Defne yağı genellikle pürüzsüz, yeşil defne yapraklarından elde edilir. Defne yağı; gıda olarak, saç ve cilt bakımında kullanıma sahiptir.
İçeriğindeki biyoaktif bileşikler sayesinde antioksidan, antienflamatuar, antimikrobiyal etkileri bulunur. Yağ elde edilirken yaprakların yanında meyveler de kullanılabilir.
Bu şekilde elde edilen yağların içeriğindeki aktif maddelerin oranları değişiklik göstereceğinden etkileri de farklılık gösterebilir.
Bunun yanı sıra bitkinin yetiştiği toprak, çevre koşulları gibi değişkenlere bağlı olarak da içeriğindeki bileşenlerin miktarları değişiklik gösterebilir.
Defne bitkisi, yağ olarak kullanımının yanında yaprak ve meyvelerinin direkt kullanımıyla da fayda sağlayabilir.
Bitkinin yaprakları, geleneksel tıpta sindirim sisteminin düzenlenmesi için kullanılır. Yapraklar kurutulduğunda et, çorba ve balık yemeklerinde baharat, lezzet arttırıcı ve gıdaların daha uzun süre saklanmasını sağlayan etkileriyle tercih edilebilir.
Defne meyvesi, içerdiği sabit ve uçucu yağlar nedeniyle sabun yapımında kullanılabilir. Bunun yanında kurutulan defne meyvelerinin yutulması idrar söktürücü ve gaz giderici etki gösterir.
Defne yağı faydaları için kullanılmak istendiğinde kepek önleyici etkileri ile saçlarda, antimikrobiyal etkileriyle ciltte kullanılabilir.
Antioksidan etkilerinden bakteri önleyici, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı etkilerine kadar geniş alanda kullanıma sahiptir. Defne yağının faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Defne yağı faydaları arasında özellikle kuru ciltler üzerine etkiler bulunur. Antimikrobiyal etkisi sayesinde yara ve yanıkları enfeksiyon oluşumuna karşı koruyarak iyileşme sürecini hızlandırır.
Defne yağı hindistan cevizi, argan yağı gibi taşıyıcı yağlar içerisine eklenerek lokal olarak yüze ve vücuda uygulanabileceği gibi cilt krem ve maskelerine eklenerek cilt bakım rutininde kullanılabilir.
Antibakteriyel etkisi sayesinde akne tedavisine yardımcı olabilir. Ciltteki kir, yağ ve makyaj kalıntılarını derinlemesine temizleyebilir.
Yüz yıkama jelleri ve temizleme yağları içerisine eklenerek kullanımı tercih edilebilir. Antioksidan ve rahatlatıcı etkisiyle ciltteki tahriş ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olur.
Bunların yanında cilt döküntüleri, kabuklanma, egzama gibi şikayetlerin tedavisinde etkili olabilir.
Defne yağı, saç bakım rutinine eklenebilir. Defne yağının saça faydaları arasında en bilineni kepekler üzerine iyileştirici etkisidir.
Saç derisinin derinlemesine temizlenmesi, fazla yağdan arındırılması için etkilidir. Saç derisindeki tahrişleri giderir ve nemlendirici etkisiyle kaşıntı, kızarıklık şikayetlerinin çözülmesine yardımcı olur.
Saç köklerini ve derisini besleyerek saç dökülmesini azaltır, saç uzamasını hızlandırabilir.
Daha parlak ve sağlıklı görünen saçlara sahip olmaya yardımcıdır. Saça direkt uygulanabileceği gibi defne yağı ile hazırlanan sabun ve şampuanların kullanımı tercih edilebilir.
Defne yağı faydaları için oral olarak kullanılmak istendiğinde direkt içilmesi değil bir bardak suya birkaç damla eklenerek tüketilmesi tahriş edici etki görülmeden tüketilmesini sağlayabilir.
Oral kullanımda yan etki riski daha yüksek olduğundan öncesinde bir uzman görüşü alınması tercih edilebilir.
Cilt üzerine etkilerinden faydalanmak istendiğinde taşıyıcı yağlar içerisine eklenerek sorun olan bölgelere uygulanabilir.
Yüz yıkama jelleri, kremler ve maskeler içerisine birkaç damla damlatılarak cilt bakım rutinine eklenebilir. Kil maskesi hazırlarken diğer malzemelerle karıştırılırsa kilin kurutucu etkisini hafifletirken temizleme etkisini artırabilir.
Saç bakımı için şampuanlama aşamalarının bir kısmında defne sabunu tercih edilebilir.
Duş öncesi veya duş sırasında saça argan, tatlı badem yağı gibi yağlarla karıştırılarak maske şeklinde uygulanır; 5-10 dakika süre bekleterek durulanabilir.
Saç yapısına uygun olarak kullanılan şampuanın içerisine birkaç damla eklenerek kullanılabilir. Bunların yanında defne yağının içeriğinde bulunduğu hazır temizleme ve kozmetik ürünler de tercih edilebilir.
Defne yağı faydaları için kullanılırken yanlış ve fazla kullanıldığında bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Defne yağı kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı zararlar şu şekilde sıralanabilir:
Halk arasında bitkisel ürünlerin genellikle zararsız olduğu fikri yaygındır; ancak içerdikleri aktif maddeler nedeniyle fazla kullanıldıklarında yan etkiler ortaya çıkabilir. Defne yaprağı yağı faydaları için kullanılırken daha fazlası daha etkilidir fikriyle hareket edilmemeli yeteri miktarda kullanım tercih edilmelidir.
Defne yağının faydaları nedeniyle özellikle halk tıbbında içilerek tüketimine rastlanır. Bu kullanımın uygun dozda yapılmaması içerisinde bulunan aktif maddelerin vücuda fazla miktarda alınmasıyla toksik etkilere yol açabilir. Bunun yanında içinde bulunan öjenol, linalool ve SLS gibi bileşikler alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu sebepler nedeniyle oral kullanım tercih edileceği zaman bir uzman önerisi ile ilerlenmeli ve dikkatli olunmalıdır. Defne yaprağı yağının faydalar ile benzer etkiler gösterebilecek olan yapraktan hazırlanmış çaylar, hazır preparatlar da tercih edilebilir.
Defne yaprağı yağı faydaları ortaya çıkmasında içinde barınan diğer biyoaktiflerin yanında vitaminler ve mineraller de etkilidir. İçerisinde A, C, E ve B vitaminlerini barındırır. Çinko, potasyum, magnezyum, fosfat ve kalsiyum bakımından zengindir.
Defne yağının faydaları için kullanılmak istendiğinde zeytinyağı, jojoba yağı gibi taşıyıcı özellikte yağlar ile seyreltilerek yaraların üzerine, besleyici ve kepek önleyici özellikleriyle saç ve saç derisine masaj yapılarak sürülebilir. Akne, egzama, kuruluk gibi cilt sorunları için seyreltilmiş yağ formunda veya bakım kremlerinin içine eklenerek cilt üzerinde sorun olan bölgeye sürülebilir. Ayak burkulmaları, bacak ağrıları gibi durumlarda masaj yağı olarak ağrı olan bölgeye sürülebilir.
Defne yağının saça faydaları halk arasında oldukça bilinir durumdadır. Bunun yanında ciltteki kuruluk ve enfeksiyonlar için de etkilidir. Ağız yoluyla alındığında kan şekerinin ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir. Sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde tercih edilebilir. Antioksidan etkisiyle hem ciltte hem de iç organlarda serbest radikaller nedeniyle meydana gelen hasarın giderilmesini sağlayabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.