Ameliyat olmak birçok kişiyi korkutan bir durumdur. Çoğu kişi önemli sağlık sorunlarını sırf ameliyat korkusu yüzünden görmezden gelir. Sağlık sorunu yaşayan kişiler ameliyat olma ihtimalini göz önünde bulundurarak hastaneye gitmekten dahi çekinebilir.
Bunun temel nedeni aslında ameliyat sonrası ölüm korkusudur. Birçok kişide görülen bu problem, hastalarda psikolojik bazı sorunların ortaya çıkmasına dahi neden olabilir. Aynı zamanda ameliyat olması gereken hastalar da ameliyatı reddederek canlarını tehlikeye atabilir.
Ameliyat korkusu hayatınızı riske atmanıza dahi neden olabilen ciddi bir . Bu nedenle ameliyat korkusu nasıl yenilir sorusuna yanıt bulmak gerekir. Ameliyat korkusu ve bu sorunu yenebilmek için atılması gereken ilk adım psikolojik destek almaktır.
Ameliyat korkusu nasıl yenilir sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Bazı kişiler yaşamış oldukları travmalara bağlı olarak bu korkuya sahip olabilir. Özellikle yakınlarını ameliyatta kaybeden kişiler vardır. Bu gibi kötü durumlar kişilerde bu tarz korkular oluşmasına neden olur.
Kişilerin hastalığının ciddiyetine bağlı olarak ameliyata girmeleri zorunlu olabilir. Bunun için de ameliyat korkusunun yenilmesi gerekir. Ameliyat korkunuz varsa ve bu korkuyu yenmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey alanında uzman psikologlardan yardım almak olmalıdır. Psikolog yardımı ile bu sorunun geçmemesi halinde ise farklı tedavi yöntemlerini denemek mümkündür.
Ameliyat korkusu genellikle ile benzerlik gösteren bir durumdur. Ameliyat korkusuna sahip olan birçok kişi aslında ameliyattan çıkamamaktan ve ölmekten korkuyor. Bu durum aslında ameliyat sonrası ölüm korkusu olarak da bilinir. Bu korkuya sahip olan kişiler sadece ameliyatlardan korkmaz. Bu kişilerde genellikle gibi psikolojik problemlerin görülmesi de muhtemeldir.
Kişiler herhangi bir olay karşısında ölmekten korkar. Bu durum trafikte dahi kendini gösterir. Trafikte herhangi bir problem olmasa dahi kaza olma ihtimali düşünülür. Olası bir trafik kazasında bu kişiler öleceklerine inanır.
Bu nedenle de ameliyata girmekten korktukları gibi trafiğe çıkmaktan da korkarlar. Ölüm korkusu olarak adlandırabileceğimiz ameliyat korkusu, kişilerin yaşama isteği ile de alakalıdır. Bu kişiler bu hayattan gitmekten, sevdiklerinin üzülmesinden ve öldükten sonra olacaklarını düşündüğü ihtimallerden korkar.
Ameliyat korkusunun temel nedenlerinden birisi kişilerin sevdiklerini ve yakınlarını kaybetmiş olması ile bağlantılıdır. Özellikle bir hastalığa ya da ameliyata bağlı olarak hayatını kaybeden tanıdıkları olması halinde bilinç altlarında ameliyatın ölüm getirdiği düşüncesi yerleşir.
Genellikle çocukluk dönemlerinde böyle bir duruma şahit olmuş kişiler nedenini hatırlamasa dahi ameliyata girmekten korkar hale gelir. Burun ameliyatı korkusu gibi birçok ameliyattan korkma hissi başlar. Ölüm korkusu haricinde ise bazı kişilerde anestezi korkusu olduğu da bilinir. Burun ameliyatı korkusundan örnek vermek gerekirse bazı kişiler estetik ya da sağlık amaçlı dahi olsa ameliyata girmek istemez.
Burun ameliyatı anestezi korkusu genel olarak ameliyat korkusundan ayrılır. Bu aşamada kişiler anestezi etkisi altındayken söyleyecekleri şeylerin duyulmasından çekinir. Anestezi etkisinde olan kişiler bazı sırlarını dahi anlatabilir. Özellikle refakatçi olan kişilerin duymasını istemedikleri bazı konular varsa anestezi etkisi daha da korkutucu olabilir.
Ameliyat korkusu birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Burun ameliyatı korkusunda da olduğu gibi bu durum anestezi etkisi ile alakalı olabilir. Aynı zamanda kişilerin ölüm korkusu da ameliyat olma korkusunu tetikleyen unsurlar arasında yer alır.
Ameliyat korkusunun bazı nedenleri şu şekildedir:
Ameliyat korkusu belirtilerinin en başında kişinin herhangi bir sağlık sorunu olmasına rağmen hastaneye gitmekten kaçınması yer alır. Aynı zamanda bu kişiler anestezi almaktan da çekinirler.
Burun ameliyatı anestezi korkusunda olduğu gibi birçok ameliyat türünde de kişiler anestezi uygulamasından korkar. Bu da ameliyat korkusunun bir parçası olarak kabul edilir. Bunun haricinde ise kişilerin psikolojik durumuna, stres seviyesine ve hastalığına bağlı olarak farklı belirtilerin ortaya çıkma ihtimalide bulunur. Ameliyat korkusu olan kişiler genellikle hastanelere gitmekten de pek hoşlanmaz.
Ameliyat korkusunun geçebilmesi için ilk olarak kişilerin kontrol altına alınması gerekir. Kişiler ameliyat öncesinde korku ve panik haline bürünür.
Kaygı bozukluğu gibi psikolojik ve ruhsal problemlere sahip olan kişiler ise bu duygu durumlarından daha fazla etkilenir. Bu nedenle de kişinin ameliyat öncesinde sakinleştirici ilaç kullanmasına izin verilmesi halinde, psikiyatri tarafından verilen reçeteli ilaçları içmesi mümkündür. Fakat bazı ameliyatlar öncesinde hiçbir ilaç tüketilmemesi gerekir. Bunun için ise ameliyat sürecine kadar psikolojik destek almanın faydası vardır.
Ameliyat öncesinde hastaya daha fazla bilgi vermeye çalışarak da kişinin aklındaki soru işaretlerinden kurtulmasına imkan sunulabilir. Bazı hastalar bilinmezliğe bağlı olarak ameliyattan korkar. Bu durumda doktorların ameliyatın nasıl ilerleyeceği ya da ameliyatta neler yapılacağı hakkında bazı bilgileri hastaya sunması, hastanın kendisini daha iyi hissetmesine imkan sunar.
Ameliyat korkusu bir fobi türü olarak da kabul görür. Bu tarz korkular psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda travma yaşamış olan kişiler aynı olayların başına gelme ihtimalinden dolayı da korku tepkisi gösterir. Bu tarz fobilerin tedavisi vardır. Tedavi süreci tamamen psikolojik destek şeklinde ilerler. Psikolojik desteğin yeterli olmadığı durumlarda ise ilaç tedavisi ile sürece devam edilir.
Ameliyat korkusu yaşayan kişilerin tedavi olabilmesi için hastanelerin ruh ve sinir hastalıkları bölümlerinden randevu alması gereklidir. Psikologlar ve psikiyatrlar bu alanda uzmanlaşmış olan kişilerdir. Bu tarz fobiler ile başa çıkabilmek adına psikolojik destek almak gerekir. Bu alanlardan randevu alarak ameliyat korkusuna neden olan temel sorunu bulmak da mümkün hale gelir. Sorunun temel nedeni ortaya çıktıktan sonra ise ameliyat korkusunun yenilmesi sağlanır.
Ameliyat korkusu kişinin hayatını riske atabilecek derecede tehlikeli bir korku türüdür. Bu nedenle de bu korkunun yenilmesi gerekir. Bu korkunun yenilememesi halinde ise kişiler ameliyata giremez. Ameliyata girememesi halinde ise hastalığı ölümcül bir hale gelebilir.
Ameliyat korkusunu yenmek bu nedenle oldukça büyük önem taşır. Sizler de ameliyat korkusuna sahipseniz ya da ameliyat korkunuzun olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak psikologları ziyaret edebilirsiniz. Psikologlar ile ameliyat korkusunun temel nedenini bulmak daha kolaydır. Psikolog görüşmeleri ile kişilerin korku durumu hafifleyebilir.
Bazı kişilerde ise bu korku direkt olarak kaygı bozukluğu, anksiyete ya da ile alakalı olabilir. Ameliyat korkunuz bu tarz ruhsal ve psikolojik problemlere bağlı olarak ortaya çıkıyor ise psikiyatriden destek almanız gerekir. Psikiyatri sizlerin yaşamış olduğu rahatsızlıklara bağlı olarak ilaç tedavisine başlar. Kullanılan ilaçlar bu tarz korkuların ortadan kalkmasına destek olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.