Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Boksör Kırığı Nedir? Boksör Kırığı Ameliyatı ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Boksör Kırığı Nedir? Boksör Kırığı Ameliyatı ve Tedavisi


Boksör kırığı, hastaların sıklıkla yaşadığı ortopedik problemlerden biridir. Adına boksör kırığı denilmesine karşın profesyonel boks oyuncularından çok, elini sert zemine yumruk pozisyonunda vuran ya da çarpan kişilerde daha sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. 

Boksör kırığı, hastalığın oluşumuna ve duruma bağlı olarak hem ameliyatla hem de ameliyatsız tedavi edilebilir. Kırığın ağırlık derecesine göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Hastanın günlük aktivitelerini yapmasını zorlaştıracak, kısıtlılığa yol açması nedeniyle ciddi bir ortopedik hastalıktır. Hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebildiği için hemen tedavi edilmesi büyük önem taşır. Boksör kırığı teşhisi uzman doktor tarafından muayene edilerek yapılır. Boksör kırığı hastalığına  bölümü bakar. Boksör kırığı tedavi yöntemi, meydana gelen kırığın yerine ve ciddiyetine bağlı olarak her hastada farklılık gösterebilir.    


Boksör Kırığı Nedir?

Boksör Kırığı Nedir

Boksör kırığı, ismi verilmiş olmasına rağmen bu rahatsızlık boksörlere özgü bir hastalık değildir. Daha çok elini yumruk pozisyonundayken sert zemine çarpma ya da vurma sonucu oluşan bir kırık çeşididir. Elimiz doğası gereği kemikli bir yapıdır. Metakarp kemiği adı verilen beşinci kemiğin küçük parmağımıza yakın olan kısmında genellikle yumruk atma sonrası kırılmasına boksör kırığı denilir. Ayrıca sert bir düşme sonucunda ele alınan darbeler, elin baskı görmesi ya da bazı fiziksel  oluşan darbeler de boksör kırığına yol açabilir. 

Genellikle sağlıklı kişilerde rastlanılan bu kırıklar, kemiği hassaslaştıran bazı özel durumlarda daha sıklıkla meydana gelebilir. Hastada ciddi rahatsızlıklara ve sağlık problemlerine yol açabilir. Hastanın hareket kabiliyetini yaşam kalitesini düşürecek ölçüde kısıtlayabilir. Hasta açısından ağrılı, sancılı bir süreç olduğu için bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Boksör kırığı derecesi, kırığın meydana geliş şekline bağlı olarak her durumda ve hastada farklılık gösterebilir. Doktorunuzdan boksör kırığı dereceniz hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 


Boksör Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Boksör kırığı, tarak kemiği olarak da bilinen metakarp kemiğinin alt kısmında oluşan kırığın ağırlık derecesine bağlı olarak farklı belirtilere yol açabilir. Boksör kırığı belirtileri arasında en yaygın olarak görülenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kırığın oluştuğu yerde şiddetli ağrı
  • Kırığın oluştuğu yerde meydana gelen şekil bozukluğu, deformasyon
  • Kırığın oluştuğu yerde belirgin şekilde şişme 
  • Kırığın oluştuğu yerde, küçük parmağın hareket edememesi 
  • Kırığın oluştuğu zemin cam yüzey gibiyse bölgede kesik, damar ve sinir yaralanması görülebilir  
  • Küçük parmakta uyuşma, karıncalanma meydana gelebilir 
  • Kırığın oluştuğu elin renginde morluk görülebilir 

Boksör kırığı, alanında uzman doktor tarafından teşhis konulan bir hastalık türüdür. Hastalık tanısı konulduktan sonra hasta kırık derecesine göre uygun bir yöntemle tedavi edilebilir. 


Boksör Kırığı Nedenleri Nelerdir?

Boksör kırığı, elin tarak kemiklerinin, küçük parmağın kıvrımında meydana gelen bir çeşit kırıktır. Çoğunlukla sert bir cisme yumruk vurma esnasında oluşan darbe sonucu bu kemikte kırık görülebilir. Ayrıca, çok sert düşme sonrasında ele alınan darbeler, elin sert bir yüzeyde sıkışması ya da bazı fiziksel sporlarda aşırı yüklenme sonucu oluşabilen darbeler boksör kırığına neden olabilir. 

Boksör kırığı yaşanmasını önlemek için alınabilecek tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Boks yaparken eldiven giyebilirsiniz
  • Ağır sporlar yaparken parmaklarınıza koruma bandajları sararak güvenliğinizi sağlayabilirsiniz 
  • Ani ve sert düşüşlerde tüm vücut ağırlığınızı ellerinize vermekten kaçınabilirsiniz
  • Ellerinizi sert darbelerden koruyacak önlemler alabilirsiniz

Boksör kırığı, meydana gelen kırığın derecesine bağlı olarak komplikasyonları da farklılık gösterebilir. Ancak genel itibariyle kemik kırıkları şiddetli ağrı, sancı ve hareket kısıtlılığına yol açan sıkıntılı bir süreçtir. İyileşmeniz zaman alabilir. Hafif kırıklar alçıya alınarak tedavi edilebilir. Daha ağır kırık derecelerinin tedavisi için ameliyat gerekebilir. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 


Boksör Kırığı Ameliyatı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boksör Kırığı Ameliyatı ve Tedavisi Nasıl Yapılır

, kırığın derecesine bağlı olarak uygulanabilen bir cerrahi tedavi yöntemidir. Alanında uzman doktor, hastanın elinde meydana gelen boksör kırığını muayene eder, röntgen sonuçlarına göre kırığın derecesini belirler. Boksör kırığı ameliyatı kararı verilirken, boksör kırığının açık olup olmadığı değerlendirilir. Kemiklerdeki hasar miktarının büyüklüğü ölçülür. Kemikte birden fazla kırık varsa buna göre bir ameliyat planı hazırlanır. Burada hastanın mesleği de göz önünde bulundurulur. Eğer hastanın uzmanlık alanı parmaklarını kullanmasını gerektiren bir işi kapsıyorsa, parmakta oluşabilecek deformasyona göre ameliyat yapılması gerekebilir.

Boksör kırığı ameliyatı kapalı ve açık şekilde yapılabilir. Kapalı boksör kırığı ameliyatının nasıl yapıldığını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Kapalı boksör kırığı ameliyatında hastanın elinde kesi açılmadan, özel teller yardımıyla kırık parçaları düzeltilir ve sabitlenir.
  • İşlem lokal anestezi altında cerrahi aletlerin yardımıyla gerçekleştirilir.
  • Kesilmeden uygulanan bir cerrahi operasyon olduğu için iyileşme süreci açık ameliyattan daha hızlıdır.

Kapalı boksör kırığı ameliyatı her hasta için uygun olmayabilir. Kırık parçalarının yeterli şekilde düzeltilemediği ileri derecedeki kırık durumları için kapalı boksör kırığı ameliyatı uygun olmayabilir. Doktorunuza danışarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Açık boksör kırığı ameliyatının nasıl yapıldığını şu şekilde sıralayabiliriz:  

  • Hasta ameliyat için hazırlanır
  • Açık boksör kırığı ameliyatında hastaya genel  uygulanır
  • Hastanın elinde kırığın oluştuğu bölge kesilerek kemik görülür ve uç uca getirilir
  • Ameliyat sırasında plak ve vidalar veya özel teller ile kırığın meydana geldiği yer sabitlenebilir
  • Ameliyat işlemi bittikten sonra kesik dikilir 
  • Ameliyat sonlandırılır

Açık boksör kırığı ameliyatı daha karmaşık bir cerrahi yöntemdir ve iyileşme süreci kapalı boksör ameliyatına göre daha uzundur. Boksör kırığının çok parçalı ya da eklem yerinde meydana geldiği ileri derecedeki boksör kırığı durumlarında tercih edilen bir ameliyat türüdür.

Boksör kırığı derecesi az olan hastalarda ameliyat olmadan  ile tedavi edilebilir. Boksör kırığı ateli, kırığın tedavisinde uygulanan yöntemlerden biridir. Eğer kırığın pozisyonunda cerrahi müdahale ile düzeltme gerekmezse, kırık mevcut pozisyonunda boksör kırığı ateli ile sabitlenebilir. 

Boksör kırığı ateli süreci hastadan hastaya farklılık gösterebilir Genel sağlık durumu ve kırığın şekli gibi faktörler de bu sürenin değişmesine yol açabilir. Ayrıca ameliyat sonrasında da hasta iyileşme sürecinde boksör kırığı ateli kullanabilir. Boksör kırığı alçı çıktıktan sonra el ve parmaklarda bir miktar hareket kısıtlılığı oluşabilir. İlk günlerde hareket etmek hasta açısından ağrılı bir süreç yaratabilir. Ancak bu süreç evde uygulanan  ile yönetilerek komplikasyonlar kontrol altına alınabilir. Hastanın ihtiyaçlarına göre gerekirse  uygulanabilir. Alçı çıkarıldıktan sonra, yaklaşık 2-4 hafta içinde normal hareket aralıklarına geri dönüş mümkün olabilir.  

Boksör Kırığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Boksör kırığı ne kadar alçıda kalmalı?

Boksör kırığının şekline, derecesine, kırığın çok parçalı olup olmadığına bağlı olarak alçıda kalma süresi her hasta için farklılık gösterebilir. Ayrıca hastanın genel sağlık durumu, yaş faktörü de alçı süresini etkileyebilen unsurlar arasında yer alır. Ameliyat sonrası boksör kırığı ateli uygulanan hastalarda tedaviye bağlı olarak, ortalama olarak 3-4 hafta boyunca alçıda kalmak gerekebilir.  

Boksör kırığı sonrası elim eski sağlığına kavuşabilir mi?

Boksör kırığınız ameliyat ile tedavi edildiyse ameliyat sonrası genellikle daha düzgün bir şekilde iyileşme görülebilir. Eğer yalnızca alçı ile tedavi gördüyseniz bu hastalarda kırığın düzeltilmesinden sonra bir miktar görünümde bozukluklar oluşabilir Ancak bu genellikle estetik sorunlarla sınırlıdır. Elin işlevselliğini etkileyecek ciddi boyutlarda bir sağlık sorunu yaşanmaz. Düşük dereceli boksör kırığı tedavisinde  müdahaleye gerek kalmadan, işlevselliğin eski haline oldukça yakın bir şekilde geri dönmesi kolaylıkla gözlenebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.