Karabiberin faydaları nedeniyle “siyah altın” olarak isimlendirilmektedir. Karabiber, yemeklere lezzet vermekle kalmaz aynı zamanda birçok hastalığa karşı koruyucu doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır.
Latincesi piper nigrum olan karabiber, geleneksel Çin tıbbının ilkeleri arasında yer almıştır. Anavatanı Hindistan’dır.
Tropikal, sıcak, nemli ortamda yetişir. Avrupa’ya Romalılar tarafından altınla değiştirilerek getirilmiştir. Renginden dolayı tarih boyunca siyah altın olarak anılmıştır.
Dünya ve Türk mutfağının en çok kullanılan baharatlarından olan toz karabiberin faydaları nedir, hangi sağlık sorunlarında etkilidir.
Yemekleri lezzetlendirmesi dışında, içerdiği vitamin mineraller sayesinde antiinflamatuvar ve antibakteriyel özellik gösteren karabiber, baharatların kralı olarak kabul edilir.
Karabiberin faydaları ve sağlık üzerindeki etkisine geçmeden önce hangi vitamin ve mineralleri içerdiğini bilmek gerekir.
Hastalıklara karşı koruyucu tedavi yöntemi olarak kullanılan karabiber, piper nigrum bitkisinin meyvelerinin kurutulup öğütülmesi ile elde edilir.
Güçlü antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat içerir, mineral bakımından zengindir. A vitamini, K vitamini, B vitamini, E vitamini içerir.
Kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum, manganez açısından güçlü doğal kaynaktır.
Toz karabiberin faydaları hakkında yapılan bilimsel araştırmalar, karabiberin düzenli kullanılması gerektiğini gösterir.
Karabiberin faydaları nedeniyle tarih boyunca şifa kaynağı kabul edilmiştir. Güçlü antioksidan olmasının yanı sıra antiinflamatuvar ve antibakteriyel özellik göstermesi sağlık açısından kullanımını yaygınlaştırır.
Bilimsel araştırmalara konu olan karabiberin sağlık açısından faydaları şöyle sıralanabilir:
Karabiberin faydaları sadece fizyolojik değildir. Aynı zamanda cilt ve saç bakımında da kullanılır.
Cilt pigmentasyonunu önlediği belirtilen karabiber, vitiligo hastalığına karşı kullanılır.
Ciltte oluşan beyaz lekelerin görünümünü hafifleten karabiber, cildin orijinal rengini korumaya yardımcı olur. Karabiberin içeriğinde piperin bulunur.
Piperin UV radyasyon nedeniyle gelişen cilt kanseri riskini minimize eder.
Cilt açısından karabiberin faydaları nelerdir sorusunun cevabı karabiber kullanmayı günlük cilt bakım rutininize eklemenizi sağlar.
Düzenli karabiber tüketmek, cilt yaşlanmasını geciktirir. Kırışık oluşumunu engeller, var olan kırışıkların görünümünü hafifletir.
Cilt sorunlarına karşı etkili bir bakım yöntemi olan karabiber sayesinde ciltte oluşan koyu lekeler önlenebilir.
Sivilce sorunu olanlar karabiber kullanabilir. Sivilce oluşumuna neden olan maddeleri ciltten uzaklaştıran karabiber, cildin pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.
Sivilceye karşı bir miktar karabiberi macun haline getirip sorunlu bölgeye sürmeniz yeterlidir.
Karabiber saç bakımında da kullanabilir. Saç diplerinde görülen kepek problemi ile mücadelede etkili rol oynar. İçeriğinde bulunan vitamin mineraller, saç dökülmesini engellemeye yardımcı olur.
Öğütücü yardımı ile ezilen karabiber ile hazırlanan maske saç diplerine sürülür, bir süre beklenir, daha sonra saç yıkanır.
Maske düzenli uygulandığında dökülmenin azaldığı, yeni saçların çıktığı gözlemlenebilir.
Karabiber limon ile hazırlayacağınız maskeyi saç diplerinize sürdüğünüzde saçlarınızı daha parlak ve canlı göründüğüne şahit olabilirsiniz.
Karabiberin faydaları yanında fazla tüketildiğinde yan etkisi olacağını bilmek gerekir. Karabiber çocuklara sadece yemeklerde verilmelidir. Yetişkinler çayını tüketebilir ancak dozunu iyi ayarlamalıdır. Fazla karabiber tüketmek, midede yanma şikayetine neden olur. Gastrit, mide ülseri gibi rahatsızlıkları olanların doktora danışarak kullanmaları tavsiye edilir. Karabiberin etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, bu nedenle herhangi bir yan etkisi görüldüğünde karabiber kullanımı kesilmelidir.
Karabiberin gibi yüksek aromalı acı baharatların hamilelik sürecine etkisi hakkında yeterli araştırma yapılmamamıştır. Hamilelikte karabiber tüketmenin bebek için tehlikeli olduğuna yönelik bulgu yoktur. Ancak aşırı miktarda karabiber tüketmek anne adayı açısından mide yanması, mide ekşimesi, hazımsızlık, ishal, gaz gibi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. Yoğun tüketilmesi halinde hamilelikte çatlak oluşumunu hızlandırdığı belirtilen karabiberin gebelik döneminde dikkatli tüketilmesi önerilir.
Yüksek kolesterol kalp krizi riskine işaret eden bir semptomdur. Karabiberin içeriğinde bulunan piperin, yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Karabiberi zerdeçal ile birlikte tüketmek emilimini ve kolesterol üzerindeki etkisini artırabilir. Özellikle yağı yemeklere katıldığında yağ ile yüksek etkileşim sağlayarak kolesterolü düşürebilir. Düzenli tüketildiğinde kolesterolü normal seviyede tutmaya yardımcı olan karabiber, kronik hastalığı olan kişilerce doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Karabiberin faydalarından yararlanmak isteyenler yemeklere katabilir veya çayını tüketebilir. Karabiber çayı hazırlamak için 5-6 adet tane karabiber, limon, bal kaynamakta olan suya eklenir, demlenmesi için 10 dakika beklenir. Hazırlanan çay süzdükten sonra içilmeye hazır hale gelir. İsterseniz çayın aromasını zenginleştirmek için 1 çay kaşığı zencefil ile 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz. Ballı karabiber çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber ile 1 tatlı kaşığı balı kaynar suya ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı 10 dakika demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra afiyetle içebilirsiniz.
Dünyada pek çok insanın problemi haline gelen depresyon ile mücadelede karabiber kullanılabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra doğal tedavi yöntemlerinin de etkili sonuç verdiği depresyonun kontrol edilmesinde karabiberin iyileştirici, sakinleştirici ve stres önleyici gücünden yararlanmak mümkündür. Depresyondaki kişilere tane karabiber çiğnetildiğinde ruhsal durumları olumlu anlamda değişebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.