydaları arasında şunlar yer alır;
Karalahana tüketimi farklı şekillerde tercih edilebilir. Bunlardan biri de karalahananın suyunun tüketilmesidir. Kara lahana suyunun faydaları arasında şunlar yer alır;
Kara lahana suyu hazırlamak için ilk olarak bir litre suyun kaynatılması gerekir. Ardından kaynayan suyun içerisinde sekiz ila on adet karalahana yaprağının atılması ve yedi ila sekiz dakika haşlanmasının beklenmesi gerekir. Hazırlanan karışımın süzüldükten sonra sabah ve akşam olacak şekilde günce iki kez tüketilmelidir. Tüketim aşamasında karalahana suyu soğuk ya da sıcak olarak tercih edilebilir. Ancak günce iki bardaktan fazla tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekir.
Karalahana, ülkemizde özellikle Karadeniz mutfağında tercih edilir. Hatta bu koyu yeşil yapraklı sebze, Karadeniz mutfağının temel besinlerinden biri olarak kabul edilir. Yöresel yemek yapımlarında sıklıkla tercih edilen karalahana tazeyken toplandığında zeytinyağlı dolma olarak sofralarda yerini alır. Bunun yanı sıra mısır unu ve barbunya ile çorbası hazırlanır.
Soğan ve et ile birlikte karalahana kavurması da Karadeniz mutfağında sıklıkla tercih edilir. Sıcak suyun içerisinde bekletilen karalahana yapraklarından salata ve pide hazırlanabilir. Bunların yanı sıra haşlandıktan sonra mikserden geçirilen karalahana püre haline getirilerek et yemeklerinin yanında servis edilebilir. Karalahana turşusu da beğenilen lezzetler arasında yer alır.
Karalahana farklı birçok şekilde hazırlanarak tüketilebilme özelliğine sahiptir. Bunlardan biri de karalahana turşusudur. Türk mutfağında ayrı bir yere sahip olan turşu çeşitleri, farklı yemeklerin yanında tercih edilerek tüketilir. Karalahana turşusu da sofralarda en çok tercih edilen turşu türleri arasında yer alır. Karalahananın kendisi kadar faydalı olan karalahana turşusu faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Kara lahana faydaları olduğu gibi bazı yan etkileri de bulunur. Öncelikle diğer tüm besin ögelerinde olduğu gibi karalahananın da fazla tüketilmesinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunun bilinmesi gerekir. Aynı zamanda karalahananın bilinen zararları arasında şunlar yer alır;
Hamilelik döneminde kadınların tüketeceği besinlere normalden daha fazla dikkat etmesi gerekir. Nitekim bu dönemde tüketilen besinler hem annenin hem bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynın zamanda bebeğinin sağlıklı gelişimine engel olarak, bebeğin dünyaya gelmesinin dahi önüne geçebilir. Bu nedenle gebelik sürecinde doktorların önerdiği besin listesinin dışına çıkılmamasında fayda olacaktır.
Karalahana tüketimi ise genel olarak hamilelik döneminde önerilmemektedir. Bunun nedeni ise hamilelik döneminde ya da emzirme döneminde tüketilen karalahananın, bebeklerde bağırsak iltihaplanmalarına neden olabilme potansiyelinin olmasıdır.
Karalahana genel sağlık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olsa da özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar için oldukça tehlikeli olabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullananların karalahana içeren herhangi bir besin tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekir.
Tiroid hastalarının da karalahana tüketiminden uzak durması ya da belirli dozlarda tüketmesi gerekir. Nitekim karalahana tüketmek, tiroid hormonun salgılanmasını etkiler. Bu da halihazırda hastası olan kişilerin atak geçirmesine ve istenmeyen sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebebiyet verir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.