Leblebinin faydaları arasında özellikle kalp hastalıklarını önlemesi önemli bir yere sahiptir. Sevilerek tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden biri olan leblebi, gün içerisinde de sıklıkla tercih edilen sağlıklı atıştırmalık arasında yer alır. Birçok kişinin severek tükettiği bu besin ögesi, diyet listelerinin de vazgeçilmez tatları arasında yer alır.
Leblebi, nohutun kavrularak doğal çerez haline gelmiş versiyonudur. Nohutun günlerce uğraş neticesinde terbiye edilmesi ve özel fırınlarda kavrulması ile elde edilen leblebi, ortalama olarak yeni bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Leblebinin kökeninin, Ortadoğu olabileceği düşünülmektedir.
Ülkemizde ise Denizli’nin Tavas ilçesinin Kızılca mahallesinde geleneksel usullere uygun olarak yaklaşık beş yüz yıldır leblebi üretimi yapılmaktadır. Serinhisar ilçesinde 1980’li yıllardan beri üretimi yapılan leblebi, modern makinelerin gelişmesi ile artık fabrikalarda leblebi üretimine geçmiştir. Türkiye’nin önemli leblebi üretim merkezi olarak bilinen Serinhisar, geleneksel sarı ve beyaz leblebinin yanı sıra baharatlı ve şekerli gibi otuza çeşit leblebi üretimi gerçekleştirmektedir.
Kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan leblebi, genel olarak diyet programlarında da yer alır. Farklı içecekler ile tüketilen bu lezzetli atıştırmalık, gün içerisinde açlığın bastırılması için de rahatlıkla tercih edilmektedir. İnsan sağlığı için oldukça yararlı olan leblebinin içerisinde yer alan vitaminler şu şekilde sıralanabilir;
Nohuttan elde edilen leblebi, zengin içeriği ile sinir sistemini destekleyen vitaminlere sahiptir. Düzenli olarak leblebi tüketilmesi, genel sağlık sistemi üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir.
Kas, iskelet, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve gibi genel sağlığa dahil olan vücut yapısının düzenli ve doğru bir şekilde çalışabilmesi için günlük olarak belli başlı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bu vitamin ve mineraller, vücutta doğal olarak üretilmediği için günlük olarak tüketilen besinlerden temin edilmelidir. Bunun için de tercih edilecek olan besinlerin içeriğinin bilinmesi ve ona göre tüketilmesi oldukça önemlidir. Leblebinin içerisinde yer alan besin öğeleri ise şu şekilde sıralanabilir;
Bunların yanı sıra leblebinin içerisinde yer alan mineraller ise şu şekilde sıralanabilir;
Oldukça fazla çeşide sahip olan leblebinin en çok bilinenleri ise sarı ve beyazdır. Bunların yanı sıra çıtır leblebi, soslu leblebi ve şekerli leblebi de bilinen atıştırmalık türleri arasında yer alır. Beyaz ve sarı leblebi arasında vitamin ve mineral bakımından herhangi bir fark yoktur. Ancak nohutun geçirdiği işlemler ve kavrulma süreleri farklı olduğu için beyaz ve sarı leblebi arasında lif miktarı bakımından fark meydana gelir. Beyaz leblebi, sarı leblebiye göre daha liflidir. Bu nedenle özellikle sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşayan kişilerin, beyaz leblebiyi tercih etmesi tavsiye edilir. Boyut olarak bakıldığında ise beyaz leblebi, sarı leblebiye göre biraz daha küçük bir yapıya sahiptir.
Beyaz, sarı, şekerli ve çıtır leblebinin yanı sıra en çok üretimi yapılan leblebiler arasında; çikolatalı leblebi, susamlı leblebi, acı biberli leblebi ve gevrek leblebi yer alır.
Leblebinin faydaları arasında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alır. Öte yandan hem yemek açısından hem de sağlık açısından oldukça faydalı bir kuruyemiş türü olarak karşımıza çıkar. Leblebinin faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
Genel olarak bakıldığında leblebi, insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ülkemizde en çok bilinen ve tüketilen leblebi çeşitlerinden biri olan beyaz leblebinin faydaları, genel leblebi faydaları ile benzer özelliklere sahiptir. En çok merak edilen konulardan biri olması nedeni ile beyaz leblebinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Birçok kişi beyaz leblebiyi tüketmeyi tercih ederken birçok kişi ise sadece sarı leblebi tüketimini tercih ediyor. Aynı besin ögesinden yapılmış olsalar da iki leblebi çeşidinin tadı tamamen birbirinden farklıdır. Bu da damak tadına göre kişilerin farklı türleri tercih etmesini beraberinde getirir. Sarı leblebinin faydaları arasında ise şunlar yer alır;
Leblebinin faydaları kadar fazla tüketimde ı da ortaya çıkabilir. Çok fazla miktarda leblebi tüketilmesi, sindirim sistemi üzerinde bazı sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sorunu yaşayan kişilerin dikkatli bir şekilde leblebi tüketmesi gerekir.
Özellikle sarı leblebinin düzenli olarak tüketilmesi kişilerde meydana gelen sıcak basması ve ruh halinde meydana gelen ani değişiklikleri dengeler. Vücudun salgıladığı hormonunu taklit eden fitoöstrojenler içeren leblebi, meme kanserine karşı bu özelliği ile koruma sağlar. Özellikle aile geçmişinde meme kanseri olan kişilerin düzenli ve kontrollü bir şekilde sarı leblebi tüketmesi önerilir.
Sarı leblebi kilo verme sürecine destek olan bir besin öğesidir. Ancak tek başına bu besin ögesinin kilo verdirme gibi bir özelliği yoktur. Bunun için kişilerin düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmesi aynı zamanda düzenli olarak egzersiz yapması da gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.