Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Susam Yağı Nedir? Susam Yağı Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Susam yağı özellikle Çin, Japonya, Kore, Hindistan gibi Asya ülkelerinin mutfaklarında bolca kullanılan oldukça faydalı bir bitkisel yağdır. İçerisinde bulunan yüksek kalsiyum sayesinde başta cilt, kemikler, saç ve tırnaklar olmak üzere vücuda birçok yararı olan susam, yağ formunda tüketildiğinde aynı yararlara sahiptir.

Ciltten saçlara, tırnaklara, kalp sağlığına, kolesterole, diyabete ve hatta mideye kadar vücudun birçok yerine faydası vardır. Bu yağ birçok farklı alanda kullanımına olanak sağlar. Zengin içeriğiyle çoğunlukla mutfaklarda kullanılan susam yağı aynı zamanda kozmetik, sağlık vb durumlar için de kullanılır. Kullanıldığı her alanda mucizevi içeriğiyle doğal takviye sağlar. 

Susam Yağı Nedir?

Susam yağı faydalarına geçmeden önce susam yağı nedir netleştirmek önem taşır. Susam yağı veya diğer adıyla şırlağan, susam tanelerinden elde edilen ve yüksek besin değerli içeriğe sahip olan bir bitkisel yağdır. Asya mutfağında özellikle Hindistan'da bolca bulunmasından dolayı kızartma yağı olarak kullanılır. Aynı şekilde Japon, Çin ve Kore mutfağında da yüksek aromatik yapısı ve lezzetiyle sevilerek tüketilir. 

Asya mutfağında kızartmalar için, yemeklere aroma vermesi için veya pişirmeden yemeklerin veya salataların üstüne koymak için dahi kullanılan ve oldukça faydalı görülen bir yağdır. Ülkemizde Asya mutfağındaki kadar yoğun kullanılmasa da mutfakta ve farklı yerlerde kullanımı mevcuttur. 

Susam yağı en çok bilinen yöntem olarak soğuk sıkım yöntemiyle susam tohumlarından elde edilir. Soğuk sıkım yöntemi en çok kullanılan yöntemdir. Bunun yanında, susamın içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin faydalarını yitirmeden kalmalarını sağlayan yöntemdir. Susam tohumları kabukları soyulup soğuk press yapılarak yağ elde edilir. Tohumların sıkıştırılıp bastırılmasıyla açığa çıkan bu yağ sonrasında kullanıma uygun hale gelir ve paketlemesi yapılır.

Susam Yağı İçinde Neler Vardır?

Susam yağı faydalarının ana kaynağı içeriğinde yer alan maddelerdir. Susam yağı içerisinde yüksek mineral ve vitamin barındıran yüksek besin değerine sahip bir yağdır. İçerisinde şu maddeler bulunur;



  • Karbonhidrat
  • A, B1, E vitamini
  • Kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır,mineralleri
  • Steroller,
  • Yağ asitleri,
  • Sesamin, sesaminol, sesamol gibi zengin bileşenler

Susam Yağı Faydaları

Susam yağı faydaları nelerdir sorusunun detaylı yanıtını aşağıdaki gibi listemelemek mümkündür. 

  • Kalp damar sağlığı: Susam yağı kan basıncını düşürür ve düzenler. Böylece tansiyonun düşmesine ve kalbin çalışmasında rahatlamaya katkı sağlar. İçeriğindeki doymamış yağ asitleri sayesinde kötü kolesterolü düşürerek yine kolestrol ve kalp sağlığını olumlu etkiler. Çalışmalarla yüksek tansiyon taşıyan hastaların susam yağı ile tansiyonlarının düşebileceği gözlemlenmiştir. 
  • : Susam yağının Tip 2 diyabette etkili olduğu gözlemlenmiştir. Şeker seviyelerini düşürerek dengeye aldığı biliniyor.
  •  Özellik: İçerisinde barındırdığı doğal antioksidan ile hücre yenilenmesine destek sağlar. Özellikle kalp gibi kronik bir hastalığı olan bireyler ve kanser hastaları için oldukça faydalı olacak bu özellik, sadece bu kişiler değil herkes için faydalı bir özelliktir.
  • Antibakteriyel Özellik: Yine doğal olarak içerisinde barındırılan antibakteriyel özellik sayesinde vücudu korur ve bakterilere karşı direnç oluşturur. Bu da bağışıklığın güçlendirilmesi demektir.

Susam Yağının Cilde Faydaları

usam yağının cilde faydaları oldukça fazladır. İçinde bulunan mineraller ve vitaminler cilde fayda sağlar. Yüksek kalsiyum içeriği cilt bariyeri için önemlidir. Cildin  yapısına katkı sağlayarak cilt bariyerini güçlendirir. Cildin canlılığını ve yapısını korur ve güçlendirir. Ayrıca, susam yağının antibakteriyel özelliği ciltteki bakteriyel sivilce ve yaraları gidermek için birebirdir. 

Antioksidan özelliği ise cilt yenilenmesi sağlayarak cildi ölü derilerden arınması ve cilt yenilenmesi sağlar. Bu da yeni ve sağlıklı hücreler sağlar. Tüm bunlar cildi nemlendirme, sıkılaştırma, toksinlerden arınma ve elastikliğini geri kazandırma sağlar. Bunun sebebi yüksek çinko içeriğidir. Çinko cilt için böyle değerlidir. Çinko cilt için çok önemli olan kolajen üretimini sağlar. 

Susam Yağının Saça Faydaları

Ciltte etkisi ile bilinen susam yağının saça faydaları da mevcuttur. Saçın ve saç derisinin nemlenmesi, canlanması, dokuların yenilenmesi, elastikliğini kazanmasını sağlar. Saç derisindeki yaralar, kepekler için de oldukça faydalıdır. Bu da demektir ki susam yağının cilde faydaları saymakla bitmez. 

Susam Yağı İçmenin Faydaları

Susam yağı içerek tüketildiğinde besin takviyesi görecektir. Vitamin olarak tüketeceğiniz kalsiyum ve magnezyum yerine susam yağı içerseniz yüksek bir magnezyum ve kalsiyum alırsınız. Ayrıca susam yağı mide sağlığına da iyi olmasıyla bilinir. Mideyi rahatlatıp tamir ettiği düşünülür. Bu şekilde tüketildiğinde cilde ve saçlara önemli oranda katkı sağlanmış olur. Miktarı fazla tutulmadan içilen susam yağı vücudunuz için önemli faydalar sağlayacaktır.

Susam yağı faydaları saymakla bitmez. Susam yağının doğrudan içerek tüketimi vitamin takviyesi görevi göreceğinden doğrudan fayda sağlayacaktır. İçeriğinde yüksek  ve magnezyum barındırır ki bu da cilt, tırnak, saç ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Aynı zamanda ilerleyen yaş ve bunlarla gelecek bazı problemler için de iyi olacaktır. Bunların yanında susam yağının başka faydaları nelerdir sorusunun cevabı şunlardır:

  • Mineral ve vitaminler sayesinde cilt sağlığını; ayrıca tırnak ve saç sağlığını korur.
  • Vücuttaki yaraları, çatlakları ve kızarıkları gidermeye katkı sağlar.
  • Sivilce oluşumunun önüne geçmeye olanak sağlar.

Susam Yağı Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Susam yağı birçok farklı alanda, birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir.

Kozmetik ve sağlık alanı dışında evlerinizde şu şekillerde kullanabilirsiniz:

  • Susam yağını yemek yapımında kullanabilirsiniz.
  • Kızartmalarda pişirme görevinde kullanabilirsiniz.
  • Yemeklerde aroma verici, salatlarda sos olarak veya marine etmekte kullanabilirsiniz.
  • Besin takviyesi olarak doğrudan tüketebilirsiniz.

Susam Yağı Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Susam yağı cilde sürülür mü?

Susam yağını cilde uygulamakta bir sorun yoktur. Cilde uygulandığı durumda oldukça faydalı olduğu görülmüştür. Cilde nem ve canlılık kazandırır. Hücre yenilemesine katkı sağlar. Ayrıca ciltteki yaralar ve bakteriyel durumlar için de oldukça yararlıdır. Ayrıca, saç derisi için de nem kazandırır.

Susam yağının besin değerleri nelerdir?

Susam yağı yüksek içeriğe ve besin değerlerine sahiptir. Susam yağının 100 gramında 100 gram yağ; 1 kaşığında 12 gram yağ vardır. 100 gramında 10 gram kalsiyum; 1 kaşığında ise 1.2 gram kalsiyum barındırır. Yüksek oranıyla 100 gramında 20 gram potasyum; 1 kaşığında 2.4 gram potasyum barındırır. Ayrıca, bitkisel olması sebebiyle  miktarı 0'dır. 

Susam yağı saç için faydalı mıdır?

Susam yağının saça faydaları oldukça açık ve fazladır. Saça ve saç derisine nem, temizlik ve yenilenme katar. Saçlardaki kepek oluşumunu engeller. Saçların uzamasını katkı sağlar ve kırıkları önler. Ayrıca saça dolgunluk katma özelliği de vardır.

Susam yağının faydaları nelerdir?

Susam yağının faydaları nelerdir sorusunun cevaplarından biri olan diyabete fayda sağlaması en önemli faydalardandır. Susam yağı tüketimi diyabeti olumlu etkileyerek şekerin düşmesi ve bu sayede dengelenmesini sağlar. Diyabet hastaları doktorlarına danışarak tüketebilirler.

Susam yağı yan etkileri nelerdir?

Susam yağı, susam alerjisi olan kişiler için oldukça yan etkiye sahip bir ürün olacaktır. Fazla tüketimi halinde de aynı şekilde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Ciltte kaşıntı veya zarara sebebiyet verebilir. Ayrıca alerjiye yatkın çocukların susam yağı tüketimine dikkat etmesi önerilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.