Pulmoner , kalbin sağ tarafını ve akciğerleri etkileyen bir yüksek tansiyon hastalığıdır. Primer Pulmoner Hipertansiyon (Akciğer Atardamarında Yüksek Tansiyon) kısaca PH olarak isimlendirilir.
Vücutta dolaşımdaki kanda oksijen miktarı az olur. Kan oksijen bakımından zenginleşmek için kalp sağ üst odacığına dolar, ardından sağ alt odacığa geçerek buradan akciğere pompalanır.
Pulmoner hipertansiyon (PH) olan kişilerde akciğerdeki pulmoner arteriyoller ve kılcal damarlar tıkalı olur.
Bu durum kalpten akciğere kan pompalanmasını güçleştirir. Ara yoldaki akciğer atardamarında basınç artınca kalp alt sağ odacığı kan pompalarken çok yorulur.
Kalp kasları yoruldukça zayıflar ve sorunlar oluşmaya başlayabilir.
Primer Pulmoner Hipertansiyon (Akciğer Atardamarında Yüksek Tansiyon) sebepleri çok çeşitlidir. Tedavi sürecinin en verimli şekilde geçebilmesi için önce kök neden ya da nedenlerin net olarak belirlenmesi elzemdir.
Tedavi başlatılmazsa hastalarda fiziksel aktivite kısıtlanır ve ilerleyen zamanlarda riski doğar.
Kalpte iki üst, iki alt odacık yer alır. Kalpten geçen kan önce sağ alt odadan akciğerlere pompalar.
Akciğere gelen kan, vücuttan toplanan tüm karbondioksiti bırakır ve akciğerden oksijen alır. Bol oksijenli kan kalbin soluna akar. Normalde kan akciğer damarlarında kolaylıkla akar.
Pulmoner hipertansiyon (PH) hastalığında ise akciğerlerde bulunan damarlarda duvar sertleşmesi ve kalınlaşması olduğu için esnek yapı zamanla bozulur.
Bu da kan akışını zorlaştırır. Kalbin akciğer damarlarına kan gönderirken daha çok çaba sarf ederek basıncı artırması gerekir.
Dolayısıyla akciğer damarlarındaki kan basıncı da artar ve akciğer hipertansiyonu oluşur.
Pulmoner hipertansiyon nedir sorusunun alt başlıklarında aslında 2 gruptan bahsetmek gerekir.
Pulmoner arteriyel hipertansiyon ve sol kalp hastalığına bağlı pulmoner hipertansiyon olarak iki tür Pulmoner hipertansiyon vardır. Bunların ikisi de genelde pulmoner hipertansiyon olarak isimlendirilir.
PH farklı belirtilerle sinyal verebilir bu yüzden pulmoner hipertansiyon hasta yorumları birbirinden farklıdır.
Tüm belirtiler fiziksel olarak daha aktif olunan günlerde daha yoğun olabilir. Bazı kişilerde ise uzun süre PH belirti vermeyebilir.
Pulmoner hipertansiyon belirtileri şöyle sıralanabilir:
Pulmoner hipertansiyon (PH) her yaş ve cinsiyette görülebilir. İncelenen vakalar daha çok kadınların bu hastalıktan muzdarip olduğunu gösterse de cinsiyetin bir sebep olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur.
PH ile ilgili bazı sebeplerle farklı grupların hastalığı yaşama riski biraz daha fazladır denebilir. Risk grupları şöyle sıralanabilir:
PH genelde fizik muayenede fark edilemediği için erken teşhis edilmesi zor bir durumdur. Ayrıca belirtiler farklı kalp ve akciğer hastalıklarıyla benzer olduğundan Pulmoner hipertansiyon (PH)’yı ayırt etmek daha da zorlaşır.
Hastanın şikayetleri, tıbbi geçmişi, aile bireylerinde olan hastalıklarla birlikte fizik muayene sonuçları birlikte incelendiğinde Pulmoner hipertansiyon (PH) şüphesi oluşursa net tanı koymak için ek tetkiklerden faydalanmak gerekir.
PH tanı sürecinde kullanılan tıbbi inceleme yöntemleri şöyledir:
Pulmoner hipertansiyonun tedavisi; PH’ye sebep olan rahatsızlığın tedavisini, PH’nin daha fazla ilerlemesinin durdurulması için yapılabilecekleri ve hastanın hayat kalitesini artıracak yöntemleri içerir.
Pulmoner hipertansiyon yaşam süresi hasta tedavi edilmezse ne yazık ki kısıtlı bir zaman aralığı olabilir. Bu süre yetişkinlerde ortalama 3 yıl, çocuklarda ise 10 aydır.
PH belirtileri kalp ve akciğerle ilgili olur. Bu yüzden hem kardiyoloji hem de göğüs hastalıkları uzmanları PH ile ilgilenir. Tanı ve tedavi sürecinde multidisipliner bir anlayışla ilerlemek gerekir. Hastayla ilgilenme aşamasında kardiyoloji uzmanları, göğüs hastalıkları uzmanları, kalp damar cerrahi uzmanları ve radyoloji uzmanları ortak ilerler.
Pulmoner hipertansiyonu gebelikte yaşamsal tehlikeler yaratabilir. Bu yüzden PH olan kadınların aile planlaması için mutlaka destek almaları ve dikkatli olmaları gerekir.
Doktor muayenesinde zaman sınırlıdır. Sorulabilecek sorular önceden bilinirse vakit daha verimli kullanılabilir.
Primer Pulmoner Hipertansiyon (Akciğer Atardamarında Yüksek Tansiyon) şüphesiyle hastaneye gittiyseniz doktor muhtemelen olası sebepleri anlatacak ve tanı için bazı tetkikler isteyecektir. PH tanısı netleştiğinde şu konularda detaylı anlatım istemeniz faydalı olabilir:
Eğer farklı bir rahatsızlığınız varsa bunu da mutlaka doktorla paylaşmalı ve tedavi süreçlerini birlikte nasıl yürüteceğiniz konusunda bilgi almalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.