Form devre dışı bırakıldı
Başarılı bir saç ekimi (grefti), işlemi yapan cerrahın özel becerisine, kullanılan greft metoduna, hastanın bireysel greft kalitesine ve donör bölgeden alınan saç köklerinin ekim alanına transferine bağlıdır. Saç ekiminden istenen sağlıklı sonucun elde edilebilmesi için operasyonun ustaca yapılması kadar, iyileşme döneminde bu bölgeye gösterilen ihtimam da çok önemlidir. Saç ekimi sonrası donör bölge ne zaman tıraş edilir, sorusu için de ortalama 1 yıl süre gerekir.
yaşayan bireylerin tercih ettiği saç ekimi sonrasında saçların düzgün büyümesini sağlayabilmek için doktorun tavsiyelerine harfi harfine uyulmalıdır. Kullanılan saç ekim yöntemi ne olursa olsun, yeni greftlere iyi bakılmadığı takdirde işlem başarısız olabilir.
Yeni ekilen greftler ilk dönemde çok hassas olacağı için, düzgün büyümesi için özenli bir şarttır. Operasyon sırasında ekilen greftlerin büyümesinin üzerinden en az 6 ay geçtikten sonra saçlar kesilebilir.
Operasyon sonrasında kafanın bütünündeki saç büyümesinin düzenli olması için donör bölgede yer alan saçlar yaklaşık 1 ay sonra kesilebilir.
Genel olarak, saç ekimi sonrası donör bölge ne zaman tıraş edilir, sorusuna verilen cevap ise 1 yılı işaret eder. Operasyondan sonraki ilk 1 yıl içinde saçların tıraş edilmesinin önerilen bir durum olmadığıdır.
Normal koşullar altında operasyonun üzerinden 14 gün geçtikten sonra donör bölge kaşınabilir. Fakat saç ekilen bölgenin tırnak ile çizilmesini önlemek için söz konusu bölgenin kaşınması için en az birkaç ay beklenmelidir.
Saç ekiminin üzerinden ortalama 3 hafta geçtikten sonra parmakların düz tarafı ile kaşınan bölgeyi hafifçe ovalamak daha çok tercih edilir ve daha güvenlidir.
Saç ekimini takip eden ilk gün operasyon bölgesi cerrah tarafından kontrol edilir ve bölgeye betadine vb. antiseptik uygulanır.
İşlem sırasında uygulanan lokal anesteziklerin etkisinin geçmesi için, hastanın ertesi günü dinlenmeye ayırması önerilir. Fiziksel olarak yorucu bir işte çalışan kişilerin işlem sonrası ilk haftayı dinlenmeye ayırmaları önerilir.
Ameliyat sonrası 2 ila 3 hafta boyunca kesinlikle içilmemelidir. Yine bu süre zarfında tuzlu ve acılı, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İlk 2 ila 3 haftalık zaman diliminde kan sulandırıcı aspirin vb. ilaçlar alınmamalıdır. Doktorun önerdiği ilaçların kullanılmalı ve saç ekiminden sonra uyulması gereken talimatlar dikkatle izlenmelidir.
Saç ekiminin üzerinden 1 ay geçmesini takiben implante edilen saç kökleri minik tüyler halinde dökülür. Bu durum beklenen normal bir oluşumdur. Yaklaşık 3 ay sonra da ekim yapılan bölgede kalıcı saçlar çıkmaya başlar. Bu sırada saçlar çıkmadan önce, ekim alanında küçük beyaz lekeler oluşabilir. Söz konusu beyaz küçük lekeler, derinin sonrasında saç büyümesine karşı gösterdiği bir reaksiyondur. Daha sonra beyaz lekelerin rengi kırmızıya döner ve bölgede yeni saçlara yer açılmaya başlar.
Bazı hastalar ameliyat edilen bölgede uyuşukluk yaşadıklarından şikayet edebilir. Bu da beklenen bir durumdur. Ekimi takip eden 2 ay geçtikten sonra uyuşukluk kendiliğinden ortadan kalkar.
Ekim yapıldıktan sonraki ilk 3 ay içinde operasyon bölgesi güneş ışığı ile karşılaşmamalıdır. Yine aynı süre içinde motosiklet kaskı, şapka, başörtüsü gibi kafa ve kafa derisi ile temas edecek ürünler kullanılmamalıdır. Deniz ya da havuza girmek için en az 3 ay geçmesini beklenmelidir.
Saç ekiminden istediğiniz sonucu elde etmeye başlamanız için ekim işleminin üzerinden 8 ila 12 ay geçmesini beklemelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.