Bamyanın faydaları sadece sağlıkla sınırlı olmamakla birlikte aynı zamanda cilt sağlığına da olumlu etkileriyle bilinir.
Bamya vitamin ve mineral açısından zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğindeki lif, protein, C vitamini, folik asit ve demir gibi sağlığa yararlı besin maddeleriyle vücut sağlığını destekler. Ayrıca düşük kalorili olması kilo kontrolüne yardımcı olur.
Bu ve buna benzer birçok faydası bulunan bamya, dengeli bir beslenme programının önemli bir parçası olabilir.
Hem lezzetli hem de besleyici yapısıyla sofralarda sıklıkla tercih edilen bu sebze insan sağlığına büyük katkı sunar.
Bamya, fasulyegiller ailesine ait bir sebze türüdür. Sıcak veya ılıman iklimlerde yetişir ve genellikle yaz aylarında hasat edilir.
Bu bitki uzun ve sivri yapraklara sahip olup çiçekleri sarı renktedir. Bitki ılıman ve sıcak iklimleri tercih ettiği için Akdeniz, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde yoğun bir şekilde yetiştirilir.
Bamya, sebze olarak tüketilen yeşil uzun ve tüylü bir sebze üretir. Bu sebze içerisinde küçük beyaz tohumlar barındırır. olduğu için taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir.
Çoğunlukla yemek olarak kullanılan bamya hem besleyici hem de lezzetli bir sebzedir.
Hafif bir tat ve kokuya sahiptir, bu yüzden çeşitli yemeklere kolayca eklenebilir. Besin değeri açısından zengin bir içeriktedir ve sağlık açısından da bamya faydaları ile değerli bir sebze türüdür.
Günlük beslenme düzeni içinde bamyaya yer verilerek sağlığa çeşitli faydalarından yararlanılabilir.
Bamyanın faydaları nelerdir sorusu günlük beslenme düzeninde bamyaya yer veren kişilerin aklına takılan sorulardan bir tanesidir.
Sağlığa olan çeşitli fayları sebebiyle sıklıkla tüketilen bamyanın, içeriğinde bulunan ve minerallerin cilt sağlığından tutun da psikolojik sağlığa kadar birçok alanda faydası mevcuttur.
Bamyanın faydaları nelerdir sorusuna detaylıca şu şekilde cevap verebiliriz:
Bamyanın faydaları olduğu kadar bamya tohumunun faydaları da mevcuttur. Bamya tohumunun en sık kullanılan biçimi bamya tohumu çayı demlemektir. 9 ila 10 adet bamya tohumu öğütülerek sıcak su ile demlenir.
Bamya tohumu çayını zayıflamak ve kilo dengesini korumak isteyenler tüketebilir.
Bu çay aynı zamanda rahatlatıcı bir etki sunması sebebiyle stresin azalmasına yardımcı olur.
Bamya tohumu faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer etkense kanamalı yaraların iyileşme hızına olumlu etkisidir. Kırık veya incinme gibi sorunlarda kemiklerin hızlı bir şekilde güçlenmesine yardımcı olur.
Bamya tohumu düzenli olarak kullanıldığında karaciğerin güçlenmesine de katkıda bulunur. Bamya tohumu faydaları olarak tümör hücreleri ile savaşmasını sayabiliriz.
Bamya tohumu düzenli bir şekilde kullanıldığında tümör hücrelerinin büyümesinin gerilediği gözlemlenmiştir.
Her ne kadar tümör hücrelerinin azalmasına etki ettiği gözlemlense de düzenli olarak kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Bamya tohumunun uzun süreli ve aşırı kullanımlarda çeşitli zararları olabileceği unutulmamalıdır.
Bamya sıklıkla sebze olarak tüketilse de gerek tohumu gerekse çiçeği çeşitli amaçlar için tüketilir.
Bamyanın faydaları olduğu kadar bamya çiçeğinin faydaları da çok fazladır. Bazı kültürlerde geleneksel tıpta kullanımına yer verilen bitkiler arasında yer alır.
Genellikle Asya ve Orta Doğu mutfaklarında çiğ haliyle salatalarda kullanılan bamya çiçeği, çorbalarda da haşlanmış olarak bulunabilir. Ayrıca bamya çiçeğinden marmelat ve reçel gibi besinler de yapılır.
Bamya çiçeğinin faydaları çok fazla olduğu için günlük beslenme düzeni içinde dengeli bir şekilde yer alabilir.
En az bamya kadar faydalı olan bamya çiçeği içerisinde birçok vitamini ve minerali barındırır. Kalp sağlığına olumlu etkileri olurken bir yandan da yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini düzenler ve bağışıklığı artırır.
Bamyanın faydaları vücut sağlığı için önemlidir. Bu yüzden günlük tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Bamyanın günlük tüketim miktarı bireylerin yaşına, cinsiyetine, beslenme alışkanlıklarına ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Ancak sağlıklı yetişkinler için önerilen günlük sebze tüketim miktarı 2 ila 3 su bardağıdır. Bu miktar yaklaşık 2 ila 3 porsiyon bamya tüketimi demektir.
Her porsiyon yaklaşık olarak 1 su bardağı kadar taze pişirilmiş bamya miktarına denk gelir. Ancak bamya gibi sindirim sistemine olumlu etkileriyle bilinen sebzelerin fazla tüketilmesi sindirim sisteminde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle herkesin kendi genel sağlık durumuna göre tüketim miktarını belirlemesi vücut sağlığını korumak açısından önemlidir.
Bamyanın genel sağlığa faydaları olduğu kadar cilde de faydaları yüksektir. İçeriğinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde cilt hücrelerinin serbest radikallerle savaşmasına destek olur ve zararlı etkilerinden korur. Bu sayede cildin süreci yavaşlar ve daha parlak, genç, sağlıklı bir görünüm elde edilir.
Bamyanın içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller cilt tonunun dengelenmesine yardımcı olur ve cilt tonu düzensizliklerini azaltır. Böylece cilt daha homojen bir görünüme kavuşur. Antioksidanlar cildi yenileyici özellikleri sayesinde lekelerin görünümü azaltır. Düzenli olarak tüketilmesi sonucunda lekelerin belirginliğinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bamyanın doğal nemlendirici özelliği mevcuttur. Bu sayede cildi nemlendirir ve kuruluk probleminin önüne geçer. Bu durum sonucunda cilt daha yumuşak, esnek ve sağılıklı bir görünüme kavuşur.
Anti-inflamatuar özelliği ile ciltteki irritasyonları ve kızarıklıkları azaltmaya yardımcı olurken cilt tahrişlerini yatıştırıcı etkisi de mevcuttur. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde akne ve sivilce tedavisinde yarımcı olabilir. Bamya suyu veya bamya yaprağı çayı ciltteki inflamasyonu azaltarak akne ve oluşumunu önleyebilir.
Anti-aging etkisiyle cildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümü azaltır. Bamya aynı zamanda doğal bir cilt temizleyici olarak da kullanılır. Ciltteki fazla yağı absorbe ederek gözenekleri temizler ve cildi ferahlatmaya yardımcı olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.