Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

💉 Kan Gazı Nedir? Kan Gazı Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Kan Gazı Nedir? Kan Gazı Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?

Kan gazı genellikle kanda yer alan karbondioksit ve oksijen miktarı ile ilgilidir.

Kan gazı nedir sorusuna kısaca, kan gazı; her insanın vücudunda bulunan bazı gazları kapsar yanıtını vermek doğru olur.

Kişinin vücudundaki kan gazı değerlerinin belirli bir aralıkta olması gerekir. Bu nedenle de kan gazı değerleri düzenli olarak ölçülür.

Bazı hastalıklara bağlı olarak kişi vücudundaki kan gazı değerleri değişiklik gösterir.

Bu gibi durumlarda kan gazı tedavisi olmak gerekir. Kan gazı tedavisi için aslında bu gaz değerlerinin düşmesini ya da yükselmesini tetikleyen hastalık teşhis edilir. 

Kişinin hastalığı teşhis edildikten sonra ise hastalığı tedavi etmeye yönelik bir süreç başlar.

Bu sürece bağlı olarak kişilerin kan gazı değerleri normal seviyelerde seyretmeye başlar. Vücutta bilinen ve bilinmeyen birçok kan gazı değeri vardır.

Bu kan gazlarının hepsi farklı değerlere sahip olabilir. Bu nedenle de düzenli olarak test yaptırılması gereklidir. Kan gazı nedir tedavisi nasıl olur tüm detaylar için metnimizi okuyabilirsiniz. 

Kan Gazı Nedir?

Kan Gazı Nedir?

Kan gazı nedir sorusuna, kan gazı insanların vücutlarında bulunan birtakım gazlardır yanıtı verilebilir.

Bu gaz değerlerinin normal bir aralıkta olması gerekir. Hidrojen, oksijen ve karbondioksit başta olmak üzere insan vücudu birçok gaz türünü barındırır. Bu gaz türlerinin tamamına da kan gazı ismi verilir. 

Vücutta bu gazların değerleri arttığında ya da azaldığında farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu hastalıklar ise kişilerin yaşam kalitesini düşürür.

Aynı zamanda kişilerin sahip olduğu hastalıklara bağlı olarak da kan gazı değerleri düşebilir ya da yükselebilir. 

Kan gazı nedir tedavisi sorusu için solunum yetmezliği gibi bir durumda oksijen tedavisi veya solunum cihazlarından yararlanılabilir.

Akciğer hastalıklarında ise ilaç tedavisinin yanı sıra cerrahi müdahaleye de başvurulabilir.

Cglu Kan Gazı Nedir?

Cglu kan gazı genellikle Glu ismi ile bilinir. Kısacası Cglu kan gazı, vücutta bulunan glukozu gösterir. Glukoz, kişinin vücut dengesinin yerinde olmasını sağlar.

Vücudun enerji üretebilmesi için glukoz değerlerinin normal olması gerekir. 

Kişinin glukoz değerleri düştüğü zaman vücut enerjisini kaybeder ve enerji üretememeye başlar.  seviyesi, açlık kan şekeri ölçümünde ortaya çıkar.

Glukoz değerlerinin doğru sonuç vermesi için kişinin ortalama 8 saat aç kalması gerekir. Kişi 8 saatlik açlık sonucunda kan verir. 

Kan değerleri ölçüldüğünde ise kişinin açlık kan seviyesinin sonuçları ortaya çıkar. Bu sonuçlar Cglu kan gazı değerlerini verir.

Yapılan kan testi aynı zamanda kişide  olup olmadığı hakkında da bilgi verir. 

Cglu Kan Gazı Değerleri Kaç Olmalıdır?

Cglu kan gazı değerlerinin belirli bir oranda bulunması sağlıklıdır. Sağlıklı bireylerde Cglu kan gazı değerleri çocuklarda ve yetişkinlerde farklı olabilir.

Çocukların ve yetişkinlerin glukoz değerleri arasındaki fark genellikle 20 mg/dl ila 30 mg/dl arasında olur. 

Sağlıklı ve yetişkin kişilerin glukoz değerleri açlık durumunda 700 mg/dl ile 100 mg/dl arasında değişiklik gösterir.

Bu değerler kişinin aç olmadığı sırada ölçüldüğünde ise 70 mg/dl ile 140 mg/dl arasında görülür. 

Kişinin vücudundaki glukoz değerinin 60 mg/dl'nin altına düşmemesi gerekir.

Cglu kan gazı değerinin 60 mg/dl'nin altına düşmesi halinde kişilerde  görülme riski vardır. Glukoz değerlerinin 140 mg/dl'nin üzerine de çıkmaması gerekir.

Glukoz değerlerinin normal kabul edilen değerlerden daha yüksek olması halinde ise  riski doğar.

Kan Gazı Cohb Düşüklüğü Nedir?

Kan Gazı Cohb Düşüklüğü Nedir?

Kan gazı değerlerinden birisi olan Cohb tıp dünyasında genellikle Karboksihemoglobin ismi ile bilinir.

Karboksihemoglobin ile karbaminohemoglobin sıklıkla karıştırılır. Cohb, karbonmonoksit ve hemoglobin kompleksidir.

Cohb, karbonmonoksit ile temas ettiği zaman kırmızı kan hücrelerinde oluşur. 

 genellikle Cohb kan gazı değerlerine bağlı olarak ortaya çıkar. Karbonmonoksit zehirlenmesinde

Cohb kan gazı değerleri kadar MetHB değerleri de önemlidir. Cohb değerlerinin sağlığı yerinde olan kişilerde % 0,5 ile % 1,5 arasında olması gerekir. Fakat  tüketen kişilerde bu değerlerin % 4 ile % 9 arasında değiştiği gözlemlenir. 

Yenidoğan bebeklerde ise bu değerler yaklaşık olarak % 3 - % 7 arasında değişiklik gösterir.

Cohb kan gazı düşüklüğü genellikle çok tehlikeli bir durum değildir. Fakat bu değerlerin yükselmesi tehlikeli olarak kabul edilir. Cohb kan gazı değeri yükselmesi, kişilerde karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir.

Cohb Kan Gazı Değerleri Yüksekliği Ne Kadar Tehlikelidir?

Cohb kan gazı değerlerinin % 10 ile % 15 değerlerine çıkması kişide karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunu gösteren bir değerdir.

Bu durum oldukça tehlikelidir. Fakat bu değerlerin % 20 - % 50 değerlerini aşması daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

Cohb kan gazı değerlerinin % 50 ile % 60 sınırını aşması ise ölümcül sonuçlar doğurabilir. 

Cohb kan gazı değerlerinin yükseldiğini gösteren belirtiler vardır. Bu belirtiler dikkate alınmalıdır ve belirtiler doğrultusunda kişilerin muayene olması gerekir. Cohb kan gazı değerlerinin yükseldiğini gösteren bazı belirtiler şu şekildedir;

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi

  • Ataksi
  • Bilinç bulanıklığı
  • Hipotermi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Öksürük
  • Nefes alırken hırıltı oluşumu
  • Göğüs bölgesinde ağrı
  • Hiperglisemi

Sıkça Sorulan Sorular

Kan Gazı Hct Nedir?

Kan gazları arasında yer alan hct, hematokrit ismi ile bilinir. Hct, kırmızı kan hücrelerinin hacminin, dolaşımdaki kanın hacmine oranı olarak düşünülebilir. Bu değerlerin anlamları genellikle tıp açısından çok daha geniş kapsamlı olabilir. Kısacası hct, kan dolaşımı ve kırmızı kan hücreleri ile alakalıdır. Kişinin kanında bulunan kırmızı kan hücrelerinin ve alyuvarların oranı hct sayesinde ölçülür. Hct kan gazının yenidoğan bebeklerde % 55 ila % 68 arasında olması gerekir. Hct kan gazının değerleri cinsiyete göre de değişiklik gösterir. Örneğin yetişkin bir erkeğin hct değerleri % 42 ile % 54 arasında olmalıdır. Fakat yetişkin bir kadının vücudundaki hct kan gazı değerleri ortalama olarak % 38 ila % 46 arasında değişiklik gösterir.

Hct Düşüklüğü Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kişilerin vücudunda yer alan kan gazlarından birisi Hct'dir. Vücuttaki hct düşüklüğü, kişinin hücrelerine yeterli oksijenin iletilmediği anlamına gelir. Kan gazlarının düşmesi genellikle oksijen azalması ile bağlantılıdır. Kişinin bir hastalığa ya da kazaya bağlı olarak aşırı kan kaybetmesi hct düşüklüğüne neden olabilir. Hct düşüklüğü anemi ile de ilişkilidir. Hct düşüklüğünün diğer bir nedeni de vücudun yeterince alyuvar üretememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu değerin düşük olmasının nedenleri arasında; dalakta büyüme, kan kanseri, tiroid, böbrek hastalıkları ve hamilelik yer alır. Aynı zamanda; demir, B12, bakır, folik asit ve B6 eksikliğine bağlı olarak da hct değerlerinde düşüş görülmesi mümkün hale gelir. Hct düşüklüğü olan kişilerde şu belirtiler görülebilir;

  • Halsizlik
  • Ciltte solgunluk
  • Nefes darlığı
  • Saçlarda dökülme
  • Kalp ritminde bozulmalar
  • Uykusuzluk problemi
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Huzursuzluk

Hct Değeri Yüksekliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kişilerin çok fazla sigara tüketmesi, hct kan gazı değerlerinin yükselmesinin en temel nedeni olarak kabul edilir. Kalp ve damar problemleri de yine aynı şekilde hct değerinin yükselmesine neden olur. Uyku apnesi olan kişilerde ve böbrek rahatsızlıklarına sahip bireylerde de bu değerler normalden daha yüksektir. Kişinin susuz kalması halinde, ağır egzersiz yapıldığında ya da karbonmonoksit zehirlenmesinde de hct değerleri yükselmeye başlar. Hct değerlerinin yükseldiğine dair belirtiler şu şekildedir;

  • Kulakta çınlama hissi
  • Vücutta kaşıntı
  • Görme bozuklukları
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Karın ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Uyku problemleri
  • Avuç içinde hassasiyet






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.