Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥗 Saç Ekimi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16




Detaylı Bilgi İçin İletişime Geçin.



Form devre dışı bırakıldı



Saç ekimi işleminden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Her zaman önemli olan beslenme, tıbbi uygulamalardan sonra daha da ciddi hale gelir. Genel olarak her cerrahi işlem sonrasında hızlı şekilde iyileşmek amaçlanır. Bu noktada saç ekimi sonrası beslenme de saç köklerinin sağlıklı büyümesine ve iyileşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla belirli gıdaları daha fazla tüketmek ve bazı besinleri de sınırlamak gerekebilir.

Saç Ekimi Sonrası Beslenme Önerileri 

Saç ekimi sonrası beslenme, sürecin daha iyi yönetilmesi adına önemlidir. Canlı hücrelerden oluşan saç kökü kan ile beslenir ve belirli vitaminleri vücuda almak gerekir. Kan kalitesi iyi olduğunda iyileşme süreci de hızlanır.

Aşağıda saç ekimi işleminden sonra genel  yer alır:

  • Saç köklerinin kan aracılığıyla beslenmesi için belirli bir yeme düzeni oluşturulmalıdır. 
  • Tüketilen gıdaların içeriğine dikkat etmek gerekir. Özellikle de vitamin ve mineral içerikleri tüketmek ve gerekirse takviyelerini kullanmak önemlidir. 
  • Şok dökülme etkilerini daha da azaltmak için doğru beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. 
  • Beslenme kurallarına dikkat edildiğinde hücreler yenilenir ve bu, iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. 
  • Öğünlerin hafif geçirilmesi daha faydalı olabilir. Ancak tüketilen besinlerin barındırdığı  ve mineral yüksek olmalıdır. 
  • Saç köklerinin düzenli beslenmesi için öğünler atlanmamalı ve zamanında gereken gıdalar tüketilmelidir. 
  • İşlem sonrasında yağlı ve tuzlu atıştırmalıkların yenilmesi önerilmez. Bunun yerine kuruyemiş tüketmek çok daha faydalı olabilir.

Saç Ekimi Sonrası Beslenmede Sınırlanması Gereken Gıdalar 

Saç ekimi sonrası beslenme sürecinde bazı gıdaların sınırlanması gerekebilir. Örneğin tahıl, buğday gibi besinler 15 gün süreyle azaltılmalıdır. Hayvansal gıda, süt, yoğurt ve probiyotik gibi mayalı besinleri olabildiğince az tüketmek gerekir. Yağ tüketimi de önemlidir. Ancak sivilcelenmeye neden olabileceğinden kaçınmakta fayda var. İşlemden üç gün sonra kahve ve çay gibi kafeinlerden uzak durmak önemlidir. Ayrıca işlenmiş gıda, sigara ve alkolü bırakmak iyileşmeyi hızlandırmak açısından gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Alınması Gereken Vitaminler 

Saç ekimi sonrası beslenme önemli olduğu için alınması gereken bazı vitaminler ve vitaminler vardır. Özellikle de B vitamini en önemlisidir. Zira saç köklerinin beslenmesine yardımcı olur ve iyileşme sürecini hızlandırır. Bu vitamin grubu birçok besinde bulunabilir.

Bu süreçte alınması gereken  içeren besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • B1 (karnabahar, somon, ton, pirinç, bezelye, fındık, fıstık, kestane, mercimek, kuzu eti, patlıcan)
  • B2 (yumurta, kuşburnu, enginar, avokado, süt ürünleri)
  • B3 (Tavuk göğsü, mantar, incir, dana ve kuzu eti, somon)
  • B5 (Baklagiller, brokoli, karides, lahana, peynir, patates, kabak)
  • B6 (Koyu yeşil yapraklı sebzeler, somon, dana kıyması, muz, süt)
  • B7-Biotin (Kabuklu kuruyemiş, muz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado)
  • B9-Folik asit (Fasulye, ceviz, yumurta sarısı, peynir, turunçgiller)
  • B12 (Dana eti, karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar, deniz mahsülleri, et ve süt)

Saç ekimi sonrası beslenme sürecinde alınması gereken diğer vitaminleri de unutmamak gerekir. Özellikle de yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan A vitamini içeren besinleri tüketmek faydalıdır. Bu grupta balık çeşitleri, dana ciğeri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve keçi peyniri gibi gıdalar yer alır.

Dokuların onarılması için E vitamini içeren gıdaları almak gerekir. Bu vitamin grubu saçların uzamasına yardımcı olduğu için süreci oldukça sağlıklı hale getirir. Bu nedenle mısır, ceviz, ayçiçek yağı veya zeytinyağı ile hazırlanan yemekleri tüketmek yararlı olabilir. 

Saç kalitesini artıran ve yaraları hızlıca iyileştiren  de oldukça değerlidir. Bunun için tavuk eti, kırmızı et, kaşar peyniri, somon ve sardalya gibi yağlı balıkları tüketmek önemlidir. Bu süreçte en doğru beslenme önerileri  uzmanları tarafından belirtilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.