Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Sırt Fıtığı Nedir? Sırt Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Sırt Fıtığı Nedir? Sırt Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Sırt fıtığı omurgada bulunan kemiklerin arasındaki kıkırdak doku üzerinde meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Sırt, boyun ve bel bölgesine göre ekstra dar bir yapıya sahiptir. Ortaya çıkan fıtıklaşma durumu ile oldukça ciddi sıkıntıların yaşanmasına yol açabilir.

Her ne kadar diğer fıtık türleriyle karşılaştırdığımız zaman düşük bir oranda görülüyor olsa da risk teşkil eden bir rahatsızlık olduğunu bilmeniz gerekir. 

Sırt bölgenizde bulunan fıtığın erkenden tespit edilmesi ve ivedilikle tedaviye geçilmesi büyük önem arz etmektedir.

Konusunda gerekli uzmanlık ve yetkinliği taşıyan hekimlerinizin katkılarıyla tedavinin vakit kaybına müsade etmeden başlaması sağlanmalıdır.

Böylelikle kısa sürede eski sağlıklı günlerinize kavuşmanızın önü daha kolay açılabilir. 

Sırt Fıtığı Nedir? 

Sırt Fıtığı Nedir? 

Sırt omurgasındaki kemiklerin aralarında yer alan kıkırdak dokunun zarar görmesi, sırt fıtığı için en genel tanım olarak karşımıza çıkıyor.

Sırt bölgesinde meydana gelen yırtılma sonucunda jelimsi bir yapıya sahip olan doku açığa çıkar.

Dokunun dışarı çıkmasının ardından sırtta bulunan sinirlerin yanı sıra omurilik üzerinde baskının şiddeti gittikçe artar. Sağlığınızla birlikte gündelik hayatınızın da oldukça olumsuz yönde etkilenmesi de öngörülen faktörlerdendir. 

Sırtta hissedilmeye başlanan yoğun ağrılar, çoğunlukla ilk sırada yer alan sırt fıtığı belirtileridir.

Ağrının kaynağı ise mutlaka tespit edilmeli ve atılması gereken adımlar için geç kalınmamalıdır. Sırt ağrıları, akciğer veya pankreas sorunları dolayısıyla da görülebilir. 

Boyun fıtığı sırt ağrısı yapar mı, sorusunun cevabı rahatsızlığın boyutuna ve çeşidine göre değişir. Bazı boyun fıtığı türleri de sırtta ağrılara neden olabilir.

Sırtınızda uzun zamandır geçmeyen bir ağrı var ise zaman kaybetmeden uzman doktorunuzla iletişime geçmeli ve sağlık durumunuz için gerekli tetkikleri hızla yaptırmalısınız. 

Sırt Fıtığı Belirtileri Nelerdir? 

Sırt fıtığı belirtileri arasında yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk dikkat çeken sırt ağrılarıdır.

Sırttan başlayan ağrıların ilerleyen zamanda kol ve boyuna da yayılması mümkündür. Bununla birlikte ağrı hem tek tarafta hem de her iki tarafta görülebilir.

Semptomlar ve sancıların yaşanma sıklığı, sağlık durumunuz doğrultusunda değişken türlerde olabilir. Hastalığın bazı belirtilerini ise aşağıdaki maddelerde yakından görmeniz mümkündür: 

  • Bacaklarda ve gövdede duyu kaybı, uyuşma ve hissizlik 
  • Farklı şekillerde yürüme bozuklukları 
  • Karın, bacak ve kol kaslarında güçsüzlük hissi 
  • Sırt, kol ve boyun bölgelerinde karıncalanma 
  • Bağırsak ve mesanenin kontrolü noktasında fazlasıyla zorlanma 
  • Aşırı derecede huzursuzluk 
  • Hapşırma ve öksürme durumlarında şiddetini arttıran ağrılar 

Belirtmiş olduğumuz sırt fıtığı belirtileri kesinlikle göz ardı edilmeden gerekli tedbirlerin alınmasına vesile olmalıdır.

Bacaklarda meydana gelen aşırı güç kaybı ve idrar kaçırma gibi hallerde doğrudan hastaların ameliyat edilmesi gerekliliği de ortaya çıkabilmektedir.

Sağlık durumunuzda yaşadığınız negatif farklılıklar sonucunda kesinlikle vakit kaybetmeden harekete geçmeniz en ideal tercih olacaktır. 

Sırt Fıtığı Nedenleri Nelerdir? 

Sırt Fıtığı Nedenleri Nelerdir? 

Sırt fıtığı nedenleri arasında çeşitli darbe ve çarpma gibi durumların yol açtığı travmaları sayabiliriz.

Travmaların görülmesi konusundaki sebepler, geçmiş zamanlara kadar da uzanabilir. Çarpma ve travma sonrasında omurlar arasında yer alan kıkırdak dokunun yaralanması ilk etapta doğrudan fıtığa yol açmayabilir.

Ancak ilerleyen dönemde disk üzerindeki fıtıklaşma gitgide büyüyebilir. Bunun yanı sıra dokularda bir anda meydana gelen patlama da sırt fıtığını ortaya çıkarabilir. 

Fıtığa neden olan bir diğer etken yaşın ilerlemesidir. Yaşlandıkça kemiklerin ve omurganın güç kaybetmesi, nispeten daha hafif travmalarda dahi fıtık oluşturabilir.

Aşırı kilo ve obezite de fıtığın hızlanmasına sebebiyet veren bir diğer faktördür. Sürekli biçimde omurga veya bel hareketleri gerçekleştirmeniz durumunda sırt fıtığıyla karşılaşma olasılığınızın arttığını da bilmelisiniz.

Sırt fıtığı olanlar yorumları ile de fikir sahibi olmanıza önemli ölçüde katkıda bulanabilir. 

Sırt Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur? 

Sırt fıtığı tam manasıyla teşhis edilmesi için öncelikle hastaların mevcut sağlık durumlarının titizlikle analiz edilmesi çok değerlidir.

İlk başta fiziki muayenenin gerçekleştirilmesi ve sırt kaslarının gerginlik düzeyinin belirlenmesi ise son derece kıymetlidir. 

MR görüntüleme yöntemlerinin kullanılması, standart biçimde tercih edilen uygulamalar arasındadır. Sonuçların çıkmasının hemen ardından uzman doktorlar durumun seviyesini net şekilde belirler. 

Sırt fıtığı MR görüntüsü nihayetinde rahatsızlığınızın boyutları açıkça ortaya çıkmaktadır.

Fıtığın büyüklüğü ve omurilik üzerine uyguladığı baskı da açıkça görülür. Omurilik sinyallerindeki değişimler de böylece tespit edilir.

Detayların hassasiyet içerisinde analiz edilmesiyle hastalara uygun tedavi tekniklerine karar verilmektedir. Cerrahi müdahale ihtiyacı olabileceği gibi ameliyatsız yöntemlerin kullanılması da mümkündür. 

Sırt Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Sırt Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Sırt fıtığınızın giderilmesi konusunda çeşitli tedavilerden yararlanabilirsiniz.

MR görüntüleme yapılması ve fiziki muayenenin tamamlanmasıyla doktorunuz, en çok fayda sağlayacak tedavi seçeneğini önerecektir. Sıklıkla tercih edilmekte olan bazı tedavi türlerini ise aşağıda inceleyebilirsiniz: 

  • Rahatsızlığın başlangıç aşamalarında olması halinde ameliyatsız fizik tedavi tekniği uygulanabiliyor. Sırt kaslarının güçlenmesi içinse farklı egzersiz programları hazırlanabilmektedir. Fizik tedaviyle hedeflenen, disk ve sinirlerin üzerinde bulunan baskının ortadan kaldırılmasıdır. Sıcak kompres ve buz gibi uygulamalar da fizik tedavi sürecinde kullanılabilmektedir. 
  • Diğer bir ameliyatsız tedavi yöntemi osteopeniktir. Tedavide ilk olarak fıtık bulunan bölgenin çevresindeki dokuların gevşetilmesine odaklanılır. Böylece dolaşımın artması mümkün olurken öte yandan iyileşme hususunda başarı elde etmeniz kolaylaşır.  
  • Cerrahi müdahalenin uygulanabilir duruma gelmesi hususunda öncelikle fıtığın ne boyutta olduğu ve hangi bölgede oluştuğu belirleyici etkenlerdendir. Fıtık ameliyatının kontrol altında gerçekleşmesi açısından engel bulunmaması halinde genel anesteziyle hastalara müdahale edilir. 

Yukarıda belirtmiş olduğumuz yöntemlerle beraber hastalığınızın bütün detayları doğrultusunda farklı tedavilerin sırt fıtığıyla ilgili uzmanlar tarafından kullanılması da muhtemeldir.

Sırt fıtığı tedavisinde göz önüne almanız gereken en kritik aşamanın her zaman erken teşhis olduğunu mutlaka göz önüne almalısınız.

Çeşitli belirtileri yaşamanız durumunda da mutlaka profesyonel destek almalı ve sürecin hızlı bir şekilde başlamasına yardımcı olmalısınız. 

Sırt Fıtığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Sırt Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

Sırt fıtığı için gerekli tedavi uygulamalarının kullanılmaması durumunda özellikle ilerleyen dönemde büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Travma gerçekleşmesi veya farklı bir nedenle ortaya çıkan fıtığın, zamanla büyüyebileceğini de bilerek önlem almalısınız. Sırt fıtığı ilgili bölgede bulunan omurlar üzerinde ciddi bir baskıya sebebiyet verebilir. Yaşam kalitesinin düşmesi de kaçınılmaz duruma varabilir. Erken tanı sayesinde kısa süre içerisinde tedavi edilmesi mümkün bir hastalık olduğunu da unutulmamalısınız. 

Sırt Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir? 

Sırt fıtığıyla alakalı çeşitli belirtileri yaşıyorsanız, başvurmanız gereken bölümler ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisidir. Yaşadığınız semptomların ciddiyeti doğrultusunda da FTR veya Algoloji bölümlerinden randevu alma şansınız bulunmaktadır. Rahatsızlığınızın ciddi boyutlara ulaşmış ve daha önce muayene olmamışsanız, doğrudan hastanelerin acil bölümlerine de müracaat edebilir ve durumunuzu açıkça öğrenebilirsiniz. 

Sırt Fıtığı Egzersizle Geçer mi? 

Sırtta meydana gelen ağrılar, kabul edilebilir şekilde fazla hareket edilmesine engel teşkil edebilir. Bunun ilk nedeni hareket ettikçe ağrıların şiddetini fazlasıyla arttırmaya meyilli olmasıdır. Düzenli ve doğru bir egzersiz programı aracılığıyla sırt fıtığınızı hafifletme şansından faydalanabilirsiniz. Egzersiz ayrıntıları için sırt fıtığınızın hangi bölgede ortaya çıktığı ve boyutuna dikkat etmeli ve uzman doktorların önerilerine de kulak vermelisiniz. 

Sırt Fıtığına Yürüyüş İyi Gelir mi? 

Düzenli yürüyüş yaparsanız, sırt fıtığınızın meydana getirdiği şiddet oranı bir hayli yüksek ağrılarınızın hafiflemesini kolaylaştırabilirsiniz. Yürüyüş, omurganızı destekleyen kasların güçlenmesine de katkı yaptığı için rahatsızlığınızın azalmasına destek olabilmektedir. Yürüyüş esnasında ise spor ayakkabı seçimine de dikkatli etmeli ve sağlık durumunuz açısından zarara yol açmayacak seçenekleri tercih etmelisiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.