Koroner arter hastalığı kalbin çalışmasını ve kan akışını etkileyen bir kalp hastalığıdır. Genetik faktörler, kronik hastalıklar, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklar oluşumuna neden olur. Hastalığı tetikleyen faktörler en çok yaşam tarzı ile ilişki olanlardır. Bu nedenle doktor koroner arter hastalığı açısından risk altında olduğunuzu tespit etmesi halinde ilk olarak yaşam tarzı değişiklerini önerir. Bununla beraber koroner arter hastalığı kimi zaman kalp krizi geçirene kadar anlaşılmayabilir. Bu nedenle ilk müdahale kimi zaman cerrahi müdahale olabilir. Ameliyat sonrası kalp sağlığını iyileştirmek için yaşam tarzı değişikliklerine ve ilaç tedavisine başvurulabilir. Kalp hastalığı açısından risk altında olup olmadığınızı öğrenmek için düzenli kontrollerinizi ihmal etmemek büyük önem taşır.
Koroner arter hastalığı oksijen açısından zengin kanı kalbe taşıyan atardamarların yapısında bozulma ile karakterize bir kalp hastalığı türüdür. Koroner kalp hastalığı veya iskemik kalp hastalığı olarak da adlandırılır. Daralma arter duvarında plak oluşumudur. Tıkanma ise daralan arterlerde kan akışısının yavaş olmasına karşı bir kan pıhtısı buna yol açar. Koroner arter hastalığının iki temel türü vardır. Bunlar;
Koroner arter hastalığı belirtileri arterin daralması ile daha belirgin olarak ortaya çıkar. Çünkü damar daraldıkça kalp oksijenden zengin kanı vücuda sağlamak için daha fazla pompalar. Koroner arter hastalığında meydana gelen belirtiler şunlardır:
Koroner arter hastalığının en belirgin nedeni kalbe giden atardamarda daralma ve tıkanmadır. Ancak arterde daralmaya yol açan plak oluşumunun en büyük nedeni kolesteroldür. Kolesterol ve diğer maddelerin birleşmesiyle plak oluşur ve damar daralır. Eğer daralan arterde kan pıhtısı meydana gelirse damar tıkanır. Koroner arter hastalığının tıkanma ve daralmaya neden olan faktörlerin başında ise beslenme ve egzersiz alışkanlıkları ileri gelir. Koroner arter hastalığına neden olan faktörler şunlardır:
Koroner arter hastalığı teşhisi fizik muayene, tıbbi geçmiş ve bazı testlere başvurularak yapılır. Koroner arter hastalığı çoğu zaman sessiz bir şekilde ilerleyebilir. Bu nedenle çok ciddi bir sağlık problemi yaşamadıkça koroner arter hastalığı anlaşılmayabilir. Bu nedenle koroner arter hastalığı bakımından düzenli kontrol yapılmalıdır. Koroner kalp hastalığından başvurulan testler şunlardır:
Koroner arter hastalığı tedavisi hastalığın semptomlarına ve ciddiyetine göre şekillenir. Tedavi seçenekleri; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve ameliyat mevcuttur. Doktor bu tedavi seçeneklerini hastalığa bağlı olarak birlikte uygulayabilir.
Bireyin fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıkları koroner arter hastalığı gelişimini büyük oranda etkiler. Eğer koroner arter hastalığı bakımından risk altındaysanız doktor diyet ve egzer programları hakkında sizi bilgilendirir. Bu sayede hastalığın daha ciddi boyutlara ulaşılması engellenir. Koroner arter hastalığı önlemeye yönelik yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
Yaşam tarzında değişiklikler yapmak için psikolog ve diyetisyenden yardım alınabilir. Diyetisyen yardımıyla kendinize uygun beslenme planını hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Psikolog ise hayatınızdaki aşırı stresi yönetmek için stresle başa çıkma yöntemlerini hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.
İlaç tedavisi belirtilerin iyileştirilmesinde ve koroner arter hastalığı gelişimine katkı sağlayacak risk faktörlerin yönetilmesinde kullanılır. Özellikle hipertansiyon, hiperlipidemi, hipertrigliseridemi ve diyabette ilaçlar kullanılarak koroner arter hastalık gelişimi önlemek amaçlanır. Bununla beraber koroner arter hastalığı tanısı alındıktan sonra bazı belirtilerin hastayı daha az etkilemesi sağlanması için ilaçlara başvurulabilir. Örneğin göğüs ağrısını azaltmak amacıyla veya damar tıkanıklığına neden olan kan pıhtısını önlemeye yönelik ilaçlar hastaya reçete edilebilir.
Koroner arter hastalığı daha ciddi boyutlarda meydana gelirse cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Koroner arter hastalığından uygulanabilecek cerrahi müdahaleler şunlardır:
Koroner arter hastalığı yaşam süresi ile ters ilişkilidir. Yani koroner arter hastalığı özellikle kalp krizi gelişme olasılığını artırdığından hastaların sağlıklı yaşam süresini kısaltabilir. Tedavi planının hastalığı yönetimine bağlı ciddi komplikasyonların oluşumunu engellenir. Daha kaliteli bir yaşam sürülmesi sağlanabilir.
Ateroskleroz atardamar duvarlarında kolesterol ve yağ birikimi sonucunda plak birikimini ifade eder. Ateroskleroz zamanla damar çapında daralmaya yol açar ve kalbe daha az oksijenden zengin kan gelmesine yol açar. Bazı durumlarda biriken plak aniden parçalanıp daralan kan damarını tıkayan kan pıhtısına yol açabilir. Bu nedenle ateroskleroz koroner arter hastalığının oluşumuna zemin hazırlayan bir risk faktörüdür.
Sigara içmek kalp sağlığını olumsuz etkiler ve kalp krizi gelişme riskini artırır. Sigara damar daralmasını neden olmasının yanında plak oluşumuna neden olur. Bu nedenle sigara ateroskleroz oluşumuna neden olarak koroner arter hastalığının gelişimini tetikler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.