Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

😟 Reddedilme Korkusu Nasıl Yenilir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Reddedilme korkusu pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu korku, insanın bulunduğu ya da girdiği bir ortamda diğer kişiler tarafından dışlanacağına dair hissedilen bir inanç halidir. 

Kişi girdiği bir ortamda orada bulunan kişiler tarafından kötü bir duruma düşeceğine, dışlanacağına karşı bir inanç duyumsar. Bu inancı bir korkuya, kontrolsüz bir endişeye neden olur. Reddedilme korkusu testi yoktur. Ancak uzmanlar, bu hastalığı analiz edebilir. 

Reddedilme korkusunun bazı belirtiler vardır. Reddedilme korkusu yaşayan birey sosyal ortamlardan kaçmaya başlar. Kendi içine kapanabilir. Bu korkuyu yaşayan kişiler aynı zamanda sevilmemekten, uyum sağlayamamaktan ve terk edilmekten korkar. 

Yalnız kalmaktan korktukları için çoğu zaman kendi ihtiyaçlarını göz ardı edip beğenilmek için insanların isteklerini yaparlar. Reddedilme hayatın bir parçasıdır. Ancak bu durum uzun süreli ya da sık olursa kişide reddedilmeye karşı bir duyarlılık oluşmaya başlayabilir.

Reddedilme Korkusu Nedir?

Reddedilme korkusu bir sosyal fobilerden biridir. Bu korkuyu yaşayan kişi yaptığı bir şeyden dolayı ya da söylediği bir şeyden reddedileceğini hissedebilir. İnsan bir ortamda kötü bir duruma düşeceğine, etraftaki insanlar tarafından reddedileceğine dair içinde bir inanç beslemeye başlar. Bu durum kişiyi özgüvensiz, içine kapanık bir hale getirebilir. 

Reddedilme korkusu olan biri kendini değersiz hisseder. Bu korkuyu yaşayan biri yeni bir ortama girmeye çekinir ve istemez. İş görüşmelerinde konuşmada güçlük çekebilirler. Reddedilme korkusu olan birey bu korkuyu kontrol edemez. Arkadaşlık kurmada sıkıntı yaşarlar. Aynı zamanda günlük hayatı olumsuz bir yönde etkileyebilir. 

Reddedilme korkusu kişinin hayatını şekillendirebilir. Bu korku kişinin ilişkilerinde, eğitiminde, aile ilişkilerinde ve kariyer seçimi gibi birçok faktörü etkileyebilir. Bu korku hayatı ve sosyal ilişkileri etkileyecek boyuta geldiyse kişinin bir uzmandan yardım alınması tavsiye edilir.

Reddedilme Korkusu Neden Olur?

Reddedilme korkusu neden olur, diye sorulduğunda bunun en büyük etkisi kişinin çocukluk döneminde yaşadığı olaylardır. Her zaman ceza alan, yeterince sevgi görmeyen, sürekli eleştirilen, korkutulan ve terk edilen çocuklar; kendini değersiz hisseder. Bu nedenle de her olayda dışlanacağına, reddedileceğine karşı bir inanç beslemeye başlarlar. Çocukluk dönemindeki bu his yetişkinlik dönemine taşınır.

Bu korku oldukça yaygındır. Herkes bir derecede reddedilme korkusu yaşayabilir. Fakat bu durum hayatı ciddi derecede olumsuz etkilemeye başlarsa bazı sorunlara neden olabilir. 

eddedilme korkusunun bir diğer sebebi olarak sosyal fobi gösterilebilir. Bazı zihinsel sağlık sorunları da bu korkunun nedeni olabilir  ), sevilip sevilmediğine ya da kabul edilip edilmediğine gibi düşüncelere ve takıntılı düşüncelere neden olabilir. Yaşanılan travmatik olaylar da bu korkuya sebep olabilir. 

Süreklilik gösteren reddedilme hali kişide ciddi psikolojik sorunlara neden olabilir. Ebeveynleri tarafından reddedilen bir çocuk, yetişkinlik döneminde bazı sıkıntılara neden olur. Kendi akranları ve ilişkilerinde başarılı olamazlar.

Reddedilme Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

Reddedilme korkusunun farklı farklı nedenleri vardır. Hem kadın hem erkek reddedilme korkusu yaşayabilir.

Bu reddedilme korkusunun nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Kişinin hayatında yaşadığı travmatik bir reddedilme bu korkuya neden olabilir
  • Aşırı duygusal sonuçları olan reddedilme, kişide travmatik bir hale gelebilir
  • Yoğun eleştiriler yapan, ihmalkar tutum sergileyen bir ailede yaşamak bu korkuya neden olabilir
  • Düşük benlik saygısı, kişide aşırı bir reddedilme korkusu ve kaygı hissine neden olur
  • Kişinin yaşadığı zorbalıklar da reddedilme korkusunun nedeni olabilir
  • Çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından reddedilmek
  • İş kaybı ya da başarısızlık da reddedilme korkusuna sebebiyet verebilir

Reddedilme Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Reddedilme korkusu yaşayan biri başkalarının istek ve ihtiyaçlarını kendi istek ve ihtiyaçlarının önüne koyar. Fikirlerini söylemekten çekinirler. Başkalarına göre hareket etme eğilimindedirler. Aynı zamanda reddedilme korkusu testi bulunmuyor. Kişi belirtileri olup olmadığına bakarak bir uzmana danışabilir.

Reddedilme korkusunun diğer başka belirtileri şunlardır:

  • Başkaları kötü muamele etse bile onlara katlanırlar
  • Çok çalışırlar
  • Haddinden fazla sorumluluk almaya çalışırlar
  • Diğer insanları memnunn etmeye çalışırlar
  • Hayır demekte zorluk yaşarlar
  • Gerçek duygu ve düşüncelerini başkalarından saklarlar
  • Sağlıksız ilişkilerinde kalırlar
  • Başarısızlık korkusu yaşarlar
  • Mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahip olurlar
  • Karşılıklı bağımlı olurlar
  • Kendilerini aşağılanmış, yetersiz ve değersiz hissederler
  • Konuşmada güçlük yaşayabilirler
  •  yaşayabilirler
  • Düşük benlik saygısı vardır
  • Ani sinir, öfke ve ağlama krizleri yaşayabilirler

Reddedilme Korkusu Nasıl Geçer?

Reddedilme insan için yaygın bir deneyim türüdür. Reddedilme insanlarda farklı birçok duygusal tepkilere sebep olabilir. Bu tepkiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Reddedilme kişi için alışkanlık haline gelirse kişi öz saygısını ve öz güvenini kaybetmeye başlar.

Reddedilme korkusunu yenmek için şunlar uygulanabilir:

  • Hisleri yaşamak: Kişi duygularını bastırmamalıdır. Reddedilme normal bir olaydır. Kişi hislerini yaşayabilmek için kendine izin vermelidir. Reddedilmenin kendisini nasıl hissettirdiğini, nasıl etkilendiğini değerlendirerek kendi duygu ve hislerini yakında tanıyabilir. Kendisi hakkında farkındalık sahibi olabilir. Bu durumun kişinin iyileşme sürecine katkı sağlar.
  • Başarısızlıklar kişiyi tanımlamaz: Reddedilme durumu kişi için bazen başarısızlık anlamına gelebilir. Reddedildiği için birey kendini suçlamamalı, reddedilmeyi kişisel algılmayı bırakmalıdır. Kişinin yaptığı bir diğer yanlış ise kendini başkaları ile kıyaslamaktır. Olumsuz düşüncelere kapılmamalı ve kişi iyi olduğu alanlara odaklanmaya çalışmalıdır. Başardığı şeyleri listelemek daha iyi hissetirebilir. Başarısızlıklar insanı tanımlamadığını unutmamalıdır.
  • Odağını değiştirmeli: Kişi reddedilmeyi bir fırsata çevirerek bu durumdan kendine öğrenme durumu yaratabilir. Neleri daha farklı yapabileceğine, bir sonraki sefer neyi değiştirebileceğine odaklanabilir. Bu durum aynı zamanda kendini suçlama durumundan da uzak tutar.
  • Kendine şefkat göstermek: Kişi kendine şeflat göstererek mental sağlığını korumalıdır. Kendine nazik olmalı, sakinleşmek için  yapmalı, ve sosyal çevresinden destek almalıdır.
  • Herkesin başına gelebileceğini bilmeli: Reddedilme durumu herkesin başına gelebilen bir durumdur. Bazen her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Bu durumun günlük hayatta olabileceğini unutmamalı ve herkesin bunu yaşayabileceğini kendine hatırlatmalıdır.
  • Negatif eleştirilere dirençli olmalı: Kişi reddedildikten sonra kendini acımasızca eleştirmeye meyilli olabilir. İyi olmadığı için reddedildiğini düşünebilir. Negatif düşünceleri pozitif düşünceler ile değiştirmeye çalışmalıdır. Sevdiği bir kişi aynı durumu yaşadığında söyleyeceği şeyleri kendi yaşadığı zaman da söylemelidir. Başkalarına gösterilen öz şefkati kendine de göstermeye çalışmak iyileşme süreci için önemli bir durumdur.

Reddedilme Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

Reddedilme korkusu tedavisi için farklı yöntemler bulunur.

Reddedilme korkusu tedavisi şu şekildedir:

  • Kişi kendisi hakkında iyi düşünceleri güçledirmeli
  • Yakın birine bu korkusu ile ilgili konuşmalı
  •  ile özgüven ve duygusal olarak kendini iyileştirmeli
  • Duygularını sözlü bir şekilde ifade etmeli
  • Sürekli reddedilme anını düşünmemeli
  • Kendini suçlamayı bırakmalı
  • Fiziksel aktiviteler yapmalı

Reddedilme Korkusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Reddedilme Korkusu Hastalığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Reddedilme korkusu insanın psikolojisini etkileyen bir hastalıktır. Kişinin ruh sağlığını etkilediği için bir psikologdan yardım alınmalıdır. Bu rahatsızlığı olan bireyin psikoloji bölümüne gitmesi gerekir.

Reddedilme Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapmalıyım?

Reddedilme korkusu ile başa çıkabilme yöntemleri vardır. Kişi bunları uygulayarak bu hastalığın üstesinden gelebilir. En önemlisi kişi kendisini yeterli görmeli ve kendi değerini bilmelidir. Reddedilme korkusunu yenebilmek için kişi onu kabul etmelidir.

Olumlu kendi kendine konuşmak kişinin ruh halini iyileştirir. Kişi kendine güvenmeli ve kendisi olmaktan korkmamalıdır. Terapi ile yardım alarak sosyal  , OKB,  ya da  gibi altta yatan sorunları da iyileştirebilir. Bu şekilde kişi kendine güven ve özsaygı kazanabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.