Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ MR Korkusu Nasıl Yenilir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

MR Korkusu Nasıl Yenilir?

MR korkusu, kapalı alanda kalma korkusunun spesifik bir alt boyutu olarak değerlendirebilen ve kişinin MR cihazı na karşı yoğun kaygı ve korku geliştirmesini ifade eden duruma denir.

MR, kapalı bir alanda çekilen bir görüntüleme yöntemidir. Bu da kapalı alanda kalma korkusu yaşayan bireylerin MR'a korkuyla yaklaşmasına neden olabilir.

Klostrofobisi olan bu bireyler nefes almakta güçlük çektiklerini, gözlerinin karardığını ya da başlarının döndüğünü hissederler. Ancak bu durum kalıcı değildir ve psikolojiktir. 

Korkular doğuştan değildir, sonradan edinilmiştir. MR (Emar) korkusu dada aynı şekilde sonradan öğrenilen bir korku türüdür.

Klostrofobisi olan bireyler kapalı alanlarda baş dönmesi, nefes daralması gibi semptomlar yaşayabilirler.

Bundan dolayı bazı bireyler asansörde kalmaktan korkmakta, bazı bireyler ise toplu taşıma araçlarına binememektedir. 

Bazı kişiler de MR cihazından özel olarak korkmaktadır. Kişi, MR cihazına girmekten ve hatta bu durumun düşüncesinden bile kaçınma davranışı gösterip kendini geri çekebilmektedir.

Bu da MR korkusu olarak adlandırılmaktadır. Kapalı MR korkusu olarak da karşımıza çıkar.

Kedi fobisi, su fobisi ya da karanlık fobisi gibi MR korkusuna bağlı fobi de çözümsüz bir hastalık değildir.

Teşhis koyulduktan sonra doğru yaklaşım ve tedavi ile bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. İlaç tedavisi, bilişsel terapi, sanal gerçeklik, maruz bırakma gibi tekniklerle tedavi süreci ilerler.

MR Korkusu Nedir?

MR korkusu, temelinde kapalı alanda kalma korkusu yatan ancak bundan farklı olarak her kapalı alanda değil sadece MR çekileceği zaman yoğun endişe, gerginlik hissedilerek gelişen bir fobi türüdür.

Bu kişiler için MR çektirmek son derece zordur. MR çektirecekleri zaman ya da düşündüklerin anda nefesleri daralır, başları döner, terleme başlar ve oldukları alandan kaçmak isterler.

Bunların nedeni psikolojik olarak kaygı, endişe ve korku halinin vücuda fiziksel olarak yansımasıdır. Kapalı MR korkusu da MR korkusuna bağlı olarak gelişir.

MR Cihazı Korkusu Nedir?

MR Cihazı Korkusu Nedir?

MR cihazı korkusu, kaynağında MR çekilme alanının kapalı olması ancak bundan farklı olarak sadece tüm kapalı ortamlar değil sadece MR cihazına ve bu cihazın olduğu alana bağlı olarak gelişen bir fobidir ve özellikle kapalı MR korkusu olarak gelişir.

Bu kişiler bu cihaza yaklaştıklarında ya da bu cihazı düşündüklerin anda anksiyeteleri artış gösterir ve oldukları alandan kaçmak isterler

MR Korkusu Nedenleri Nelerdir?

Fobilerin oluşum sebepleri incelendiğinde genel olarak beynin belirli bölgelerinin yüksek düzeyde uyarılması sonucunda meydana geldiği görülür.

Ayrıca fobiler, kendi altında birçok çeşide ayrıldığı için de her birinin ortak nedenden kaynaklanması söylenemez.

MR korkusu da bu spesifik fobilerden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu duruma yol açacak sebepler şunlardır:

  • Geçmişte yaşanan olumsuz travmatik tecrübeler, 
  • Çevresindeki kişilerin yaşamış oldukları olumsuz tecrübeler, 
  • Anksiyete,
  • Kapalı alanda kalma korkusunun algıda seçicilikle daha belirgin hale gelmesi.

MR Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Korku ve kaygının insanlarda kendini farklı biçimlerde gösterebilir. Bunlar psikolojik ya da fizyolojik olarak ortaya çıkabilir.

MR korkusu belirtileri ise şu şekilde ortaya çıkabilir:

MR Korkusu Teşhisi Nasıl Konur?

MR Korkusu Teşhisi Nasıl Konur?

MR korkusunun teşhisi için doktor, kişinin geçmişte yaşamış olduğu tecrübeler hakkında detaylı bilgi almaktadır.

Hastalık öyküsünün alınması hastalığın teşhisi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra doktor, danışana belirli sorular yöneltebilmektedir. MR korkusu teşhisi için kullanılan sorular ise aşağıdaki gibidir:

  • Kapalı MR cihazına girme düşüncesinin sizde oluşturduğu duygu ve hisler nelerdir?
  • Kapalı MR korkusunu 10 üzerinden puanlarsanız puanınız kaç olur?
  • MR korkusu için ilaç kullanıyor musunuz?

Hastanın yukarıdaki sorulara verdiği yanıtlara göre hastalık teşhisi koyulup uygun tedaviye başlanabilir.

Çocuklarda MR Korkusu

Çocuklar, belirli olumsuz tecrübeler sonucunda korku geliştirebilmektedir.

Fobilerin kaynağına bakıldığında, birçoğunun çocukluk döneminde yaşanan olumsuz tecrübe ya da başkalarının yaşadığı olumsuz deneyimleri gözlemleri ile ilişkili olduğu fark edilmektedir. 

Korkular doğuştan değil sonradan kazanılan duygulardır. Ancak bu dönemlerde başlayan korkuların tedavisinin yapılmasının daha önemli olduğu görülmektedir.

Çünkü çocukların tedavi bu dönemde yapılmaz ise çocuk, yaşamının ilerleyen süreçlerine de bu korkuyu aktarmaktadır.

MR Korkusu Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

MR korkusu, kişinin ileriki süreçlerde bu korkuyu başka kapalı alanlar için de yaşamasına neden olabilir.

Bunun yanı sıra MR korkusu, kişinin sosyal ortamlardan kendini geri çekmesine, kendini kapatmasına neden olarak sosyal kaygı bozukluğunun gelişmesini de tetikleyebilmektedir. 

MR korkusunun altında yatan sebep travmatik bir deneyim ise bununla birlikte travma sonrası stres bozukluğu da gelişim gösterebilmektedir.

Yoğun endişe ve korku sonucunda anksiyete oluşabilir. Bunların aşılamaması sonucu bireyi depresyona bile sürükleyebilir.

MR Korkusu Nasıl Yenilir?

MR korkusu yaşayan bireylerde yoğun panik, endişe ve korku duygusu hakimdir. Bu sorunlar çözümsüz değildir.

Bu problemlerin üstesinden gelmek ve MR korkusunu tedavi etmek mümkündür. MR korkusu nasıl yenilir konusu ciddi bir merak konusu olmuştur. MR korkusu için şu tedavilere başvurulabilir:

  • İlaç tedavisi: MR tedavisi için uzman hekiminizce sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar sizin kaygı, panik ve korkunuzu bastırıcı etkiye sahiptir. Diğer yöntemlerle birlikte ya da tek başına kullanılabilir. İlaç kullanımı mutlaka hekim kontrolünde, belirtilen aylarda ve düzenli takip edilerek yapılmalıdır.
  • Bilişsel davranışçı terapi: Fobiler için sıkça tercih edilen bir tedavi tekniğidir. Bu yöntemde kişinin zihninde yeniden yapılandırma yoluna gidilmektedir. İşlevsiz inançlar saptanmakta ve bunların yerine işlevsel olan inançlar oluşturulmaktadır. 
  • Maruz bırakma: Bu yöntem de korkular için tedavi yöntemleri arasındadır. Korku yaşayan birey aşamalı ve dikkatli olarak korkularıyla yüzleştirilmektedir. Bu yöntemle kişinin sistematik olarak korkuya karşı duyarsızlaşması amaçlanır. Aynı zamanda bu yöntemde kişi, başa çıkma becerileri geliştirmek için de uygun bir rahatlık düzeyine ulaşır.
  • Sanal gerçeklik: Sanal gerçeklik teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Bu yöntemle de MR cihazına sanal olarak alıştırılır ve buna alışan birey için fobi de zamanla ortadan kalkmaktadır.

MR Korkusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

MR korkusu hastalığı için hangi bölüme gidilir?

MR korkusu, psikolojik kökenli hastalıktır. Bu nedenle MR korkusunun tanısının konulması ve bireysel olarak tedavi planı oluşturulması için gidilmesi gerekilen uzmanlar, psikolog veya psikiyatristlerdir.  

MR korkusunu yenmek için ne yapılması gerekir?

MR korkusunu yenmek öncelikle beyinde biter. Bunun sadece bir korku olduğunu kabul edin ve bir uzmanla mutlaka görüşün. Kaygı, panik ve korku anında gözlerinizi kapatın ve derin nefes alıp verin. Sizi rahatlatması için su içebilirsiniz. Ayrıca kendinizi rahat, konforlu hissettiğiniz anların ya da mekanların hayalini kurarak kaygınızı, korkunuzu hafifletebilirsiniz.

MR korkusu tedavi edilmemesi nelere neden olur?

Fobi boyutunda ilerleyen MR korkusu için bir tedavi planı uygulanması önemlidir. Çünkü bu tür psikolojik hastalıklar, kişiyi zihinsel olarak yorar ve yıpratır. Kişinin yoğun olarak hissettiği kaygı ve korku durumu, günlük işlevselliğini etkilemekte ve işlevsellik boyutunda azalma yaşanmaktadır. Günlük hayatı bu korkunun etkisi altına girer, sosyolojik ve psikolojik sorunlar artış gösterebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.