Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Tükürük bezi kanseri, her kanser gibi hücrelerin aşırı bir şekilde büyüyüp çoğalması ile meydana gelen durumdur.

Bu kontrolsüz hücre bölünmesi tükürük bezlerinden herhangi birinde yer aldığında tükürük bezi kanseri adını alır. Bu kanser benign (iyi huylu) veya malign (kötü huylu) olabilir.

İyi huylu (benign) tümörler genellikle belirli sınırları olan ve kapsül içinde olan tümörlerdir.

Bu kapsül ve sınırı çevre dokularla bir bariyer gibi kullanarak diğer organlara metastaz (yayılma) yapma eğiliminde olmayan tümörlerdir. Fakat iyi huylu bir tümör de olsa uygun koşullar sağlanarak ilgili bölgeden çıkarılması gerekmektedir.

Malign (kötü huylu) tümörler ise belirli bir kapsül içinde değildir ve sınırları düzensizdir.

Komşu dokuları istila edebilir, çok hızlı büyüyüp çok hızlı yayılabilir. Sadece komşu hücrelere yayılmakla kalmayayıp lenf sistemiyle beraber vücudun farklı bölgelerine de metastaz (yayılma) yapabilir.

Tükürük Nedir?

Tükürük Nedir?

Tükürük ağzımızdaki tükürük bezlerinden üretilen bir tür vücut salgıdır. Bu salgının en önemli özellikleri arasında tat alma ve konuşma vardır.

Besinlerin tadını alabilmemiz için mutlaka suda çözünmüş olması gerekir. İçerisindeki sindirim enzimleri sayesinde sindirimin başladığı yerdir. Ayrıca  için mekanik temizleme yaparak gıda artıklarının birikmesini engeller.

Tükürük Bezi Nedir?

Tükürük bezi tükürüğün üretildiği yerdir. Tükürük tek bir yerden üretilmez.

Ağzımızda majör (büyük) tükürük bezleri ve minör (küçük) tükürük bezleri vardır. Bu bezler tükürük üreterek ağızdaki asit oranını dengeler ve besinlerin mide geçişini kolaylaştırır.

Tükürük salgısını üreten bezler 3 çift olarak ağzımıza yerleşmiştir.

Bunlardan ilki çene altında bulunan submandibular tükürük bezidir ve tükürüğün %65'ini üretir. İkincisi ise kulağın önünde ve altında bulunan tükürük salgısının %25'ini üreten parotis bezidir. Üçüncüsü ise dilin altında bulunan sublingual tükürük bezidir.

Tükürük Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tükürük Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tükürük bezi kanseri belirtileri arasında en bilinen ve en kolay anlaşılan belirti çenenin altında ve kulağın alt ön kısmında meydana gelen sert şişliklerdir.

Bunun yanında diğer belirtiler de şu şöyledir :

  • Kulak altında ve çene altında şişlik
  • Tükürük salgısında anormal artma veya azalma
  • Kaslarda ağrı veya yüzde uyuşukluk
  • Ağız açma kapamada ve yutmada zorluk
  • Konuşma güçlüğü
  • Ağızdan kan gelmesi
  • Ses kısıklığı veya değişikliği
  • Ağızdaki yaraların artması

Tükürük Bezi Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Tükürük bezi kanserinin nedeni tam anlamıyla bilinememektedir fakat bazı araştırmalar tükürük bezi kanseri riskini arttırabilecek birkaç faktör olabileceğini göstermektedir. Bunlar sigara kullanımı ve radyasyon maruziyetidir.

Tükürük Bezi Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Tükürük Bezi Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Tükürük bezi kanserinin tanısı mutlaka bir hekim tarafından konulması gerekir. Gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra ancak tükürük bezi kanseri tanısı konulabilir. Bu tanıyı koymak için gerekli yöntemler şöyledir :

  • Fiziki Muayene: Fiziki muayene ağız içinden ve ağız dışından yapılabilir. Bu muayenede tükürük bezlerinin büyüklüğü, kıvamı, eğer varsa büyümenin yeri, nörolojik bulgular ve tükürüğün miktarı incelenir.
  • Radyolojik Muayene: Tükürük bezi kanserlerinin farklı radyolojik teknikleri olsa da bunlardan en bilinenleri  ve ’dır. MR oluşan kitlenin sınırlarını, yapısını ve yayıldığı alanı net bir şekilde gösterir. Ayrıca MR sırasında radyasyon açığa çıkmaz.
  • Tükürük bezi kanseri şüphesinde kanserin bulunduğu bölgeden bir doku veya hücre parçasının uygun laboratuvar koşullarında patolojik olarak incelenip kesin olarak tanının konmasıdır.

Tükürük Bezi Kanseri Tedavileri Nelerdir?

Tükürük bezi kanserinin genellikle uygulanan tedavisi cerrahi işlemlerdir. Bu cerrahi işlemlerle birlikte  ve  de kullanılan yöntemler arasındadır.

Tükürük bezi kanserlerinin malign (kötü huylu) tümörlerinin tedavisinde cerrahi operasyon sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Bu cerrahi işlemin amacı tümörü tamamen ortadan kaldırmak ve yayılmasını engellemek için kullanılır. Cerrahi işlemin metotları tümörün yerleştiği bölgeye, boyutuna ve yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Tükürük bezi kanserlerinde radyoterapi genellikle cerrahi işlem sonrasında uygulanır.

Yalnızca cerrahi işlem uygulanarak elde edilen lokal başarı %50’nin üzerindeyken cerrahi işlem ve radyoterapi tedavisinin birlikte uygulanmasıyla elde edilen lokal başarı %75‘in üzerindedir. Kemoterapiye göre daha sık tercih edilen bir yöntemdir.

Tükürük bezi kanserlerinde gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi işlem ve radyoterapiye ek olarak kemoterapi de düşünülebilir.

Kemoterapinin amacı kanserli doku ve hücrelerin ilaç yoluyla öldürülmesi işlemidir. Çok fazla yan etkisi olduğundan ve hayat konforunu olumsuz etkilediğinden sadece zorunlu durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.

Tükürük Bezi Kanseri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tükürük Bezindeki Her Şişlik Kanser midir?

Tükürük bezlerindeki her büyüme kanseri işaret etmeyebilir. Tükürük bezlerinin büyümesine neden olan birçok etken vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
  • Kronik enfeksiyonlar (örnek: Tüberküloz)
  • İlerlemiş iltihap
  • Şişmanlık, hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), tiroid hastalıkları
  • Alkol kullanımı ve karaciğer hastalıkları
  • Vitamin ve  eksiklikleri 
  • İlaç kullanımına bağlı 
  • Travma, yabancı cisim sonucu
  • Psikojenik
  • Gebelik ve emzirme

Tükürük Bezi Kanseri Öldürür mü?

Tükürük bezi kanseri genellikle iyi huyludur ve cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi birçok tedavi seçeneği vardır. Bu tedaviler iyi huylu tümörler için çoğunlukla başarı sağlamaktadır. Bu tedaviler ne yazık ki kötü huylu tümörlerde de aynı başarıyı göstermemektedir. Kötü huylu tükürük bezi kanseri ölüm oranı farklı kaynaklara göre değişiklik gösterse de yapılan bir çalışmada %50 dolaylarında olduğunu göstermiştir.

Tükürük Bezi Kanseri Önlenebilir mi?

Tükürük bezi kanseri için birçok risk faktörü vardır. Bu risk faktörleri azaltılabilir ya da önlenebilir durumda olduğunda tükürük bezi kanserine yakalanma ihtimali de oldukça azalır. Bazı risk faktörleri şöyledir :

  • Aşırı  kullanımı
  • Daha önceden radyoterapi görmüş olmak
  • Asbest kullanılan sektörlerde çalışmak
  • Oral hijyen eksikliği

Tükürük bezi kanseri risk faktörleri azaltılabilir olsa da her kanserde olduğu gibi erken teşhis son derece önemlidir. 6 ayda bir düzenli olarak ağız diş sağlığı muayenesi olmak tükürük bezi kanserinin erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır.

Tükürük Bezi Kanseri Ameliyatı Sonrasında Yüz Felci Olur muyum?

Tükürük bezleri bulunduğu konum itibariyle yüz sinirlerine yakın yerde konumlanmaktadır. Cerrahi girişimler bu açıdan riskli ve hassas olmaktadır. Yarı yüz felci ya da tam yüz felci olma riski vardır. Kişinin hayatını etkileyecek düzeyde önem arz etmektedir. Yüz felci sonucunda oluşabilecek sonuçlardan bazıları gülümseyememek, gözleri kapatmada güçlük ya da kaşları hareket ettirmede zorluk olabilir.

Tükürük Bezi Kanseri Ameliyatından Sonra Ne Yapmalıyım?

 anestezi altında yapılmakta ve komplikasyon ihtimaline karşı doktorun belirlediği süre zarfı boyunca hastanede müşahede altında kalmak gerekebilir. Bu süre 2 ile 7 gün arasında değişebilir. Cerrahi işlemden yaklaşık 1 hafta sonra dikişler alınmalıdır ve bu süre içinde duş alınmamalıdır.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Tükürük bezi kanseri olanların yorumlarından yola çıkarak baş ve boyun bölgenizde sizi kaygılandıran olağan dışı özellikle de çenenizin, kulaklarınızın veya dilinizin altında şişlik, sertlik hissettiğiniz zaman; tükürük akış hızında normal olmayan bir artma veya azalma hissettiğinizde hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.