Kasık fıtığında, karın duvarında delik oluşumu nedeni ile organlar delikten cilde doğru hareket eder ve yer değiştirir.
Karın duvarında oluşan bu kasık fıtığının tek çözümü ise kasık fıtığı ameliyatıdır. Kapalı kasık fıtığı ameliyatı karın duvarından açılan bölgeden çubuk şeklindeki kameralar yardımı ile yapılır.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatının diğer adı ameliyattır. (Laparoskopik) kapalı kasık fıtığı ameliyatında hasta genel ile uyutulur.
Teknolojinin gelişmesiyle ameliyat kameralar ile yapılmaktadır. Kameralı çubuklar yardımıyla hastanın karnındaki iç katmana yama koyulur.
Hasta kapalı kasık ameliyatı sonrası kısa zamanda ayağa kalkar ve günlük yaşantısına döner. Yenidoğan de dahil olmak üzere her yaş grubuna yapılan bir ameliyattır.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı nedir sorusu kısaca, karın içinde oluşan fıtık bölgesinin için boşaltılması ve sentetik yama yapıştırılarak tedavi edilmesi, olarak yanıtlanabilir.
Acısız bir şekilde dokular arasında hareket eden kamera yardımı ile gerçekleşen ameliyatta kamera karın bölgesinde birkaç delik açılarak yerleştirilir.
Fıtığın onarımını sağlayacak yama, hassas bir şekilde fıtığın olduğu yere yerleştirilir.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı önerilen kişi ve durumları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı riskli mi sorusu için genel olarak kısa ve kolay yapılabilen bir cerrahi operasyon denilebilir. Ancak tüm ameliyatlar gibi riskleri mevcuttur.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır, sorusu için laparoskopik cerrahi işlemi işaret eder. Ameliyat öncesi hasta ameliyata hazırlanır.
Hastaya bir hafta süreyle antibiyotik tedavi uygulanır. Ardından hasta ameliyathaneye alınır ve anestezi ile uyutulur.
Hastanın karın bölgesine kesi açılarak karın iç bölgesi CO2 gazıyla şişirilir. Laparoskop ince çubuk yardımıyla doktorun karın içini rahatça görmesi sağlanır.
Karın boşluğunda farklı bölgelere iki kesi daha açılarak troker kateterler yardımıyla kapalı fıtık ameliyatı gerçekleştirilir. Ameliyatla fıtık alındıktan sonra yama yapılarak ameliyat tamamlanır.
Karın boşluğundaki gaz boşaltılarak kesilen yerler dikilir ve ameliyat gerçekleştirilmiş olur.
Kapalı kasık fıtığının bazı avantajları bulunmaktadır. Bu avantajları şu şekilde sıralanabilir.
Kapalı kasık ameliyatı özellikle kadınlarda en çok tercih edilen yöntemdir.
Hasta, kapalı kasık fıtığı ameliyatı yapılmadan önce anestezi verilerek uyutulur.
Anestezi uygulanan hastanın karın alt bölgesine kesi atılır. Ardından karın boşluğu gazla şişirilir ve doktora görüş alanı oluşturulur.
Kesilen alandan çubuk kameralar fıtığın bulunduğu bölgeye gönderilir. Fıtık ekrana yansıtılarak ameliyat kolayca yapılır.
Cerrah kameralar eşliğinde çubuk troker kullanarak ameliyatı gerçekleştirmektedir.
Özellikle sporcu erkeklerde kapalı kasık fıtığı çok daha yaygın olarak görülmektedir.
Dolayısıyla, sporcuların kasık fıtığı ameliyatı sonrası daha dikkatli davranması gerekir.
Ameliyat öncesi erkek hastanın bütün kontrolleri yapılır ve hasta ameliyata hazırlanır. Daha sonra hastanın karın boşluğuna üç adet delik açılır.
Açılan deliklerden çubuk kameralar yerleştirilir. Karın boşluğu gazla şişirildikten sonra görüş alanı netleştirilir.
Yırtılan fıtık kesesi alınır ve yerine yama yapılır. Karın duvarına yapılan yama fıtığın yeniden oluşmasını engeller.
Erkeklerde kapalı kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı olarak ortalama 1-2 saat işaret edilebilir.
Kasık fıtığı ameliyatında oluşabilecek olası muhtemel sorunlar ameliyat süresini duruma göre kısaltabilir ya da uzatabilir.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatını yapmak için doktor hastaya en fazla üç kesi atar. Açılan bu kesilerin içine troker çubukla girilerek ameliyatı gerçekleştirmektedir.
Yaşlılarda kapalı kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır sorusu genel olarak diğer yetişkinlerden farklı değildir.
Ancak hastaların ileri yaş olması, farklı ı da beraberinde getirebilir. Bu özel durumları göz önüne alınarak ameliyat titizlikle yürütülür.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı riskli mi sorusu için, özellikle yaşlı hastalar için risk oluşturabilir diyebiliriz.
Yaşlılarda kasık fıtığının boğulması ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür kasık fıtıklarının boğulması ölümle sonuçlanabilmektedir.
Kasık fıtığı boğulmasının oldukça tehlikeli olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca, yaşlıların ek problemleri ameliyat riskini artıracağı için ameliyat esnasında çok titiz davranılmalıdır.
Günümüz teknolojilerinin ilerlemesi bu tür risklerin minimum düzeyde olmasını sağlar. Bu sayede, yaşlılarda kapalı fıtık ameliyatı başarıyla sonuçlanmaktadır.
Genel olarak kapalı kasık fıtığı ameliyat riskleri iki grupta incelenebilir.
Fakat, bu riskler kullanılan son teknoloji aletleriyle minimum düzeye indirilmektedir.
Kapalı kasık fıtığı ameliyat esnasında oluşabilecek bazı riskler arasında şunları sıralamak mümkündür.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı sonrası oluşabilecek riskleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı sonrası doktorun verdiği tavsiyeleri yerine getirilmelidir. Daha hızlı bir iyileşme süreci için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Eğer kasık fıtığı her iki tarafta da varsa ameliyat süresi uzayabilir. Kapalı kasık fıtığı ameliyatı kapalı olduğu zaman hastada kısa sürede iyileşme görülür.
Hasta ameliyat olduğu gün ayağa kalkabilir. Doktorun verdiklerine uyduğu takdirde ertesi gün taburcu edilir.
Ameliyat sonrası tam iyileşmek için birkaç hafta gerekir. Yaklaşık bir ay içinde hasta eski sağlığına kavuşur.
Kapalı kasık fıtığı ameliyatı, karın fıtığının cerrahi operasyonla alınması için yapılan işlemdir. Kapalı kasık fıtığı ameliyatı sonrası kalmaz. Çünkü, kapalı kasık fıtığı ameliyatında yalnızca üç kesik atılır. Atılan bu kesiklerin dikişin ameliyat sonrası alınmasına gerek yoktur. Dolayısıyla, kapalı kasık fıtığı ameliyatında en minimum derecede ameliyat izi kalmaktadır. Estetik bakımından çirkin bir görüntü oluşturmayacağı için güvenle tavsiye edilir.
Genel olarak hekime ve ameliyathane şartlarına göre bu süre değişse de kapalı kasık fıtığı ameliyatının ortalama 1- 2 saat sürdüğü söylenebilir. Ameliyat sonrası hasta yoğun bakımdan normal servis odasına alınır. Daha sonra ameliyat sonrası hastada kısa zamanda iyileşme gözlenir ve evine döner.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.