Soğuk terleme, bazı durumlarda vücudun verdiği tepkilerden biri olarak kabul edilir. Sıcak terlemenin aksine kişinin üşümesine neden olur. Vücudun birçok bölgesinde görülen bu tepki genelde psikolojik durumlarla ilişkilendirilir. Panik, ve kaygı gibi bireyi ele geçiren faktörler soğuk terlemeye neden olabilir. Genelde anlık bir vücut tepkisi olduğu için tehlikeli değildir. Ancak bazı durumlarda altında yatan bir hastalık olabilir ve tedavi gerektirir.
Soğuk terleme, tıp alanında diaphoresis olarak adlandırılan ataklarıdır. Isı ve harekete bağlı olmadan meydana gelir ve tehlike anında vücudun verdiği tepkilerden biridir. Panik atak, korku ve stres gibi durumlarda "savaş ya da kaç" tepkisinden kaynaklanır. Her yaştan bireyde görülebilen bu rahatsızlık bebek ve çocuklarda da gözlemlenebilir. Aniden ortaya çıkan soğuk terlemenin nedenleri ve neyin belirtisi olduğunu bilmek gerekir.
Soğuk terleme neden olur sorusu söz konusu olduğunda bazı unsurlardan bahsetmek mümkündür. Bu terlem türü ısıya bağlı olmadan meydana gelir. Vücudun genelde anlık verdiği tepkimelerden kaynaklanır. Bunlar genelde psikolojik faktörlerdir. Ancak kalp hastalığı, şok veya enfeksiyon gibi etmenlere göre de meydana gelebilir.
Soğuk terlemenin nedenleri genelde şunlara bağlıdır:
Soğuk terleme, anlık olarak meydana geldiği için belirtileri de hemen ortaya çıkar. Bazı durumlarda tepki olarak ortaya çıkan bu terleme kişinin organlarını etkiler. Organlarda kan ve oksijen akışı sağlanamadığı için bazı semptomlar kendini gösterir.
Soğuk terlemede görülen belirtiler genelde şunlardır:
Soğuk terlemenin belirtileri aynı zamanda vücudun farklı bölgelerinde ısının düşmesine neden olur. Genelde soğuk algınlığı olarak düşünülse de birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Kişi bu terleme atağında rahatsız ve huzursuz hisseder. Dolayısıyla görülen semptomlar ve etkileri fizyolojik ve psikolojiktir.
Soğuk terlemenin bazı belirtilerle birçok nedene bağlı olarak ortaya çıktığı gözlemlenir. Bireyin vücut sağlığını ve psikolojik durumunu etkileyen bu durum kontrol altına alınabilir. Bu noktada soğuk terleme nasıl geçer sorusu önem kazanır. Bunun kontrol altına alınabilmesi için altında yatan nedenlere odaklanmak gerekir.
Eğer stres ve korku gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığında etkilerinin azaltılması için şunlar uygulanabilir:
Soğuk terleme, grip ve ateşlenme gibi enfeksiyonel durumlardan kaynaklıysa ilaç tedavisi uygulanabilir. Genelde doktorun yönlendirmesiyle antibiyotik tedavisi ile müdahale edilir.
Diğer yandan bu terleme ataklarına karşı şunlar da yapılabilir:
Soğuk terlemenin etkileri genelde kısa süre içinde kontrol altına alınabilir. Ancak farklı semptomlar ediyorsa ve geçmiyorsa acil müdahale gerektirebilir. Buna eşlik eden göğüste sıkışıklık, baş dönmesi ve solunum güçlüğü gibi belirtiler varsa mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Söz konusu olan semptomlar anlık olarak ortaya çıkar ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle anında müdahale yapılması en doğrusu olabilir.
Soğuk terlemenin teşhisinde altta yatan nedenler dikkate alınır. Bu nedenle başta muayene yapılır ve ateş ölçülür. Bazı durumlarda kan tahlili de gerekebilir. Yüksek ateşten kaynaklıysa enfeksiyona, kan şekerinin düşüklüğüne bağlıysa nedenlerine bağlı olarak tanı konulur. Ayrıca stres ve kaygı gibi durumlardan kaynaklı ortaya çıktıysa psikolojik faktörlere bağlı olarak teşhis konulabilir.
Soğuk terleme neden olur ve neyin belirtisi soruları birbirleriyle ilişkilidir. Genelde psikolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıksa da bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Tansiyonları düşen hipotansiyon hastaları genelde soğuk terleme atakları geçirebilirler. Aynı zamanda stres ve kaygı durumlarında da yaygın olarak görüldüğü söylenebilir.
Genel olarak bu terleme şu sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir:
Soğuk terleme yukarıda da görüldüğü gibi birçok hastalık ve rahatsızlığın habercisi olabilir. Aynı zamanda bazı ilaç türlerinin kullanımıyla da ilişkilendirilebilir. Örneğin ateş düşürücü, antidepresan, morfin ve ağrı kesicinin yan etkilerinden de kaynaklanabilir. Genel olarak bunlar dikkate alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Soğuk terlemenin belirtileri aniden evde veya iş yerinde ortaya çıkabilir. Bu durumlarda bazı önlemler alınarak kontrol altına alınabilir.
Evde soğuk terleme tedavisi genelde şunları içerir:
, kanda hemoglobinin yetersiz olması durumunda meydana gelen bir hastalıktır. Kan hücrelerinin sayısında azlığa neden olduğundan kansızlık olarak da adlandırılabilir. Anemi, oksijen yetersizliği ile ilişkili olarak nefes darlığını tetikler. Beyin, bu durumda daha fazla oksijene gereksinim duyar ve vücudun strese girmesine neden olur. Bunun sonucunda da soğuk terlemenin meydana geldiği bilinir.
Terleme, bebeklerin gelişimlerinde sıklıkla meydana gelen durumlardan biridir. Özellikle de yenidoğan döneminden sonra ortaya çıkar. Fazla ısının uzaklaştırılmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda vücudun belirli yerlerinde soğuk hisse neden olur.
Bu noktada soğuk terlemenin belirtileri ortaya çıkar ve nedenleri şunlarla ilişkili olabilir:
Aniden soğuk terleme ve mide bulantısı bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Genelde stres ve kaygıyla ilişkilendirildiği için kişinin rahatlatılması önemlidir. Aynı zamanda ilaç yan etkileri ve besin zehirlenmelerinin sonucunda da meydana gelebilir. Aniden soğuk terleme ve mide bulantısına eşlik eden diğer belirtiler de dikkate alınmalı ve geçmediğinde mutlaka doktora gidilmelidir.
Soğuk terleme, çoğu zaman endişe verici bir soruna neden olmaz. Zira stres ve hafif enfeksiyonlardan kaynaklandığında etkisi kısa sürede geçebilir. Ancak nefes darlığı, mide bulantısı ve göğüste ağrı gibi belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Zira bunlar ve inme gibi kardiyovasküler sorunların habercisi olabilir.
genelde 40 yaş üzeri kadınlarda meydana gelir ve adet döngüsünün son bulması durumudur. Bu süreçte ayaklarda yanma, uykusuzluk ve ağrı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca soğuk terleme menopoza neden olan durumlardan biridir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.