Adet düzensizliği her kadının hayatında en az bir kere yaşayabileceği bazı sağlık problemleri arasında yer alır.
Bu dönem bazen kısa sürebilirken bazen daha uzun sürebilir. Genel sağlığınız ve günlük hayatınız da buna bağlı olarak olumsuz yönde etkilenebilir.
Adet düzensizliğinin zararları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Rahatsızlıklarınızın ciddi boyuta geçmesi ya da adet döneminizin normalden daha uzun sürmesi gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Adet düzensizliği, regl döneminizin normalden daha kısa ya da daha uzun bir süre görülmesidir.
Regl döneminin ortalama uzunluğu 28 gün olarak görülür. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Adet döngünüzü etkileyen birden fazla faktör vardır.
Stres, kullandığınız ilaçlar ve genel sağlık durumu gibi bazı etmenler adet döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Hemen her kadının hayatında yaşayabileceği normal bir durum olarak da değerlendirilir.
Ancak, adet düzensizliğinde sıklık arttıysa ve bu süreler anormal seviyeye geldiyse mutlaka doktorunuza danışmalı ve muayene olmalısınız.
Adet düzensizliğine neden olan bazı sağlık sorunları da olabilir. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemi ile devam edebilirsiniz.
Adet düzensizliğinde çok fazla stres altında kalmanız, ciddi oranda kilo almak veya vermek, rahimdeki bazı sorunlar, hormonal düzensizlikler ve virüsler sağlık sorunları yaşamanıza neden olur. Adet düzensizliğine neden olan durumlar şu şekilde açıklanabilir:
Adet düzensizliğinizde regl döneminiz geldiğinde adet görememe, adet döneminin sık ya da seyrek olarak görülmesi, aşırı kanama gibi durumlar yaşamanıza neden olabilir. Adet düzensizliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Adet düzensizliğinin uzun süre görülmesi sağlığınız üzerinde bazı olumsuz etkileri vardır. Bu durum bazı hastalık risklerinin artmasına neden olabilir.
Adet düzensizliğinin sağlığınız üzerindeki zararları şekilde sıralanabilir:
Uzun süredir adet düzensizliği yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemine devam etmelisiniz. Doktorunuz ilaç verebilir, bunları düzenli olarak içmeniz gerekir.
Adet düzensizliği için semptomları azaltmak için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. İlk olarak beslenmenize dikkat etmelisiniz.
Daha sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketebilir ve genel sağlığınızı olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Kilo vermek veya almak isterseniz diyetisyen eşliğinde size özel beslenme programı çıkarabilirsiniz.
Aynı zamanda dengeli ve yeterli egzersiz yapabilir, gün içerisinde doğada kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
Kendinizi yormayacak şekilde hafif egzersizlere yönelebilir. Bu süre zarfında yeterince dinlenmeye ve uyku düzeninize dikkat edebilirsiniz. Düzenli kontroller yaptırabilir ve jinekoloğunuza danışabilirsiniz.
Adet düzensizliğinin önüne geçebilmek için evde bazı uygulayabileceğiniz basit yöntemler bulunur.
Adet düzensizliği dönemindeki ağrıları, krampları ve diğer semptomları azaltabilir. Adet düzensizliğine karşı evde dikkat edebileceğiniz bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Adet düzensizliğinde tedavi yöntemleri genellikle rahatsızlığınızın boyutuna, genel sağlığınıza, rahatsızlığınızın nedenine ve üreme geçmişinize bağlı olarak değişir.
Bu nedenle tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Doktorunuzun muayene sonrası önerebileceği bazı tedavi yöntemleri ve ilaç türleri vardır. Demir takviyesi olan ilaçlar önerebilir.
hormonal dengesizlikleri tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.
Doğum kontrol hapları adet döneminizi düzenleyebilir ve adet görme sürelerinizi kısaltabilir.
Bununla beraber bazı cerrahi operasyonlarda tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Sizin için en doğru tedavi yöntemine doktorunuz muayene sonrası karar verir ve tedavi yöntemleri ile rahatsızlığınızın semptomları durdurulabilir veya azaltılabilir.
Doğum sonrası görülen adet düzensizliği genellikle normal olarak görülür. Yeni doğum yaptıysanız eğer adet döngünüz genellikle 8 veya 16 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız adet döngüsü bu durumdan kaynaklı daha geç başlayabilir. Genel sağlık durumunuz varsa rahatsızlığınız adet düzensizliğinde değişiklik olmasına neden olabilir.
Adet düzensizliğinizde semptomların azaltılması için bazı bitkisel ürünlere başvurabilirsiniz. Doğal olması nedeniyle sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Ağrı, kramp gibi bazı rahatsızlıkların azaltılmasına neden olabilir. Adaçayı, tarçın, rezene, papatya ve kantaron çayı gibi bazı bitkisel çayları adet döneminde tüketebilirsiniz. Günde 1 veya 2 fincan olarak tüketebilirsiniz.
Adet düzensizliğinin ana sebebi jinekolojik problemden kaynaklı bir durum değilse düzenli olarak adet görmek için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar vardır. İlk olarak beslenmenize ve günlük olarak sıvı alımına dikkat etmeniz gerekir. Aşırı tuzlu yiyeceklerden, kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. Düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz.
"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:
🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.