Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Kardiyovasküler Nedir? Kardiyovasküler Hastalık Riski ve Önemi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Kardiyovasküler nedir sorusu günümüzde kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak açısından önemlidir. Bu hastalıklar dünya genelinde en çok görülen sağlık sorunlarından olup ölüme sebep olur.

Aynı zamanda yüksek risk faktörleri arasında birçok problemi de içerir. Örneğin sigara kullanımı, hareketsizlik, yüksek kolesterol bu riskli durumlar arasında yer alır. Erken teşhis, gerekli önlemler ve tedaviler sağlandığında kardiyovasküler hastalıklar kontrol altına alınabilir. Bu noktada kardiyovasküler ne demek ve hangi hastalıkları kapsar sorularının yanıtlarını bilmek önemlidir.

Kardiyovasküler Nedir?

Kardiyovasküler ne demek sorusu söz konusu olduğunda kalp ve damar ile ilgili olan sorunları kapsayan bir tıp terimi olduğu bilinmelidir. Kardiyovasküler hastalıklar tıp dilinde KVH olarak bilinen kalp damar hastalığı olarak adlandırılır. Kalp ve kan damar sistemini olumsuz etkileyen birçok sağlık problemini kapsar. Genelde bu rahatsızlıklar kronik ve ciddidir. Uzun süre gelişip ortaya çıkar ve belirtileri önceden görülebilir. 

Kalp ve beyinde tıkanıklar aniden inme ve  gibi akut vakalara neden olabilir. Kardiyovasküler hastalıklar dünyanın her yerinde karşılaşılan ve ölüme sürükleyen kalp damar rahatsızlıklarıdır. Kardiyovasküler hastalık riski ani ve hayatı tehlikeye atan bir sağlık sorunu olduğu için ciddiye alınmalıdır. Özellikle de yaşam tarzının birçok yönüyle değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle ortaya çıkan belirtiler gözlemlenmeli ve risk faktörlerine karşı önlemler alınmalıdır. 

Kardiyovasküler Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?

Kardiyovasküler nedir sorusuna ek olarak nedenlerinin neler olduğu da oldukça merak edilen konular arasındadır. Bu hastalıklar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genetik ve yaşam tarzı faktörleri önemli etmenlerdir. Ancak bunların neler olduğunu detaylı bir şekilde bilmek gerekir.

Söz konusu olan hastalıkların nedeni genelde şunlardır: 

  • Sağlıksız beslenme (Yağlı ve işlenmiş besinler tüketme)

  • Diyabet
  • Hareketsiz yaşam stili
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi 
  • Kolesterol 
  • Genetik faktörler (Ailede kalp ve damar hastalığı öyküsü)
  •  (Damar sertleşmesi ve daralması)

Yukarıdaki etmenlere ek olarak farklı risk faktörleri de bulunur. Bunlar arasında ileri yaşlılık, cinsiyet ve yüksek stres gibi etmenler yer alır. Bahsi geçen hastalığın ana noktasında kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi ciddi sorunlar yer alır. Dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riski grubunda kişilerin daha fazla dikkat etmesi ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeleri gerekir. Aksi takdirde yaşamı tehlikeye atan durumlarla karşılaşmak muhtemeldir. 

Kardiyovasküler Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Kalp ve damar hastalıkları dünya üzerinde sıkça rastlanan önemli sağlık sorunlarını kapsar. Özellikle de kalp krizine neden olur ve acil müdahale gerektirir. En fazla ileri yaşta görülen bu hastalıklar nadiren genç ve çocuklarda da rastlanır.

Kardiyovasküler hastalıklar 4 ana türde incelenebilir:

  • Konjenital (Doğumsal) Hastalıklar: Bebeğin doğumunda görülen bazı anomalileri kapsar. Daralmış damarlar, hatalı kalp kapakçığı oluşumu ve kalpte anormal açıklıklar doğuştan meydana gelen hastalıklardandır.
  • Periferik Damar Hastalığı: Kan dolaşımını etkileyen ve vücudun belirli bölgelerinde görülen sağlık sorunudur. Damarların tıkanıklığı veya daralmasına neden olur, ağrı ve yorgunluğu beraberinde getirir. 
  • Koroner Arter Hastalığı: Koroner arter olarak adlandırılan kalbe oksijen taşıyan damarların sertleşip daralması sonucunda meydana gelir. Kalbe yeterli kanın iletilememesi, göğüs ağrısı ve kalp kriziyle sonuçlanabilir. 
  • Valvül (Kapak) Hastalıkları: Kalbin kapaklarının işlevlerini yerine getirememesinde ortaya çıkan problemlerdir. Bunun sonucunda kan akışında sorunlar yaşanır. 

Kardiyovasküler Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Kardiyovasküler hastalıkları birçok belirtisiyle kendini gösterir. Bireyin yaşamını etkileyen semptomlar olduğu için mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu nedenle panik yapmadan doğru müdahaleleri uygulamak için belirtilerin neler olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Yaygın olarak görülen kardiyovasküler hastalıkları semptomları şunlardır:


  • Göğsün sol tarafında ağrı, sıkışma ve baskı hissi 
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Çarpıntı 
  • Nefes darlığı 
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Mide bulantısı
  • Terleme 

Yukarıdaki belirtilerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini de belirtmek gerekir. Hatta bazı kişilerde semptomların hiçbiri de görülmeyebilir. Kadınlarda, ileri yaşlı bireylerde veya diyabet hastalarında daha farklı seyredebilir. Herhangi birinin görülmesi kalp ve damar hastalıklarının habercisi olabilir.

Özellikle de risk grubunda olan kişiler kalpte ağrı ve sıkışıklık, halsizlik ve terleme gibi belirtileri gözlemliyorsa mutlaka uzman doktora başvurmalıdır. Zira  erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. 

Kardiyovasküler Hastalıkların Teşhisi Nasıl Konulur?

Kardiyovasküler nedir ve hastalıklarının teşhisi nasıl yapılır sorularının yanıtları önemlidir. Bu hastalığın tanısında birçok yenilikçi ve geleneksel yöntemler kullanılır. Hastanın öyküsünü dinleyen doktor başta muayene yapar ve bazı testlere yönlendirir.

Kalp ve damar hastalık riski bulgularını tespit etmek için kullanılan tıbbi testler şunlardır:

  • Efor testi: Kalbin fiziksel aktivite karşısındaki tepkisini ölçer. Bisiklet veya koşu bandında uygulanır ve kalp atış hızıyla birlikte kan basıncının ölçülmesini sağlar. 
  • Kardiyak MR: Kalp zarı, adalesini ve kapaklarının yapısını inceleyen detaylı test yöntemlerinden biridir. Kalp daralması, kireçlenme ve genişleme gibi birçok sorunun tespitini sağlar. Kolay görüntüleme yöntemlerinden biri olduğu için genelde 15 dakika sürer. 
  • Pozitron Emisyon Tomografisi (PET): Kalp krizi geçiren hastalarda kalp bölgesinde canlı dokunun varlığını tespit eder. Cerrahi işlem veya perkutan koroner girişimine karar verilmesine yardımcı olan bir tetkiktir.
  • Ekokardiyografi: Kalp yapısının incelenmesinde kullanılan değerli tetkiklerden biridir. Geleneksel tespit yöntemlerinden biri olup kardiyomiyopati tanısında kullanılır. Aynı zamanda kalp zarında enfeksiyon ve kalp kapakçığına zarar gelmesi durumunda meydana gelen endokardit teşhisinde de kullanılabilir.
  • Elektrokardiyografi (EKG): Güvenli ve geleneksel test yöntemlerinden biridir. Kalbin elektrisel aktiviteye karşı tepkisini ölçer. Kalp işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan değerli bir tespit yöntemidir. Kalp kasının kasılması ve ritim bozukluğu gibi işlevsel bozuklukların tanısında kullanılır.
  •  CT (Çok kesitli BT anjiyografi): Koroner atardamarların anatomik bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bilgisayar tomografi aracılığıyla çekildiği için kalbin yapıları net bir şekilde görüntülenir. 
  • Koroner anjiyografi ve kalp kateterizasyonu: Kalp boşluklarının görüntülenmesini sağlayan bir tanı yöntemidir. Kalp boşluklarıyla ilgili damar basınçlarını da ölçer. 
  • Nükleer kardiyoloji testleri: Radyoaktif maddeler kullanılarak kalbin kan akışı ve işlevini daha yakından incelenmesini sağlayan bir tanı yöntemidir.

Kardiyovasküler Hastalıkların Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalp ve damar hastalığı tedavisi hastanın durumuna göre cerrahi işlem veya ilaç uygulamaları gerektirir. Yaşanan hastalığın ciddiyeti, genel sağlık hali ve kişisel faktörler de bu noktada dikkate alınır. Hafif vakalarda başta ilaç tedavisi uygulanır. Bunun amacı kan pıhtılarını önlemek ve ağrının etkilerini hafifletmektir.

Ayrıca önlenmesi açısından stent uygulamaları ve anjiyoplasti de tedavi kapsamındadır. Bu işlemler damar tıkanıklığını açmak ve kan akışını düzeltmek için yapılır. Gerektiği durumlarda  cerrahi girişimi de uygulanır. Ameliyat, kalp damarlarındaki tıkanıklıkları gidermek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. 

Kalp ve damar hastalığı tedavisi tamamen yaşanan problemin ciddiyetine göre uygulanır. Her hasta için uygulanması gereken işlemler farklı olduğu için duruma göre özel planlama yapılır. Doğru tedavi yaklaşımı ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla bu hastalıkların etkilerinin düşürülmesi mümkündür. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Kardiyovasküler Hastalıklar Kalıtsal Mı?

Kalp ve damar hastalıkları genetik faktörlere göre de meydana gelebilir. Eğer ailesinde kalp rahatsızlıkları olan bir birey varsa kalıtsal etmen olduğu doğrulanır. Zira bu hastalığa dair belirli gen mutasyonlarına sahip olduğunu gösterir. 

Kardiyovasküler Hastalıklarından Tamamen Kurtulmak Mümkün mü?

Kalp ve damar hastalıkları kronik rahatsızlıklardan olduğu için tamamen kurtulmak mümkün değildir. Ancak tedavi yaklaşımları ve sağlıklı yaşam tarzıyla hastalığın komplikasyonları daha da azalır. 

Kardiyovasküler Ölüm Ne Demek?

Kardiyovasküler ölüm, kalp veya damar sistemi sorunlarından meydana gelen ölümleri ifade eder. Ani kalp krizi, , kalp yetmezliği ve anevrizma söz konusu olan ölüm türlerindendir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.